• Головна
  • Україна
  • Польські фермери на період свят призупинять блокування пункту пропуску «Медика»

Польські фермери на період свят призупинять блокування пункту пропуску «Медика»

Поляки блокують кордон з Україною з 6 листопада, фото Галини Терещук / «Радіо Свобода»

Через блокування кордону в черзі перебувають до чотирьох тисяч вантажівок

Польське міністерство сільського господарства повідомило, що вранці в неділю, 24 грудня, фермери, які протестували на кордоні біля пункту пропуску «Медика», призупинять страйк.

Як повідомило польське міністерство сільського господарства, Таке рішення ухвалили після того, як у суботу з протестувальниками на кордоні поспілкувався профільний міністр Чеслав Сєкєрський. Відомо, що блокаду знімають на період свят.

За інформацією RMF FM, 2 або 3 січня 2024 року фермери можуть відновити страйк на кордоні. Один із організаторів страйку Роман Кондрув заявив, що у разі отримання письмової заяви від прем’єр-міністра про те, що їхні вимоги будуть виконані, протест, ймовірно, не будуть поновлювати.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники розпочали блокування кордону. Вони заблокували рух вантажівок на пунктах пропуску на польсько-українському кордоні, вимагаючи повернення дозволів для українських водіїв і вилучення польських машин із електронної черги. Йдеться про блокування пунктів пропуску «Гребенне — Рава-Руська», «Корчова — Краківець», «Дорогуськ — Ягодин», «Медика — Шегині». Через дії польських протестувальників у черзі застрягли орієнтовно чотири тисячі вантажівок. На деяких пунктах пропуску, зокрема в Медиці й Дорогуську, до протесту перевізників також приєдналися фермери, які вимагали державних субсидій на кукурудзу та відмови від підвищення податків.

Україна і Європейський союз підписали Угоду про вантажні перевезення автомобільним транспортом 29 червня 2022 року. Її початковий термін дії складав один рік з можливістю продовження. Згодом дію угоди продовжили до кінця червня 2024 року.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності