• Головна
  • Україна
  • Польські фермери погрожують відновити блокування пункту пропуску “Медика — Шегині”

Польські фермери погрожують відновити блокування пункту пропуску “Медика — Шегині”

Фото: РАР

Якщо переговори з польським урядом пройдуть невдало, протестувальники відновлять страйк на кордоні 4 січня о 9:00

4 січня польські фермери відновлять блокаду пункту пропуску “Медика — Шегині” на кордоні з Україною, якщо не отримають письмових гарантій щодо виконання їхніх вимог. Протестувальники очікують письмові запевнення від польського уряду, повідомив лідер організації фермерів Роман Кондрув у коментарі виданню РАР.

Польські фермери з організації “Ошукане Підкарпатське село”, які з 23 листопада по 24 грудня блокували українсько-польський кордон, погрожують відновити акцію протесту. Страйкувальники вимагають субсидій на вирощування кукурудзи, скасування підвищення сільськогосподарського податку та полегшення доступу до пільгових кредитів. Раніше фермери повідомляли про можливість продовження страйку, якщо польський уряд не надасть письмові гарантії щодо задоволення їхніх вимог.

“Міністр сільського господарства Польщі після консультацій з урядом має задовольнити вимоги фермерів, які призупинили протест на польсько-українському кордоні напередодні Різдва. Відновлення їхньої діяльності залежить від письмової заяви про виконання їхніх основних вимог”, — сказав лідер “Ошуканого Підкарпатського села”.

Кондрув зазначив, що у вівторок він ще не отримав письмового запевнення, що ці вимоги будуть задоволені. За словами лідера організації, якщо переговори з польським урядом завершаться невдало 3 січня, то 4 січня о 09:00 фермери поновлять страйк у “Медиці”.

“Я вже спілкувався з поліцією та кризовою групою. Все готово для продовження протесту. Але якщо ми отримаємо письмові запевнення, що наші вимоги будуть виконані, протест обов’язково завершиться”, — сказав Кондрув.

Нагадаємо, з 6 листопада польські перевізники розпочали блокування кордону з Україною. Вони заблокували рух вантажівок на пунктах пропуску, вимагаючи повернення дозволів для українських водіїв і вилучення польських машин із електронної черги. На пунктах пропуску “Дорогуськ — Ягодин” та “Медика — Шегині” до протесту перевізників приєдналися фермери, які вимагали державних субсидій на кукурудзу та відмови від підвищення податків. 24 грудня польські фермери призупинили блокування пункту пропуску “Медика”. Таке рішення ухвалили після того, як у суботу з протестувальниками на кордоні поспілкувався профільний міністр Чеслав Сєкєрський.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності