• Головна
  • Економіка
  • Румунські фермери просять владу посилити контроль над імпортом українських товарів

Румунські фермери просять владу посилити контроль над імпортом українських товарів

Фото: INQUAM PHOTOS - Casian Mitu  Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/fermierii-ii-ameninta-pe-iohannis-ciolacu-si-barbu-cu-proteste-mai-multe-daca-nu-ii-vor-sprijini-la-bruxelles-2657885  Informaţiile publicate pe site-ul Digi24

Серед іншого аграрії пропонують створити систему обліку, щоб контролювати доставку сільгосптоварів до місць призначення

Румунські фермери вимагають від влади рішень на рівні Європейського Союзу, щоб захиститися від впливу імпорту української сільськогосподарської продукції на європейський ринок. Відповідний лист надіслав Альянс із сільського господарства президенту Клаусу Йоганнісу, прем’єру Марчелу Чолаку та міністру Флоріну Барбу у зв’язку з майбутнім засіданням міністрів сільського й рибного господарства країн ЄС, повідомило румунське видання Digi24, у неділю, 21 січня.

Зазначається, що у ЄС 23 січня ухвалюватимуть рішення щодо забезпечення “виживання європейських фермерів” шляхом поновлення торговельних заходів щодо сільськогосподарської продукції з України.

На тлі цієї події Альянс до 30 квітня пропонує створити та запровадити європейську систему, яка фіксуватиме пункт призначення української агропродукції ще до в’їзду на територію країн ЄС для транзиту, імпорту тощо. Відтак, товар зважуватимуть, а ці дані вноситимуть до системи, де вони будуть доступні “в будь-який час для будь-якої зацікавленої особи”. На думку аграріїв, це гарантуватиме, що продукція у повному обсязі досягне кінцевого пункту.

Крім цього, члени Альянсу пропонують ввести граничні значення імпорту на основі річних або квартальних показників за 2021-2022 роки. Натомість надлишок, який перевищуватиме встановлене значення, просять експортувати за межі ЄС, “у супроводі електронних пломб, які відстежуються в режимі реального часу за допомогою GPS, без відхилень від маршруту або невиправданих зупинок”.

Також румунські фермери вимагають оповіщення європейських органів влади та автоматичної активації “запобіжників” на національному рівні в разі порушення чинного законодавства власниками та перевізниками агропродукції на території будь-якої країни-члена ЄС. 

Румунське видання зазначило, що у листі фермерів ідеться ще й про інші вимоги, окрім продовольства з України. Альянс закликає “розв'язати основні проблеми” до 24 січня, “інакше ви всі троє (президент, прем’єр-міністр і міністр сільського господарства — ред.) повинні взяти на себе відповідальність та нести наслідки за посилення протестів у Румунії та інших країнах-членах ЄС. Наступним кроком є ​​рух незадоволених фермерів з більшості країн-членів ЄС і блокування діяльності в Брюсселі”, — ідеться у листі. 

Нагадаємо, 16 січня після 6 днів протестів і кількох днів блокування українського кордону уряд Румунії і представники великих сільгоспорганізацій уклали угоду, у результаті якої задовольнили кілька вимог фермерів. Угода охоплювала 13 вимог фермерів. Зокрема, уряд зобов'язався повністю субсидувати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові кредити. Обговорення триватимуть і далі, щоб знайти компроміс щодо невирішених вимог.

Водночас польські фермери запланували двогодинний протест на 24 січня. На час акції протестувальники заблокують дороги в країні тракторами. Відомо, що аграрії виступають проти імпорту сільськогосподарської продукції з України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності