• Головна
  • Україна
  • Україна й Польща після тривалої перерви відновили міжурядові відносини

Україна й Польща після тривалої перерви відновили міжурядові відносини

Прем’єр-міністри України та Польщі Денис Шмигаль і Дональд Туск зустрілися в Києві, фото Дениса Шмигаля

Шмигаль і Туск обговорили низку питань, які стосуються відносин між двома країнами

Польща й Україна після тривалої перерви відновлюють формат міжурядових консультацій з метою уникнення будь-якої напруги у відносинах. Про це в понеділок, 22 січня, заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на спільному брифінгу з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

«Ми відновлюємо формат міжурядових консультацій, щоб таким чином уникати будь-якої напруги. Чесна розмова між друзями буде знімати будь-які недомовленості. Тому щиро запрошую вас, пане прем’єр-міністре, на такі перші після тривалої перерви повномасштабні консультації між нашими урядами», — сказав Туск, якого цитує «Укрінформ».

Про те, що відносини між двома урядами перезавантажено, також повідомив Шмигаль. «Перезавантаження відносин відбувається на умовах рівності та взаємодопомоги. На умовах партнерства та спільної мети — незалежності та добробуту наших країн. Ми домовились посилювати міжурядове співробітництво. Проводити координаційні міжурядові зустрічі та активізувати роботу міжурядової комісії», — написав Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

Прем’єр-міністр України розповів, що обговорив з польським колегою багато питань двосторонньої співпраці: вільний рух товарів через кордон, розбудову прикордонної інфраструктури та співпрацю у сфері енергетики. Так, за словами Шмигаля, Україна запропонувала механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Єврокомісії. «Цей механізм уже ефективно працює з Румунією і Болгарією, і ми пропонуємо його використовувати в наших взаємовигідних відносинах», — додав він.

Також прем’єр-міністри обговорили можливість запровадження спільного контролю на кордоні та створення ще чотирьох пунктів пропуску на кордоні між Україною та Польщею на додаток до 14, які вже існують.

Нагадаємо, торік відносини між Україною та Польщею різко загострилися на тлі кризи, до якої призвело українське зерно. Поляки зрештою заборонили ввезення в країну українського зерна, однак потім до протестів долучилися перевізники, які майже два з половиною місяці блокували кордон. Україна критикувала дії Польщі, а Польща тим часом припинила надавати Україні військову допомогу. Однак після зміни влади в Польщі відносини між країнами стабілізувалися: 22 січня прем’єр-міністр Польщі відвідав Київ, виділив нову допомогу та призначив уповноваженого з відбудови України. Також Польща приєдналася до декларації G7 щодо гарантій безпеки для України.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності