Україна вночі на 31 березня перейде на літній час

31 березня Україна перейде на літній час

В ніч з 30 березня на 31 березня українцям слід перевести стрілки годинника на одну годину вперед

О третій годині ночі на неділю, 31 березня, Україна перейде на літній час, тож стрілки годинників слід перевести на одну годину вперед. Відповідно, доба 31 числа буде на годину коротшою. Смартфони переходять на новий час автоматично. Кнопкові телефони, будильники й механічні годинники потрібно перевести вручну.

Вплив на здоровʼя людини

Переведення годинника і на годину вперед, і на годину назад, має негативний вплив на організм людини. Порушується біоритм організму, внаслідок чого може бути поганий сон, недосипання. Також змінюється графік приймання їжі, що може негативно вплинути на кишково-шлунковий тракт. Саме тому годинник переводять на вихідних, щоб у людини була можливість адаптуватись до нового графіку.

Переводити годинник почали ще у Радянському Союзі

Годинник восени та навесні переводять уже більш як 40 років. У 1981 році Радянський Союз впровадив перехід між літнім і зимовим часом. Проте західна і східна частини України до середини 90-х знаходились у різних часових поясах. Кабінет міністрів України 15 травня 1996 року своєю постановою уніфікував перехід між літнім та зимовим часами. Це було для того, щоб узгодити зміну часу з європейськими країнами. Також мета — збільшити світловий день і тим самим економити електроенергію.

До слова, Верховна рада в березні 2021 року в першому читані ухвалила законопроєкт “Про обчислення часу в Україні”. Закон передбачав скасувати сезонне переведення годинників. Однак законопроєкт в другому читані так і не ухвалили.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності