• Головна
  • Релігія
  • 13 січня — преподобної Меланії, або Щедрий вечір: історія, молитви, традиції та заборони

13 січня — преподобної Меланії, або Щедрий вечір: історія, молитви, традиції та заборони

13 січня — преподобної Меланії, або Щедрий вечір: історія, молитви, традиції та заборони

Цього дня готують святкову вечерю, яку в народі називають «Щедрою», тому що страви не є пісними

13 січня віряни відзначають день преподобної Меланії, або Щедрий вечір. Цього дня готують святкову вечерю, яку в народі називають «Щедрою», тому що страви не є пісними. До столу подають ковбаси, шинки, холодці та різноманітні смаколики.

Історія свята

Історія преподобної Меланії Римлянинки сягає кінця ІV — початку V століття від Різдва Христового. Вона народилася в Римі, в сім'ї багатих і знатних батьків. Батько і мати видали дівчину заміж, незважаючи на те, що вона цього не хотіла. Меланія переконувала чоловіка, щоб вони жили, як брат з сестрою. Після смерті їхнього сина сказала, що сам Господь веде їх до цього. Чоловік Меланії погодився, з тих пір вони стали проводити час у пості і молитві. Всі свої цінності продали, а заощадження витрачали на викуп полонених, допомогу нужденним, будівництво лікарень і храмів.

Меланія Римлянка стала прикладом для багатьох дівчат, які також прийшли до Бога. Язичники та юдеї під впливом подружжя прийняли християнство. Дівчина щоночі молилася Господу і стала подорожувати по святих місцях. В одному з таких місць вона і залишилася. Дівчата та юнаки, які також вели подвижницьке життя, прийшли до неї і разом зі святою заснували обитель. В кінці життя Меланія була удостоєна дару чудотворення, померла в 57 років.

Молитва до преподобної Меланії

Пресвята угоднице Господня, преподобна мати Меланіє! Діяннями добрими прославлена на землі, отримала ти на Небесах вінець правди, який підготував Сам Господь, для всіх люблячих Його.

Споглядаючи на святий твій образ, радіємо твоєму сходженню у кращий світ, та шануємо святу пам’ять про тебе.

Стоячи біля Престолу Божого, почуй молитви наші та Господу Богу віднеси. Молимо про прощення гріхів наших, та про захист від усього нечистого і лукавого, визволи нас від скорбот, бід, негараздів напасті та усякого зла, допоможи благочестиво та праведно прожити свій вік. Помилуй і даруй заступництво своє, нам грішним і недостойним, бачити земні блага тих, хто прославляє Єдиного у святих Своїх славимого Бога, Отця і Сина і Святого Духа, нині і на віки віків. Амінь.

Традиції

У народних традиціях сплелися християнські та язичницькі вірування. За стародавніми переказами, Маланкою звали дочку Ладо, язичницького бога достатку та шлюбу. У легенді йдеться про те, що її викрав лютий змій, але визволив сміливий воїн Василь.

Цього дня відзначали Щедрий Вечір, в який молодь ходила дворами та співала щедрувальні пісні з побажаннями достатку, здоров’я, щастя господарям. За це вони отримували монети та солодкі частування.

На стіл подавали різноманітні м’ясні страви, холодець, ковбаси, вареники та пироги. А на чолі ставили Щедру кутю, приготовлену з олією на молоці чи вершках.

Заборони

  • Не можна позичати свої гроші, щоби весь рік самим не ходити в боргах.
  • Не можна виносити з дому сміття, тому що з ним можна викинути свій успіх.
  • Не можна сваритись, лаятися, обговорювати інших, інакше в сім’ї не буде щастя.
  • Не можна одягати старий, брудний або темний одяг, щоб не викликати на себе лиха.
  • Не варто вимовляти слово «тринадцять», а також рахувати дрібні монети. Кажуть, рахунок монет принесе сльози на весь рік.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності