Що приготувати на Щедрий вечір: рецепти традиційних страв

Що приготувати на Щедрий вечір: рецепти традиційних страв

5 рецептів традиційних страв, які можна приготувати на Щедрий вечір

13 січня в Україні відзначають Маланку, або Щедрий вечір. Це народне та церковне свято напередодні Нового року за старим стилем.

За традицією, його відзначають з непісними стравами. Обов'язково готують щедру кутю.

Вважається, що чим щедрішим і багатшим буде стіл цього вечора, тим багатшим буде рік для господарів будинку. Тож, щоб це так і було, LVIV.MEDIA підготувало 5 рецептів, які доповнять ваш стіл 13 січня.

Щедра кутя

Інгредієнти: 400 г пшениці, 200 г маку, 100 г горіхів, 100 г сухофруктів, 100 г меду, 2 ст. л. вершкового масла, цукор до смаку.

Пшеницю замочіть на 2 години, залийте водою у пропорції 1 до 2,5 та відваріть до готовності (близько 20 хвилин).

Мак запарте і розітріть із цукром. Сухофрукти промийте, замочіть у гарячій воді, наріжте дрібними кубиками. Мак змішайте із сухофруктами.

Мед розчиніть у склянці теплої води або узварі, залийте кашу і змішайте із сухофруктами. Додайте в щедру кутю масло і, за бажанням, ложку коньяку. Добре перемішайте та подавайте страву теплою.

Млинці із сиром

Інгредієнти: 1,5 склянки борошна, 4 яйця, 3 ст. л. олії, 2 ст. молока, 1 ст. окропу, 3 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. солі, 500 г жирного сиру.

Для початку збийте яйця до піни, змішайте з 1 склянкою молока, цукром і сіллю. Поступово додайте борошно по одній ложці, постійно перемішуючи та розбиваючи грудочки. Влийте в тісто ще одну склянку молока та олію. Наприкінці додайте склянку окропу, який заварить борошно і зробить млинці ніжними.

Сковорідку змастіть олією, черпаком влийте тісто і підсмажте млинець з обох боків до золотистого кольору. Млинці складайте один на одного і залиште на 15 хвилин.

Сир розімніть виделкою, змішайте з цукром та яйцем. Викладіть на млинці та поверніть прямокутними конвертиками. Обсмажте готові млинці на вершковому маслі із двох сторін і подавайте на Щедрий вечір зі сметаною.

Цибулевий пиріг від Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 200 г вершкового масла, 6 ст. л. сметани, 1/2 ч. л. розпушувача, 5 яєць, 1 яєчний жовток, 350 г борошна, дрібка солі та цукру, 1 ст. л. молока, 4 шт. цибулі ріпчастої, 300 г сиру, 2 ст. л. соняшникової олії.

Розітріть розм’якшене вершкове масло з борошном. Додайте сметану, розпушувач, яйце, сіль і цукор. Замісить м'яке тісто. Якщо необхідно, додайте трохи борошна при вимішуванні тіста. Покладіть тісто відпочити в холодильник на 30 хвилин.

Приготуйте начинку. Цибулю наріжте півкільцями, припустіть на пательні з невеликою кількістю рослинної олії до прозорості й м'якості.

Твердий сир натріть на грубій тертці, додайте 1 ст. л. борошна і перемішайте. Злегка вистиглу цибулю додайте до сиру разом з яйцями і перемішайте. Якщо є необхідність, то додайте сіль і перець до смаку.

Тісто розділіть на дві частини. Першу частину розкачайте за розміром форми, щоб краї тіста звисали з бортів. Викладіть готову начинку. Розкачайте другу частину тіста і накрийте нею начинку. Защипніть звисаючи краї, утворюючи закритий пиріг.

Наколіть верхівку пирога виделкою і змастіть сумішшю яєчного жовтка з 1 ст. л. молока. Відправте форму в попередньо розігріту до 180 градусів духовку і випікайте 45 хвилин або до рум'яної скоринки.

Крученики зі свинини з чорносливом та горіхами від Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 500 г свинини (антрекот), 150 г чорносливу, 100 г волоських горіхів, 5 ст. л. олії, до смаку сіль та перець, 1 морква, 1 цибуля, 1 гілочка розмарину, 2 ст. л. томатної пасти, 150 мл води.

Підготуйте всі інгредієнти для приготування кручеників зі свинини з чорносливом та волоськими горіхами. Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів.

Наріжте 500 г свинячого антрекота на 6 частин товщиною приблизно 1 см.

Викладіть м’ясо на дошку, накрийте харчовою плівкою та відбийте молотком для м’яса. Робіть це обережно, аби м’ясо не порвалося. Посоліть та поперчіть свинину з обох боків.

Подрібніть 150 г чорносливу та 100 г волоських горіхів. Викладіть начинку на шматочки м’яса та загорніть у рулетики.

Зв’яжіть кожен рулетик ниткою, аби вони не розкрутилися під час приготування.

Розігрійте пательню з 2-3 ст. л. олії та обсмажте крученики до золотавої скоринки.

Для засмажки очистьте моркву та цибулю. Морквину натріть на тертці, а цибулину поріжте кубиками.

Обсмажте цибулю та моркву на розігрітій пательні з 2 ст. л. олії до м’якості цибулі. Додайте трохи солі та перцю і 2 ст. л. томатної пасти. Перемішайте та влийте 150 мл води. Тушкуйте, доки вода не випарується.

Викладіть у форму для запікання крученики та засмажку. Для аромату додайте частинки гілочки розмарину. Запікайте 20 хвилин у розігрітій до 180 градусів духовці.

Верещака за рецептом Євгена Клопотенка

Інгредієнти: 0,8-1 кг свинячих реберець, 0,75-1 л квасу (темного хлібного), 1 головка часнику, 2-3 ст. л. соняшникової олії, 1 ч. л. орегано, 2 ст. л. борошна, 50 г вершкового масла, 1 ст. л. панірувальних сухарів, 2-3 гілочки петрушки, сіль та перець до смаку.

Свинячі ребра наріжте по 1-2 сегменти, посоліть і поперчіть. За допомогою преса вичавіть зубчики головки часнику.

Підрум'яньте свинину на пательні з невеликою кількістю соняшникової олії до скоринки.

Перекладіть ребра у глибоку форму для запікання і притрусіть орегано. Влийте у форму з ребрами квас.

Запікайте свинину з квасом в духовці з температурою 180 градусів протягом 1 години.

Готові ребра перекладіть в посуд і накрийте фольгою, щоб вони залишалися гарячими до подачі.

Квас злийте в сотейник і випарюйте протягом 15 хвилин. Щоб згустити соус, змішайте 2 ст. л. борошна з 50 г м'якого вершкового масла. Потроху додавайте суміш в сотейник, перемішуючи віничком, щоб соус залишався однорідним і без грудочок.

При подачі ще теплі ребра полийте рясно соусом і присипте сухарями. За бажанням додайте 2-3 гілочок петрушки.

Смачного Щедрого вечора!

Їжа

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності