• Головна
  • Новини Львівщини
  • Укриття на Львівщині: скільки придатних до використання, хто за них відповідає та які результати перевірок

Укриття на Львівщині: скільки придатних до використання, хто за них відповідає та які результати перевірок

Укриття на Львівщині: скільки придатних до використання, хто за них відповідає та які результати перевірок

Завдання ЛОВА — зробити придатними ті 27% укриттів, які поки такими не є

На Львівщині оглянуто всі 7901 укриттів. Огляд провели силами ДСНС, ГУ НП і місцевої влади на минулих вихідних. У Львівській громаді обстежили 6058 укриттів, інші 1843 — в області.

Детальніше про те, скільки укриттів не придатні до використання, результати рейдів та як укриття працюватимуть, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Скільки укриттів непридатні

Непридатними виявилися близько 26% укриттів, сказав перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик, повідомила журналістка LVIV.MEDIA з брифінгу у ЛОВА.

«Більшість із них непридатні з технічних причин або через санітарний стан, деякі були затоплені або зачинені», — зазначив перший заступник голови ЛОВА.

Зокрема, близько 19% укриттів у Львові були зачинені. По області таких 8%.

«Були і випадки, коли місцеві мешканці просто не знали, у кого є ключ від укриття, відповідно, туди не могли потрапити і представники ДСНС», — сказав Андрій Годик.

Натомість близько 80% укриттів були в хорошому стані чи просто придатними для перебування там населення під час повітряної тривоги.

Хто відповідає за укриття

Відповідати за неналежний стан укриттів повинні власник або балансоутримувач будинку.

«Левову частку становлять приватні багатоквартирні житлові будинки, а саме їхні підвали. Тут найбільша проблематика у відсутності доступу до цих підвалів. Тобто люди банально не знають, де і в кого отримати ключ»,каже перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

Всі об’єкти, які відносяться до фонду захисних споруд цивільного захисту, можна за формою власності поділити на 3 категорії: державні, комунальні і приватні.

Завдання ОВА — зробити придатними ті 27% укриттів, які поки такими не є. Деякі укриття потрібно забрати з реєстрів і не дезінформувати населення. Робота продовжується.

Які укриття можна вважати безпечними

Є певні вимоги до укриття, щоб можна було вважати його безпечним, сказав заступник начальника Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Львівській області із запобігання надзвичайним ситуаціям Олександр Оношко.

Так, укриття вважали придатним, якщо:

  1. Люди можуть до нього безперешкодно потрапити.
  2. Там сухо.
  3. Є освітлення.
  4. Є запаси води хоча б на 48 годин.
  5. А ще, щоб там були місця для сидіння, столи тощо.

Водночас у ДСНС наголошують, якщо мешканці зафіксували, що укриття непридатне, закрите, чи в неналежному стані, то просять звертатися в органи місцевого самоврядування.

Укриття на Львівщині будуть працювати цілодобово

Захисні укриття будуть працювати цілодобово. Це стосується тих укриттів, які не розташовані на об’єктах з обмеженим доступом.

«Шкільні укриття мають бути відчинені, але це питання до органів місцевого самоврядування, як до власників навчальних закладів»зазначив перший заступник голови Львівської ОВА Андрій Годик.

Повний брифінг дивіться на Facebook LVIV.MEDIA.

Брифінг щодо результатів перевірки укриттів

Posted by LVIV.MEDIA on Tuesday, June 6, 2023

Нагадаємо, у Львові містяни скаржаться на неналежну перевірку сховищ.

Новини Львівщини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності