• Головна
  • Новини Львова
  • «У мене завжди була спрага до експерименту»: львівський художник малює ікони зі святими у військовій формі

«У мене завжди була спрага до експерименту»: львівський художник малює ікони зі святими у військовій формі

«У мене завжди була спрага до експерименту»: львівський художник малює ікони зі святими у військовій формі

Ікони митець створює на дерев’яних виробах, відходячи від загальноприйнятих канонів

Львів’янин Роман Барабах створює ікони на дерев’яних виробах. З початком повномасштабного вторгнення він почав зображувати святих у військовому строю та зі зброєю. Також митець малює ікони для військовослужбовців.

Про це пише «Суспільне».

«Зазвичай, якщо це, наприклад чийсь прообраз буде в іконописі, все-таки в мене в голові є такий певний скелет: як і що я намалюю, але звичайно під час процесу все змінюється і це може бути дуже круто і цікаво», — каже митець.

Наразі художник малює Святого Юрія у військовій формі зі зброєю в руках. Також він створює дві менші ікони для військовослужбовців.

«Люди кажуть: я б хотів для свого брата, батька, малюйте що вважаєте за потрібне. В такому разі я завжди малюю обличчя Ісуса. Це момент, коли йому було грубо кажучи, перед смертю найважче, але він був спокійний, бо він знав, чим це завершиться. Так мені хочеться підтримати, тому що зрештою війна завершиться, вони повернуться додому», — розповідає Роман Барабах.

Зазвичай митець малює акриловими фарбами. Проте інколи вдається до давньої техніки написання жовтковою темперою – це фарба, основою якої є жовток яйця. Ікони Роман створює на дерев’яних виробах, відходячи від загальноприйнятих канонів.

«Завжди в мене була спрага до експерименту. Я малюю в іконах вітер, бо зазвичай ікона максимально така трансцендентна, така поза часом. Тому що Святий Дух також означає вітер. Я вже навіть не пам’ятаю як мені це в голову прийшло замовити дощечку у формі човна, це був Миколай, тому що Миколай заступник моряків, його часто малюють в човні на іконах, тобто мені це виглядало абсолютно логічно», — пояснює художник.

Малювати Роман почав в дитинстві. Згодом навчався у Львівській академії мистецтв на графічного дизайнера. Художник розповідає, що почав малювати ікони після того, як був учасником подій Революції гідності на Майдані.

«До розстрілів я був у Львові. І там був такий момент, як один зі священників хрест підіймав і в той момент я пам’ятаю, мене там просто осяяло. І було таке: Господи, що я можу робити? і мені така ніби внутрішня відповідь з'явилася — малюй, ти ж малюєш і я почав заглиблюватися в тему іконопису», — каже художник Роман Барабах.

За його словами, на його роботи вплинула Львівська школа іконопису, серед них Остап Лозинський та Роман Зілінко.

Нагадаємо, все життя Віктор Ломакін з Кремінної прожив на Луганщині, мав проукраїнські погляди. Через це, перш за все, був змушений евакуюватися рік тому на захід України разом із сім'єю. Зараз Віктор, художник по граніту та тату-майстер, живе у гуртожитку на вул. Тернопільській з дружиною, донькою та сином. До того мешкав тимчасово поблизу Львова, а також у шелтерах.

Новини Львова

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності