«Карітас України». Допомога українцям та людяність в часи війни

Президентка «Карітас України» Тетяна Ставнича. Фото: сайт організації

Одна із найбільших міжнародних мереж благодійних організацій у світі «Карітас» працює в Україні вже понад 30 років. За роки благодійності «Карітас України» допомогла мільйонам українців. Організація підтримувала людей, зокрема, у найбільш кризові часи: у 1990-х роках, 2014 році та від початку повномасштабного російського вторгнення.

Журналісти LVIV.MEDIA поспілкувалися із президенткою «Карітас України» Тетяною Ставничою про діяльність організації в Україні, масштаби допомоги та любов до волонтерства.

«Карітас України»: початок

В Україні «Карітас» почав формуватися з ініціативи греко-католицьких громад після відновлення незалежності у 1991 році. З того часу і до 2014 року діяльність «Карітас України» здебільшого була спрямована на соціальні потреби. До прикладу, організація видавала матеріальну та гуманітарну допомогу українцям у 1990-х роках. 

«Карітас» служить людям із глибокого відчуття місії, втім організовано і системно. У нас є гарне поєднання: служити іншим із серцем, але робити це професійно та на належному рівні», – пояснює Тетяна Ставнича.

До 2014 року «Карітас» здебільшого працювала із людьми похилого віку, дітьми у складних життєвих обставинах. Також благодійна організація підтримувала людей з особливими потребами – у денних центрах волонтери та працівники «Карітасу» допомагали людям отримати необхідні навички для життя у побуті, соціалізацією та процесом виходу в суспільство.

Діяльність «Карітасу» після початку війни на сході

«У 2014 році ми прийняли рішення, що будемо реагувати на гуманітарну кризу, яка розвивалася через початок війни на сході України. За вісім років ми отримали дійсно великий досвід у роботі», – зазначила президентка «Карітас України».

Від початку війни на сході «Карітас» допомагав людям на базовому рівні: йдеться про забезпечення їжею та водою, місцями ночівлі тощо. Також організація займалася легким ремонтом пошкоджених домівок  – заміною вікон та дверей. Кризові центри «Карітас України» супроводжували найбільш вразливі категорії населення та допомагали розв'язати їхні проблеми. У співпраці із Києво-Могилянською академією «Карітас» розробив методику психосоціального супроводу в школах, під час якого фахівці працювали із молоддю, батьками та вчителями. Ключовим напрямком роботи організації також є робота з дітьми. 

Організація «Карітас України» запустила програму «Гроші за роботу» – вразливі категорії населення могли отримати роботу в громаді, у якій проживають. Також малий бізнес, який постраждав від війни, міг податися на так звані кеш-гранти та отримати фінансову допомогу для перезапуску своєї справи. За словами президентки «Карітас України», із початком повномасштабної війни, люди часто подають гранти на відновлення малих бізнесів, таких як невеликі аграрні проєкти чи перукарні. 

«Ми також працювали з питанням соціальної згуртованості. По-перше, ми допомагали людям пройти свою колективну травму, а вже тоді допомагали їм спілкуватися з іншими групами», – пояснила Тетяна Ставнича. 

«Карітас» та початок повномасштабного російського вторгнення

Президентка «Карітас України» зауважила, що організація готувалася до повномасштабного російського вторгнення. «Що ми зробили? Ми поширили досвід, який мали на сході України, всією мережею “Карітасу” в Україні», – каже вона. 

Тетяна Ставнича пояснює, що «Карітас» радився з партнерськими організаціями «Карітас» в інших країнах.  Однак найбільше уваги зосередили на внутрішній мережі організації. Кожна місцева організація «Карітасу» в Україні склала план реагування на випадок вторгнення та великого потоку переселенців. Локальні «Карітас» організації теж долучалися до діяльності координаційних штабів міст.

«Ми думали над тим, ким ми є, які маємо ресурси, де наші сильні сторони. Це допомогло бути оперативними в перші дні вторгнення», – зазначила Тетяна Ставнича. 

За її словами, регіональні організації «Карітас» почали приймати людей одразу після першої великої ракетної атаки. Локальні організації «Карітас України» допомагали один одному – організації із заходу намагалися оперативно передати допомогу на схід. 

«На початку вторгнення, коли не було бензину, і не було змоги передавати допомогу у великій кількості, наші волонтери придумали новий механізм. У потяги, які евакуюють людей, завантажувати продукти, адже назад вони їдуть порожніми», – каже президентка «Карітас України».

Допомога українцям 

Наразі «Карітас» продовжує допомагати людям, як і до повномасштабного вторгнення Росії, проте зараз значною частиною роботи є також допомога переселенцям та людям, які живуть близько до лінії фронту. Тетяна Ставнича каже, що місцеві «Карітас», які знаходяться найближче до лінії зіткнення намагаються максимально допомагати людям, які там залишаються. 

На початку вторгнення у 2022 році організація надавала допомогу точково – їжа, гігієна, ночівля. Зараз же робота залежить від регіону України – адже є організації, які все ще приймають переселенців, а є такі, де ситуація стабільна і людей треба інтегрувати. 

«У стабільних регіонах наша робота полягає в інтеграції. До прикладу, простори для дітей – допомагаємо їм стабілізуватися, адже вони вийшли із травматичних ситуацій. Відновлюємо їхній дитячий простір, аби вони знову відчули себе дітьми. Проводимо також зустрічі та знайомимо людей із місцевими традиціями», – пояснила Тетяна Ставнича. Крім того, в першому році організація підтримувала людей на польсько-українському кордоні. 

У кризових центрах вразливі категорії населення можуть отримати юридичну та психологічну допомогу. Також деякі місцеві організації «Карітас України» надають грошову допомогу, втім вона є короткостроковою. Наразі «Карітас України» має близько чотирьох тисяч волонтерів, а до 2022 року їх було приблизно 600. «Карітас» має 46 локальних організацій по всій території України, де працює дві тисячі людей. 

Порівняно із початком повномасштабної війни, потреби людей зараз змінилися. Водночас це залежить від регіону, пояснює Тетяна Ставнича. «Росіяни зараз дуже сильно обстрілюють прикордоння Сумщини. Звідти йде свіжий потік переселенців – тож ми реагуємо», – зазначила президентка «Карітас України».

Організація зараз допомагає ремонтувати житло, пошкоджене внаслідок війни. «Карітас» допомагає лагодити двері, вікна, дахи, проте нерідко йдеться про будівництво модульних будинків. «Щоб втримати людину в її оточенні та спільноті, ми робимо модульні будиночки. Їх ставимо на території, де була знищена домівка. Цей проєкт наразі пілотний, проте ми б хотіли його розширити», – поділилася Ставнича.

Масштаби допомоги 

Масштаби допомоги «Карітас України» із початком повномасштабного російського вторгнення суттєво зросли. Порівняно із 2014 роком витрати організації збільшилися у 12 разів. У період із 2014 по 2022 рік «Карітас» допоміг 800 тис. людей – орієнтовно по 100 тис. на рік. У 2022 році, реагуючи на велику кількість людей, які переміщалися по країні, організація допомогла майже двом мільйонам українців. У 2023 році ця кількість становила 800 тис. осіб. 

На першому році повномасштабної війни «Карітас України» отримала допомогу від 48 організацій «Карітас» з різних країн по всьому світу. «Ми мали пожертву від таких країн, як Пуерто-Рико, Бразилія, Албанія. Допомогу також надіслала “Карітас Сомалі” – для них це було принципово, хоч вони й мають складну ситуацію», – прокоментувала Тетяна Ставнича. 

Вона також додала, що окрім відправки допомоги до України, «Карітас» інших країн також приймають українських біженців і розробляють для них програми підтримки. 

«Кожен раз, коли я допомагаю іншому, в мені щось зцілюється»

«Карітас – це спільнота, яка має такий теплий характер. І важливо зберегти цю теплоту, адже вона зцілює людей. Коли хтось до нас приходить і їх зустрічають із глибокою емпатією і любов'ю – це перший крок зцілення від травми», – ділиться Тетяна Ставнича. 

У «Карітасі» Тетяну Ставничу вражає дух волонтерів. Президентка «Карітас України» каже, що часто в організації волонтерять переселенці, які раніше отримували тут допомогу.

«Пригадую, як одна переселенка, яка почала у нас працювати, казала що її серце розбите. Вона говорила: “Я прийшла в “Карітас” і крок за кроком моє серце почало з’єднуватися назад до купи. Кожен раз, коли я допомагаю комусь іншому, я відчуваю, що в мені щось зцілюється”», – сказала Тетяна Ставнича. 

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності