• Головна
  • Здоров’я
  • Керівниця НСЗУ розкритикувала реалізацію програми «Доступні ліки» на Львівщині

Керівниця НСЗУ розкритикувала реалізацію програми «Доступні ліки» на Львівщині

Керівниця НСЗУ розкритикувала реалізацію програми «Доступні ліки» на Львівщині

Керівництво Національної служби здоров’я обурене, що у львівському онкоцентрі змушують хворих купувати ліки за власні кошти

18 вересня  на Львівщину на зустріч з головами громад та очільниками медзакладів приїхало керівництво Національної служби охорони здоров’я (НСЗУ), щоб розібратись чи всі медичні послуги, які оплачує Служба за кошти держбюджету, доходять до пацієнтів та як втілюється в області програма «Доступні ліки».

 «Цьогоріч НСЗУ закупила  медичних послуг на 10 млрд. грн для жителів Львівщини. Національна служба здоров’я вже оплатила медичним закладам області за надані послуги 7 млрд. грн бюджетних коштів. Та чи всі оплачені медпослуги дійшли до пацієнтів? Судячи зі скарг, які надходять до НСЗУ – ні», — каже голова НСЗУ Наталія Гусак.

За її словами, лікарські засоби, які входять в національний перелік, пройшли експертизу Міністерства охорони здоров'я, вони є в стандартах і протоколах. Але нерідко пацієнти стикаються із ситуацією, коли лікар рекомендує визначений препарат, якого немає у списку «Доступні ліки».

 «Пацієнту, якому виписують  «Доступні ліки» призначають не препарат, а діючу речовину. І пацієнт може прийти і подивитися, який засіб йому більше підходить і по ціні, і по якості, і по виробнику, та вибрати такий препарат, який входить в перелік лікарських засобів, які реімбурсуються», — пояснює Наталія Гусак.

Наразі за програмою реімбурсації  «Доступні ліки» можна отримати медичні препарати від:

  • серцево-судинних захворювань;
  • діабету 2-го типу;
  • цукрового та нецукрового діабету;
  • бронхіальної астми;
  • епілепсії;
  • розладів психіки та поведінки;
  • хронічного та обструктивного захворювання легень;
  • хвороби Паркінсона;
  • імуносупресивні препарати.

У серпні 2023 року список поповнили тест-смужки для визначення рівня глюкози у крові та знеболювальні для паліативних хворих.

Необхідні лікарські препарати можна отримати безплатно або з невеликою доплатою. Для цього треба отримати рецепт від лікаря та звернутися в аптеку, яка уклала договір з Національною службою здоров'я України.

Як зазначає керівниця НСЗУ, найскладніша ситуація з отриманням ліків за програмою «Доступні ліки» для людей, які живуть у сільській місцевості, через відсутність поблизу аптек. З 1024 аптек, які відпускають препарати за програмою «Доступні ліки», 921 аптека працює в містах.

 «Ніхто не працює над аптечною мережею стосовно сіл. І це дуже прикро, бо хто проживає зараз в селах? Це люди старшого віку з хронічними захворюваннями. І потенціал, щоб забезпечити їх турботою є. Четвертого серпня цього року Уряд ухвалив постанову, якою дозволив створювати мобільні аптечні пункти. І місцева влада має всі можливості для того, щоб бодай раз у тиждень приїжджала мобільна аптека з усіма необхідними препаратами», — зазначає Наталія Гусак.

Також Національна служба здоров'я буде вирішувати з керівниками медзакладів: чому лікарні, маючи великі суми на рахунках, не забезпечують пацієнтів усім необхідним. Як приклад наводить Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр.

 «Мене здивувало, що онкоцентр має таку кількість скарг від пацієнтів, але водночас таку величезну суму коштів від НСЗУ, які перебувають просто на банківському рахунку це десь 120 млн грн. Львів'яни мають знати, що коли їм відмовляють в чомусь безоплатному у львівському онкоцентрі, то їх просто обманюють, тому що кошти для надання повної безоплатної допомоги є», — наголошує Наталія Гусак.

Та додає, що якщо керівник вважає, що ці кошти потрібно акумулювати, щоб закупити дороговартісне обладнання, то держава не готова закуповувати такі послуги для українців, якщо вони не надаються безоплатно.

 «У Буську я побачила, що комп'ютерний томограф, який куплений за державні кошти, використовується для надання платних послуг без направлення. Що  означає без направлення, це пацієнт сам собі призначає обстеження?», — зауважує Наталія Гусак. 

Також за її словами кабінет комп'ютерної томографії не працював в неділю, що теж є порушенням. 

«Заклад законтрактований на лікування інсульту. Я запитала, якщо  за 15 хвилин до вас привезуть людину з інсультом, як ви її врятуєте, якщо ви закриті», — запитує очільниця НСЗУ.

Заступник голови ЛОДА Іван Собко додав, що якщо у лікарнях вимагають гроші чи купувати ліки за власні кошти, відразу телефонуйте й повідомляйте про такі випадки в департамент охорони здоров’я, ЛОДА, НСЗУ та до правоохоронних органів.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності