• Головна
  • Здоров’я
  • Що треба знати про електронний рецепт та які ліки вже не можна придбати без нього

Що треба знати про електронний рецепт та які ліки вже не можна придбати без нього

Що треба знати про електронний рецепт та які ліки вже не можна придбати без нього

Лише на Львівщині виписали понад 60 тисяч е-рецептів

З 1 квітня в Україні запрацює е-рецепт. Він пошириться на всі ліки, які відпускали раніше за паперовим рецептом.

Як працюватиме процедура та хто може виписувати е-рецепт, читайте на LVIV.MEDIA.

Для чого впроваджують е-рецепт

Електронний рецепт є аналогом паперовому, тож впроваджують його для посилення контролю за відпуском ліків в аптеках. Також це має запобігти самолікуванню. Водночас електронна система дозволить лікарю бачити попередні призначення для пацієнта і відповідно дію того чи іншого медикаменту.

Впровадження е-рецепта розпочалося ще у 2022 році. Перший етап (запуск е-рецепта на антибіотики) стартував влітку минулого року, другий (е-рецепт на наркотичні засоби) розпочався восени. Третій етап (відпуск всіх рецептурних ліків за електронним рецептом) запланований на квітень цього року.  

Третій етап буде впроваджуватися поступово з можливістю використання лікарями паперових рецептурних бланків у разі відсутності електроенергії чи зв’язку у медичному закладі.

Що можна придбати за е-рецептом

Е-рецепт розповсюджується на всі ліки, які можна придбати за рецептом у аптеках. Із введенням електронної системи перелік рецептурних лікарських засобів не розширюють, а просто переводять у більш зручний формат.

Водночас на Львівщині наразі за е-рецептом можна придбати і антибіотики. А от отримати електронний рецепт для купівлі наркотичних ліків можна буде від листопада 2023-го.

Відомо, що у Львівській області виписали понад 61,4 тис. електронних рецептів на антибіотики та ще понад 1,2 тис. — на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Як отримати е-рецепт

Щоб отримати електронний рецепт, необхідно обов’язково звернутися до лікаря. Далі алгоритм дій такий:

  1. Лікар виписує рецепт (паперовий чи електронний — на вибір), в якому вказує діючу речовину препарату, дозування, кількість прийомів ліків тощо.
  2. Пацієнт отримує номер електронного квитка та унікальний код його погашення.
  3. Пацієнт йде до аптеки та каже фармацевту код погашення або номер рецепта.
  4. Фармацевт пропонує ліки на вибір за вказаною у рецепті діючою речовиною.

Важливо! Рецепт дійсний протягом 30 чи 10 днів (для наркотичних чи психотропних препаратів).

Крім того, за потреби пацієнт може придбати лише частину ліків з електронного рецепта, а повторний документ можна отримати вже дистанційно.

Додамо, виписати е-рецепт зможе лікар будь-якої спеціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж лікар-ФОП. Для цього закладу не потрібно мати договір з НСЗУ. Е-рецепт можна буде отримати незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем, але пацієнт має бути обов’язково зареєстрований в Електронній системі охорони здоров’я.

Що можна придбати без рецепта

Всі знеболюючі на основі парацетамолу та ібупрофену продаватимуться без рецепта. Більшість сиропів і таблеток від кашлю теж продаватимуть без рецепта.

Проте ліки для зниження тиску продаватимуть за рецептом, як і сечогінні, гормональні та препарати для інгаляцій. Перелік ліків, які можна придбати без рецепту можна переглянути у Державному реєстрі лікарських засобів.

Нагадаємо, на Львівщині запрацювала унікальна медична лабораторія.

Здоров’я

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності