• Головна
  • Війна
  • Кордон закритий, але люди повертаються додому: як українці перетинають кордон між РФ і Україною

Кордон закритий, але люди повертаються додому: як українці перетинають кордон між РФ і Україною

Кордон закритий, але люди повертаються додому: як українці перетинають кордон між РФ і Україною

Останнім часом у мережі побільшало оголошень перевізників, які пропонують доїхати з тимчасово окупованих Луганська, Донецька та інших контрольованих РФ населених пунктів на підконтрольну уряду України територію

Чи не єдиною можливістю для українців вибратися з окупації нині є шлях через РФ. Проте потрапити в Україну можна й через російсько-український кордон.

Про це пише DW.

Після окупації російськими військами майже всієї Луганщини та понад половини Донеччини виїхати звідти для громадян України – завдання не з простих. З огляду на активні бойові дії, найбезпечнішим маршрутом у громадській організації «Донбас SOS» називають дорогу через Росію та країни Євросоюзу – Латвію, Естонію та Фінляндію. Однак через значну вартість таких поїздок, потребу перетинати кілька кордонів та довге перебування в дорозі не всі наважуються на такий шлях.

Відтак останнім часом у мережі побільшало оголошень перевізників, які пропонують доїхати з тимчасово окупованих Луганська, Донецька та інших контрольованих РФ населених пунктів на підконтрольну уряду України територію лише за добу. І це попри те, що офіційно кордон України з Росією та Білоруссю від початку повномасштабної війни – закритий.

Як люди перетинають кордон

70-річний Петро [ім'я змінене, - ред.] з Куп'янська потрапив під обстріл, коли точилися бої за місто. Врешті-решт він опинився в лікарні в тимчасово окупованому росіянами Новопскові, що на Луганщині.

«Я був тоді без свідомості, ніхто мене не питав, куди везти. Але треба було їхати швидше, бо поранення було серйозне», - каже Петро.

Після двох місяців реабілітації у Новопскові чоловік спочатку виїхав до сина, який проживає в російському Бєлгороді. А звідти наприкінці жовтня через пункт пропуску в районі російського села Колотилівка, де перетнув російсько-український кордон, потрапивши до Сумської області. Про таку можливість перетину кордону чоловік дізнався випадково – від знайомих, які порадили в такий спосіб швидше добратися додому та оминути дорогу «великим колом» через Європу.

«Після перевірки з боку росіян я пішки по ґрунтовій дорозі йшов близько трьох кілометрів до українського кордону. Там мене посадили на автобус та відвезли на фільтрацію в селище Краснопілля, яка зайняла весь день. Мені довелося чекати, поки перевірять усіх. А нас було понад 100 людей», - розповідає чоловік.

За словами Петра, українські правоохоронці перевірили в нього документи – у чоловіка був український паспорт, – взяли відбитки пальців, сфотографували.

«Я писав пояснення, хто я, звідки, де народився, чим займаюся, як опинився у РФ. Перевіряли телефон та влаштували справжній допит. Коли дізналися про поранення та операцію, співчутливо поставилися та відпустили чекати на документи», - пояснив Петро.

Також про ретельну перевірку з боку українських правоохоронців у прикордонній частині Сумщини розповів 67-річний житель Луганська Костянтин [ім'я змінено, - ім’я змінено, - ред.]. На початку лютого цього року він теж спочатку виїхав до Росії, а потім в'їхав в Україну через пункт пропуску поблизу російської Колотилівки. Російський контроль, як стверджує чоловік, люди з автобусу, яким він їхав, пройшли за півтори години. Після пішого переходу перевірка з боку правоохоронних органів України тривала цілий день.

«Спочатку наші документи перевірили прикордонники, потім ми заповнювали купу анкет, як ми потрапили на окуповану територію та звідки дізналися про такий перехід. Запитували, чий Крим, чий Донбас, чи співпрацювали з окупаційною владою, чи отримували громадянство РФ. Усе це в письмовому вигляді. Щоправда, літнім людям допомагали з анкетами», - каже Костянтин, зазначивши, що після цього чоловік уже на іншому автобусі дістався Києва.

Як Україна приймає людей, які приїжджають з території Росії

У Державній прикордонній службі України підтвердили, що можливість перетину кордону на пропускному пункті Колотилівка-Покровка справді існує, але наголосили, що цей пункт перетину працює лише на в'їзд в Україну. Речник ДПСУ Андрій Демченко зазначив, що українські правоохоронні органи дають можливість повернутися українським громадянам в Україну, попри те, що кордон з РФ закритий.

Водночас крім ДПСУ, громадян при в'їзді в Україну опитують також співробітники Служби безпеки України і Національної поліції. Зокрема в СБУ пояснили, що правоохоронці встановлюють факти можливої причетності громадян до колабораційної діяльності або співпраці зі спецслужбами іноземних країн. Робиться це шляхом перевірки документів та мобільних телефонів. Натомість якщо правоохоронці вгледіли порушення законодавства, громадян можуть направити на більш ретельний контроль або ж затримати.

Крім того, за словами Демченка, українська сторона пропускає громадян України й у тому разі, «якщо вони не мають достатніх документів для перетину кордону або ж взагалі не мають документів громадян України при собі». Щоправда, для цього доведеться пройти спеціальну перевірку.

«Якщо не буде документів, але вони заявлять, що є громадянами України, проводиться робота з міграційною службою, поліцією для встановлення особи, і тільки після того ухвалюється рішення щодо пропуску», - каже речник ДПСУ.

Чи безпечно таким чином повертатись з Росії в Україну

За даними ДПСУ, станом на кінець лютого за рік повномасштабної війни через кордон України з РФ та Білоруссю повернулися понад 7,5 тисячі українців.

«На даний момент ми фіксуємо, що найбільший рух - на напрямку Колотилівка-Покровка, бо там суміжна сторона [російська. - ред.] надає можливість виїзду в напрямку України. Втім, на будь-якому напрямку кордону, де з'являться громадяни України, їм буде забезпечена така можливість. Але в першу чергу треба зважати на безпекову складову, бо щодня ворог продовжує обстрілювати лінію державного кордону України», - зазначає речник ДПСУ Андрій Демченко.

На небезпеку такого маршруту вказує й директорка з адвокації громадської організації Zmina Альона Луньова, яка входить до координаційного штабу з питань повернення українців з окупованих територій через треті країни, створеного при українському уряді. Так, за її словами, важко передбачити, чи російські прикордонники справді випустять тих громадян, які втратили українські документи, або ж дітей, народжених в окупації.

«Нема жодних гарантій, що росіяни не сприймуть їх за громадян РФ, зважаючи на те, що вони вважають ці території своїми», - каже Луньова.

У ситуації, коли є проблеми з документами, українцям радять скористатися проїздом через Білорусь, де працює українське консульство. Натомість у Білорусі пропуск українців здійснюється через пункт «Мокрани-Доманове», через який можна також лише в'їхати в Україну.

Нагадаємо, 77% переселенців за кордоном та 79% внутрішніх переселенців хочуть повернутися додому з евакуації, з них лише 12% планують зробити це у найближчі три місяці. 

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності