• Головна
  • Війна
  • Чому бізнес Львівщини має працювати під час війни та з якими проблемами він зіштовхнувся

Чому бізнес Львівщини має працювати під час війни та з якими проблемами він зіштовхнувся

Чому бізнес Львівщини має працювати під час війни та з якими проблемами він зіштовхнувся

Підприємництво — основа економіки

Війна з Росією зачепила роботу підприємців не тільки у тих областях, де ведуться воєнні дії. Бізнес Львівщини теж постраждав, адже через воєнний стан рівень виробництва області впав на 15-20%. Зараз область стала гуманітарним хабом, звідки відправляють допомогу в регіони, де точаться бойові дії та які перебувають під російською окупацією. І Львівщина активно працює над тим, аби місцеві підприємства відновлювали роботу, а також допомагає тим підприємцям, які вирішили перенести сюди свою діяльність.

"У кожного бізнесу Львівщини є свої проблеми, та попри це кожен старається сьогодні працювати. Наприклад, є проблема мобілізації працівників об'єктів критичної інфраструктури. Та ми стараємося узгодити це з підрозділами ТЦК та СП (колишні військкомати), аби вони залишились на своїх робочих місцях", — каже директор департаменту економічної політики Львівської обласної військової адміністрації Степан Куйбіда.

Друга проблема, з якою зіштовхнулись підприємці — імпорт сировини. Раніше її брали на Сході та з Центральної України та ввозили до Львівщини. Тепер ці ланцюги постачання змістились, тож зараз підприємства змушені переорієнтовуватись.

Також є й проблема валютних розрахунків та з переліком критичного імпорту.

"Стараємось працювати з Кабміном та Нацбанком, щоб перелік критичного імпорту був розширений, і щоб підприємці могли закупляти сировину", — каже посадовець.

Загалом, підприємства Львівщини, які орієнтувалися на експорт та мали співпрацю з європейським ринком, наразі продовжують працювати. Вони продовжують постачати та відвантажувати сировину стабільно.

Через війну на Львівщині рівень виробництва впав на 15-20%, але, за словами Степана Куйбіди, для воєнного стану, цей відсоток є нормальним. Та у області вже працюють над ліквідацією цієї проблеми.

Також спостерігається релокація виробничих потужностей бізнесу з гарячих точок до Львівщини. За 14 днів війни вже встигли отримати 15 запитів від різних підприємств для релокації.

"Тут не можна виділити якийсь окремий вид діяльності для релокації. Сюди хочуть переїхати й підприємства з переробки горіхів, й виробництво чаю, кави, пластмасових виробів  тощо", — каже Степан Куйбіда.

Чому бізнес повинен працювати навіть в умовах війни

Попри те, що в Україні триває повномасштабна війна, бізнес на Львівщині працювати повинен, адже підприємництво — основа економіки. Це потрібно й для того, аби люди мали робочі місця та платили із зарплати податки. Якщо ж збавити темпи виробництва, тоді, за словами посадовця, падатиме валовий регіональний продукт та зменшаться платежі та відрахування, а цього область допустити не може.

"Крім того, Львівщина є гуманітарним хабом. Вона не тільки отримує гумдопомогу, а й транспортує її до інших областей. Також ми приймаємо велику кількість переселенців і маємо забезпечити їх житлом та харчами. Тому виробництво для нас є неодмінним фактором економіки", — розповідає директор департаменту економічної політики.

Щоб стимулювати бізнес працювати, держава наділила його пільгами на час воєнного стану. Уряд вже зробив перший крок у відтермінування першої частини звітностей та зменшив додаткове навантаження на ФОПів. Також очікується, що держава надасть бізнесменам вигідної сплати податку на прибуток та додану вартість, залежно від галузі діяльності.

Крім того, пільги від держави — привід для відкриття власного бізнесу.

"Починайте, якщо маєте навіть найменший стартовий капітал. Весь великий бізнес починався з малого. Вмієте випікати хліб? Почніть з малої пекарні! Відкрийте перукарні та малі кав’ярні! Заготовляйте гриби, вирощуйте ягоди, виготовляйте консервацію! Думайте про імпортозаміщення. Наразі держава максимально сприяє малому та середньому бізнесу, знижуючи податки та спрощуючи багато процесів", — каже очільник Львівської облвійськової адміністрації Максим Козицький.

Також він зазначив, що для бізнесу можна залучити й переселенців, яких на Львівщині понад 200 тисяч осіб.

"Залучіть українців зі всіх регіонів до роботи на ваших підприємствах. Серед них, я впевнений, є висококваліфіковані фахівці у різних галузях. Тепер ми разом. Ми разом - сильніші!" - закликав Максим Козицький.

За його словами, Львівська обласна військова адміністрація готова спілкуватися, чути та створювати всі можливі умови для того, щоб допомогти підприємцям працювати і розвиватися.

"Ми вже цього тижня почали зустрічі з представниками бізнесу. Ми чуємо ваші ідеї, ваші проблеми і ваші потреби", - зазначив очільник військової адміністрації Львівщини.

Щоб отримати допомогу у релокації виробництва на Львівщину, звертайтесь:Електронна адреса: [email protected]Facebook: сторінка Департаменту економічної політики Львівської ОВАНомери: +380668330313, +380680681751, +380634667138.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності