• Головна
  • Україна
  • Українцям до пенсії зараховуватимуть стаж, отриманий за кордоном

Українцям до пенсії зараховуватимуть стаж, отриманий за кордоном

Трудова книжка, фото ілюстративне Черкаської обласної ради

Водночас стаж, здобутий на роботі в силових структурах Росії, до пенсії не зараховуватимуть

Верховна Рада у четвер, 25 квітня, в другому читанні та в цілому ухвалила законопроєкт, який розв'язує низку проблемних питань із призначенням пенсій, що виникли через повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Про це повідомило Міністерство соціальної політики.

Як йдеться в повідомленні, цей закон:

  • спрощує механізм відновлення виплати пенсій для мешканців Криму. Скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду РФ;
  • враховуватиме для визначення права на пенсію страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення;
  • не зараховуватиме до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні роботу на Росію після 2014 року.

Як пояснили у міністерстві, після початку великої війни Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією. Контакти й документообіг між державними установами — включно з Пенсійними фондами — були припинені, а обмін документами, які засвідчують тривалість трудового стажу та суми заробітку — неможливий. Як наслідок, українці, які повернулися до України з тимчасово окупованих територій Криму, Донецької й Луганської областей, не могли підтвердити, що вони не отримують пенсію від пенсійних органів РФ і, відповідно, отримати призначення пенсії в Україні.

Окрім того, РФ і Україна вийшли з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення. У зв’язку з цим українці, які частину свого професійного життя працювали в Росії, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані, втратили можливість включати періоди такої роботи у свій страховий стаж в Україні. Це, своєю чергою, призводило до зменшення їхніх пенсійних прав, і, відповідно, розмірів пенсії (або взагалі позбавляло права на призначення пенсії). Ухвалений законопроєкт вирішує ці і низку інших суттєвих проблем у сфері пенсійного забезпечення.

Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в Україні. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (за наявності). Жодних підтверджень від російського пенсійного фонду не потрібно.

Щодо людей, котрі працюють за кордоном, то раніше враховувався лише страховий стаж українців у країнах, з якими Україна мала пенсійні угоди. Тепер людина після повернення з-за кордону, наприклад, з Італії, матиме можливість зарахувати період роботи в цій країні для визначення права на призначення пенсії в Україні в 60, 63 або 65 років. Для цього треба буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України.

Для визначення розміру пенсії будуть враховуватися лише внески ЄСВ (Єдиний соціальний внесок), сплачені в Україні (так званий пропорційний принцип нарахування пенсії). Тобто розмір призначеної пенсії залежатиме від кількості сплачених в Україні страхових внесків і стажу роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном.

Щодо роботи у РФ, то закон передбачає не зараховувати до страхового стажу з 19 лютого 2014 року періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне обіймання посад у незаконних органах влади.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності