• Головна
  • Україна
  • Суд не дозволив поновитися на роботі чиновниці Мін’юсту з російським паспортом

Суд не дозволив поновитися на роботі чиновниці Мін’юсту з російським паспортом

Марина Прилуцька, фото Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції

Марина Прилуцька отримала російське громадянство ще у 2014 році, хоча з 2003 року працювала в органах Державної виконавчої служби України

Шостий апеляційний адміністративний суд визнав законним звільнення з Міністерства юстиції колишньої топпосадовиці цього відомства, у якої Служба безпеки України виявила російське громадянство. Згідно з відкритою інформацією з порталу «Судова влада», йдеться про Марину Прилуцьку, яку Мін'юст у липні 2021 року звільнив з посади заступниці начальника Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції — начальниці Управління забезпечення примусового виконання рішень у Київській області.

Як повідомила СБУ в середу, 24 квітня, жінка ще у 2014 році за власної ініціативи отримала російське громадянство. Спецслужба поінформувала про це керівництво міністерства і чиновницю звільнили із займаної посади.

Згодом Прилуцька вирішила оскаржити це рішення, посилаючись на довідку Головного управління МВС Росії в Москві. У документі стверджувалося, що в неї нібито немає російського паспорта. У Мін'юсті підозрювали, що документ підроблений, бо в ньому є помилки.

Після ознайомлення з доказовою базою суд відмовився поновлювати ексчиновницю на посаді. Представники СБУ пояснили в суді нікчемність довідки МВС РФ та довели, що позивачка не виїжджала в Болгарію, де, за її словами, нібито отримала відповідну довідку.

Наразі ексчиновниця ще може оскаржити це рішення у Верховному суді.

Марина Прилуцька: що про неї відомо

Як пише «Громадське», Марина Прилуцька обіймала посаду в Мін’юсті з 2019 року, а загалом із 2003 року працювала на посадах в органах Державної виконавчої служби України.

Інформацію про те, що Прилуцька має російське громадянство, подали батьки її колишнього чоловіка. Згідно з матеріалами суду, вони направили заяви з фотокопією російського паспорта на адресу Офісу президента України. СБУ перевірила цю інформацію через онлайн-сервіс Міністерства внутрішніх справ рф.

СБУ також установила, що в березні 2014 року посадовиця їздила у Крим для реєстрації місця проживання. А після тимчасової окупації півострова, у травні, поїхала повторно та на підставі раніше зробленої прописки отримала російський паспорт. Окрім того, у листі СБУ зазначається, що під час перебування Криму жінка мала контакти зі співробітниками ФСБ. У матеріалах справи йдеться, що СБУ неодноразово намагалася опитати Прилуцьку з використанням поліграфа, але вона цього уникала.

Звільнена посадовиця подала до суду з вимогою поновити її на посаді та стягнути середню зарплату за час вимушеного прогулу. Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили їй. Утім у січні 2024 року Верховний суд скасував постанову суду нижчої інстанції та направив справу на ще один розгляд в апеляції. У Мін'юсті зауважили, що таке рішення Верховного суду відкрило шлях для повернення Прилуцької на посаду, й у відомстві цьому «протистоятимуть».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності