• Головна
  • Україна
  • Аналітики розповіли, як нестача ППО в Україні допомагає росіянам на фронті

Аналітики розповіли, як нестача ППО в Україні допомагає росіянам на фронті

Гасіння пожежі на Трипільській ТЕС  після російської атаки 11 квітня, фото ДСНС

Росіяни користуються тим, що Україна захистила системами ППО великі населені пункти в тилу

Нестача систем протиповітряної оборони в Україні призводить до «повільних, але постійних успіхів» російських сил на фронті, сказано у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW) від 11 квітня.

«Російські удари змусили Україну ухвалити важкі рішення між забезпеченням протиповітряної оборони великих населених пунктів у тилу й активних районів на лінії фронту, і Росія, схоже, використовує деградовану парасольку протиповітряної оборони України, намагаючись зруйнувати енергетичну мережу України і стримати її оборонно-промисловий потенціал, тоді як російські сухопутні сили користуються своєю здатністю використовувати авіаудари по українських позиціях на передовій, щоб досягти повільних, але постійних успіхів», — пишуть автори звіту.

В ISW вважають, що розпорошене і непостійне прикриття протиповітряної оборони вздовж фронту, ймовірно, сприяло посиленню Росією ударів керованими і некерованими авіабомбами, які російські війська використали для тактичного ефекту під час захоплення Авдіївки в середині лютого 2024 року і «які російські сили, схоже, використовують знову під час поточних наступальних операцій під Часовим Яром».

Росія упродовж останніх тижнів, починаючи з 22 березня, активізувала удари по українській енергетичній інфраструктурі. Зранку 11 квітня росіяни завдали по Україні комбінованого удару дронами і ракетами: вони атакували об’єкти генерації і системи передачі у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Зокрема, внаслідок російської атаки повністю зруйнована Трипільська ТЕС, яка розташована за 20 кілометрів від Києва.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності