• Головна
  • Війна
  • Під час удару по Трипільській ТЕС Росія використала новітні ракети Х-69

Під час удару по Трипільській ТЕС Росія використала новітні ракети Х-69

Дальність пуску ракет склала близько 400 км.

Вага бойової частини складає приблизно 310 кг

Під час удару по Трипільській ТЕС ворог застосував свої нові крилаті ракети Х-69, які дозволили йому повністю знищити найпотужнішу електростанцію Київщини. Про це свідчать знайдені уламки цієї ракети, повідомляє Defense Express з посиланням на власні джерела.

Що відомо про Х-69

При цьому, за отриманою додатковою інформацією, дальність пуску ракет склала близько 400 км. Цей параметр перевищує попередні оцінки дальності Х-69, встановлені на рівні 300 км. Це не перше використання цих ракет для удару по Україні, як мінімум, перша згадка про їх використання вперше з'явилась у лютому 2024 року, хоча поодинокі випадки були ще у 2023 році. Згодом ця неофіційна інформація знайшла підтвердження завдяки публікації Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), який дослідив уламки цієї ракети.

Зазначимо, що Х-69 є російською дозвуковою крилатою ракетою для літаків тактичної авіації. Її запуск можливий з літаків Су-34 та Су-35, окрім того, саме вона має стати основною крилатою ракетою для Су-57.

Вага бойової частини ракети декларувалась у межах 310 кг. А головною особливістю зазначається можливість наднизького польоту на висоті у 20 метрів, що нижче за можливості Х-101. Попри те, що ця ракета дозвукова та має меншу бойову частину ніж "гіперзвуковий" Х-47М2 "Кинжал", використанням РФ саме Х-69 для удару по Трипільській ТЕС, Defense Express вважає поганим сигналом.

По-перше, її результативний удар, на жаль, говорить про можливості її проникнення повз українську протиповітряну оборону. По-друге, її запуск з літаків тактичної авіації нівелює характерну ознаку масштабних ракетних атак, коли фіксується зліт стратегічних бомбардувальників Ту-95МС та МиГ-31К. Також її використання саме через запуск з Су-34 чи Су-35 може мати масовіший характер через більшу кількість носіїв.

Але це може статися після того, як у РФ налагодять її повномасштабне серійне виробництво, бо наразі її використовують “з коліс”, На вже детально дослідженій у лютому ракеті номера свідчили про її виробництво наприкінці 2023 року.

Дальність ураження з гіпотетичних пускових районів Х-69 з дальністю 400 км

Водночас дальність застосування цієї ракети у 400 км є достатньою для ураження значної кількості об'єктів на території України з літаків тактичної авіації, які цілком можуть наближатися до кордону чи до лінії фронту на відстань 50-70 км.

На мапі показані виключно гіпотетичні пускові райони без ймовірного використання ворогом повітряного простору Білорусі. У випадку, якщо РФ знову атакуватиме з повітряного простору свого сателіта, як це було в 2022 році, то до зони ураження потрапить вся територія України, окрім Закарпатської області.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності