• Головна
  • Україна
  • Брати-іноземці готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині

Брати-іноземці готували ракетний удар по штабу Сил оборони на Одещині

Фото СБУ

Іноземці з однієї із країн Південного Кавказу виявилися агентами ФСБ

Служба безпеки України повідомила, що зірвала нову спробу росіян завдати вогневого ураження по місцях дислокації Сил оборони на Одещині. Окупанти планували вдарити по штабах командування ЗСУ на південному напрямку.

Для виконання ворожого завдання російська ФСБ залучила двох своїх агентів — громадян однієї з країн Південного Кавказу, які проживали в Одесі й були братами. За вказівкою російської спецслужби чоловіки розвідували місця базування українських військ, щоб зафіксувати їх координати на Google-картах. Після встановлення геолокацій потрібних об’єктів агенти збирали максимум інформації про наявний там особовий склад, військову техніку та особливості роботи. Таким чином вони сподівались ідентифікувати пункти управління та бойові підрозділи ЗСУ, щоб повідомити про це ФСБ, сказано в повідомленні Служби безпеки України, опублікованому в п’ятницю, 5 квітня.

Для збору розвідданих російські агенти обходили вулиці Одеси та приховано фіксували потенційні цілі. Разом з цим вони «втемну» використовували свої зв’язки серед місцевих жителів для отримання інформації про українських військових.

Також, за інформацією СБУ, чоловіки створили у місті громадську організацію, яка діяла під виглядом надання допомоги для легалізації іноземців в Україні. Однак, як наголосили в СБУ, насправді у стінах цієї організації іноземців намагалися завербувати до власної мережі інформаторів.

Після виконання ворожого завдання агенти сподівались влаштуватися до ФСБ. За інформацією прокуратури, як винагороду за свої послуги обидва брати розраховували на «посади» у разі окупації Одещини: один хотів стати керівником регіонального відділення ФСБ, інший — очолити міськраду.

СБУ стверджує, що не дозволила агентам передати інформацію про військові об’єкти до ФСБ, оскільки почала документувати їхню діяльність від її початку. Чоловіків затримали, коли вони проводили дорозвідку поблизу одного з об’єктів.

Як додали у СБУ, на місці затримання у зловмисників вилучено телефон, який вони використовували лише для спілкування з ФСБ. Братам повідомили про підозру в несанкціонованому поширенні інформації про розташування ЗСУ, вчиненому в умовах воєнного стану.Наразі вони перебувають під вартою. Братам-іноземцям загрожує до 12 років в’язниці.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності