• Головна
  • Україна
  • Агенти ФСБ готували удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу

Агенти ФСБ готували удари по Київській телевежі та підрозділах Генштабу

Фото СБУ

Один з агентів для збору інформації влаштувався експедитором у компанію, яка постачає військовим харчі

Служба безпеки України затримала в Києві та Одесі двох агентів ФСБ Росії, які готували ракетні удари по Київській телевежі, а також по підрозділах Генштабу Збройних сил України. Про затримання агентів СБУ повідомила в середу, 27 березня.

За інформацією правоохоронців, агенти ФСБ готували ракетні удари по військових частинах Сил оборони та об’єктах енергетики і телекомунікацій у трьох регіонах. У зоні особливої уваги агентів були армійські підрозділи, які забезпечують охорону Генштабу ЗСУ, дані про Сили оборони на Полтавщині, а також Київська телевежа і столична ТЕЦ.

Як стверджує СБУ, спочатку агенти намагались виявити місця базування українських військ, а потім направити окупантам відповідні координати для корегування повітряних атак.

Для прихованого збору розвідданих один з російських агентів влаштувався експедитором в одеську компанію, яка постачає харчі до військових підрозділів. Інший агент збирав інформацію про технічний стан Київської телевежі після її обстрілу в березні 2022 року. Також він фотографував зовнішній вигляд однієї з теплових електростанцій, яка забезпечує електрикою і теплом значну частину Києва та Київської області. СБУ стверджує, що ця інформація потрібна була росіянам для ухвалення рішення щодо корегування повторних або здійснення нових ударів по місцевій ТЕЦ і телевежі.

СБУ запевнила, що викрила розвідувальну діяльність агентів завчасно і затримала їх у момент, коли вони шпигували за потенційними цілями.

Як наголосили у спецслужбі, одним із ворожих агентів виявився інженер-технолог одного з одеських підприємств харчової промисловості. Інший — 24-річний киянин. Наприкінці січня цього року їх дистанційно завербувала ФСБ.

СБУ зазначає, що агенти працювали окремо один від одного й отримували за свою допомогу гроші від росіян. Під час обшуків у помешканні затриманих вилучено мобільні телефони із доказами листування з ФСБ та банківські картки, на які надходили гроші від росіян.

Обом чоловікам повідомили про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану, вони перебувають під вартою. Чоловікам загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, напередодні СБУ повідомила про затримання диверсантів, які готувалися підірвати залізницю на Полтавщині.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності