• Головна
  • Україна
  • ООН розповіла про сексуальне насильство росіян над українськими військовополоненими

ООН розповіла про сексуальне насильство росіян над українськими військовополоненими

Сексуальне насильство росіян над українськими військовими

39 з 60 звільнених з полону військових заявили, що зазнали сексуального насильства

Моніторингова місія ООН опитала 60 українських військовополонених, звільнених цієї зими. Більшість з них розповіли про катування в полоні. 39 з 60 звільнених військовополонених заявили, що під час їхнього перебування в полоні проти них вчиняли сексуальне насильство. Крім того, за цей період росіяни стратили 32 українських військовополонених.

Катування і сексуальне насильство над військовополоненими

Згідно зі звітом ООН, який охоплює період від початку грудня до кінця лютого, колишні військовополонені розповіли, що їх неодноразово били, застосували проти них електрошок, їм погрожували розстрілам чи імітували їхній розстріл. 39 з 60 військовополонених розповіли, що під час перебування в полоні вони зазнавали сексуального насильства, включаючи спроби зґвалтування, погрози зґвалтування та кастрації, побиття або застосування електричного струму до статевих органів, а також неодноразове примусове оголення, в тому числі під час допитів і для перевірки наявності татуювань.

«Наприклад, один військовополонений розповів Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини, що російський офіцер намагався зґвалтувати його полівінілхлоридною трубою під час допиту. Інший розповів, що російські посадовці змусили його повністю роздягнутися, застосували електричний струм до його яєчок і погрожували зґвалтувати його міліцейським кийком та відрізати яєчка», — зазначено у звіті.

Росіяни не давали спати українським військовополоненим

Полонені в деяких установах також описували практику позбавлення сну — так звану «лічилку», під час якої кожен полонений у камері мав по черзі називати вголос число протягом усієї ночі. Багато хто також згадував про гучну музику або звуки, що лунали з гучномовців протягом тривалого часу, в тому числі і вночі.

Більшість військовополонених також зазначили про страждання від того, що їм не дозволяли спілкуватися зі своїми родинами, а також свідчили про відсутність у полоні належного харчування та медичної допомоги.

Росіяни за зиму стратили 32 українських військовополонених

Також Моніторингова місія ООН отримала перевірені повідомлення про страту з боку російських окупантів щонайменше 32 українських військовополонених упродовж цієї зими. Усі ці 32 страти сталися у 12 окремих інцидентах. Як наголосили в ООН, це значно більше, ніж за будь-який попередній період, наголошують в організації.

ООН також опитала 44 російських військовополонених, яких тримають на Вінниччині. Ті на катування не скаржились, але дехто з них казав, що з ними жорстоко поводилися після евакуації з поля бою.

Нагадаємо, останній обмін полоненими відбувся 8 лютого. До України повернулися ще 100 українських оборонців. Більшість визволених є захисниками Маріуполя.

Перед цим обмін полоненими також відбувся 31 січня, тоді з полону повернули 207 українців.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності