• Головна
  • Війна
  • В ООН зібрали докази жорстоких катувань українських військовополонених

В ООН зібрали докази жорстоких катувань українських військовополонених

Російські окупанти жорстоко катують українських полонених

Особливо часто окупанти знущаються з вихідців із заходу України

Росіяни жорстоко катують українців, які потрапляють до них в полон. Про це йдеться в доповіді незалежної міжнародної комісії Організації Об’єднаних Націй з розслідування порушень в Україні, повідомив інформаційний портал FREEДОМ.

Що з’ясувала комісія

У п’ятницю, 15 березня, вона оприлюднила нові докази порушень Росією міжнародного права та скоєння воєнних злочинів, зокрема, зосередила увагу на випадках катування українських військовополонених. Зазначається, що вони є систематичними, схожими в різних місцях позбавлення волі та, ймовірно, заохочуються чинною російською владою. На українських територіях, захоплених Росією, українських військовополонених катують представники російської армії, на території РФ — спецпризначенні Федеральної служби виконання покарань та тюремні охоронці. Допити, крім того, проводять співробітники Федеральної служби безпеки Росії.

“Свідчення потерпілих показують всю нещадність та жорстокість цього поводження, що завдавало жертвам сильного болю та страждань під час тривалого утримання під вартою. Все це здійснювалося з кричущою зневагою до людської гідності та спричинило довготривалі фізичні та психічні травми”, — йдеться у доповіді.

Свідчення ексбранців вражають

Комісія посилається на свідчення українських військових, які пройшли російський полон. Зокрема, один із захисників, якого утримували у виправній колонії № 1 у місті Донський у Тульській області РФ, свідчив про неодноразові тортури, під час яких йому зламали ключицю й вибили зуби. Полонений розповів, що “втратив будь-яку надію і волю до життя” та намагався накласти на себе руки. Тюремники не дали йому цього зробити та піддали новим тортурами. Зазначається, що після звільнення з полону чоловіка госпіталізували 36 разів.

Також у доповіді йдеться, що у більшості місць несвободи військовополонені пройшли жорстоку процедуру “приймання” з побиттям та застосуванням електричного струму. Одна жертва згадала, що її вітали словами “Ласкаво просимо до пекла”.

“Катування відбувалися під час допитів, де затриманих питали про українські збройні сили та їхні військові підрозділи. Тортури також застосовувалися для залякування та покарання. Жертви повідомляли про катування “повсюди”: у камерах, коридорах, дворі, приміщеннях для душу. Злочинець сказав жертві: “Ми зараз вас навчимо як воювати з росіянами”. Інша жертва почула, як охоронець в’язниці сказав: “Наша мета — щоб ви ніколи не повернулися на війну”. За словами затриманих, особливо жорстоке поводження було з військовополоненими, захопленими у Маріуполі, або вихідцями з заходу України; з тими, хто не володів російською мовою; в періоди, коли російські збройні сили втратили контроль над районами в Україні”, — йдеться у доповіді.

У документі зазначають, що таке ставлення до українських військовополонених заохочувалося відповідними вищими структурами командування або, як мінімум, допускалося, з очевидним відчуттям безкарності. Комісія дійшла висновку, що катування російською владою як цивільних, так і військовополонених, мають систематичний характер і є воєнним злочином. “Нещодавно проаналізована інформація свідчить про ієрархічний характер служб, причетних до вчинення катувань, поінформованість начальства та панівне відчуття безкарності”, — йдеться в доповіді.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності