• Головна
  • Світ
  • ISW розповів про «чорний ринок» торгівлі українськими військовополоненими

ISW розповів про «чорний ринок» торгівлі українськими військовополоненими

Військовополонені, фото ілюстративне

Російські збройні сили за гроші передають українських військовополонених чеченським підрозділам, які потім вимінюють їх на своїх бійців

Російські збройні сили працюють на «чорному ринку» з продажу українських військовополонених, зокрема, російським парамілітарним формуванням, які, можливо, здійснюють обмін військовополоненими з Україною. Про це йдеться у звіті за 5 березня американського Інституту вивчення війни.

Так, британське видання The Timesз посиланням на речника українського Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петра Яценка, а також з посиланням на слова одного з військовополонених повідомило, що чеченські воєнізовані формування купують українських військовополонених у інших російських військових підрозділів на «чорному ринку» для торгівлі військовополоненими. Потім чеченські підрозділи використовують українських військовополонених для обміну на чеченських військових, які потрапили в полон до Сил оборони. Як зазначалося в публікації, «кадирівці» загалом перебувають в тилу, де в них менше можливостей захопити українських військовополонених і обміняти їх на чеченських військовополонених.

«Звіти про те, що чеченські підрозділи, очевидно, здійснюють обмін військовополоненими з Україною, свідчать про те, що деякі воєнізовані підрозділи російської армії, як-от підрозділи чеченського спецназу, ймовірно, не включені до ширшого російсько-українського обміну військовополоненими вищого рівня», — вважають аналітики Інститутут вивчення війни.

Як зазначали журналісти, хоча в Женевській конвенції немає спеціальної статті, яка б забороняла торгівлю військовополоненими, така практика, ймовірно, суперечить договору, в якому в загальних рисах зазначено, що «жодна спеціальна угода не повинна негативно впливати на становище військовополонених».

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності