• Головна
  • Україна
  • СБУ затримала в Запоріжжі 19-річну студентку, яка працювала на росіян

СБУ затримала в Запоріжжі 19-річну студентку, яка працювала на росіян

19-річна студентка в Запоріжжі стежила за працівниками СБУ та оборонними підприємствами, фото СБУ

Дівчина стежила за працівниками СБУ та уточнювала розташування оборонних підприємств

Служба безпеки України затримала в Запоріжжі агентку фсб, яка намагалася шпигувати за співробітниками СБУ та коригувала ракетні удари по підприємствах Запорізької області, що задіяні в оборонно-промисловому комплексі. Затриманою виявилася 19-річна студентка.

Як повідомила СБУ в четвер, 21 березня, дівчина на замовлення ФСБ Росії шпигувала за місцевими співробітниками СБУ, щоб встановити запасні пункти дислокації спецслужби. СБУ стверджує, що росіяни планували використати цю інформацію для того, щоб завдати ракетні удари.

Крім того, як стверджує СБУ, дівчина намагалася встановити точні координати підприємств, які задіяні в оборонно-промисловому комплексі України. Для цього вона отримувала від окупантів орієнтовні геолокації оборонних заводів, а потім поблизу них проводила дорозвідку на місцевості. Під час стеження агентка фіксувала максимум інформації про об’єкти: від режиму їхньої роботи до інтенсивності руху вантажної техніки на відкритій території цехів.

Також вона «втемну» використовувала своїх друзів та одногрупників, у яких під час дружніх розмов розпитувала потрібну їй інформацію. За наведенням дівчини загарбники сподівались завдати прицільні ракетно-дронові удари по виробничих підприємствах. Однак СБУ стверджує, що викрила злочинні наміри росіян і затримала російську агентку на етапі збирання розвідувальної інформації.

«За даними слідства, ворожою поплічницею виявилась 19-річна студентка місцевого університету, яка потрапила у поле зору ФСБ восени 2023 року. Згодом дівчину дистанційно завербували через її хрещену — колаборантку, що входить до керівного складу окупаційної адміністрації РФ в одному із тимчасово захоплених міст на Запоріжжі. Саме через неї російська спецслужба давала вказівки завербованій агентці в обласному центрі і приймала “звіти” про виконані завдання», — наголосили у Службі безпеки України.

Наразі дівчині повідомили про підозру в державній зраді в умовах воєнного стану, вчиненій групою осіб. Вона перебуває під вартою. Дівчині загрожує довічне ув’язнення.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності