• Головна
  • Україна
  • Шахраї виманили у волонтерів 45 млн грн продаючи квадрокоптери

Шахраї виманили у волонтерів 45 млн грн продаючи квадрокоптери

Шахраї виманили у волонтерів 45 млн грн продаючи квадрокоптери

Зловмисники не поставили для ЗСУ понад 600 дронів різного типу

Правоохоронці викрили шахраїв, які наживались на волонтерах і присвоїли 45 млн грн на продажі 600 дронів різного типу. Організаторками схеми були дві жінки. Вони пропонували купити у них дрон за цінами нижчими за ринкові, а після перерахунку грошей — брехали, що товар пропав, повідомили в Офісі Генпрокурора у четвер, 15 лютого. Раніше підозрювані жінки не поставили 40 Старлінків для ЗСУ.

Підозрювані розробили схему виманювання коштів у волонтерів: представляючись постачальниками БпЛА пропонували купити у них дрони дешевше ніж в інших. Покупці мали одразу заплатити повну вартість за дрони готівкою, або ж на рахунки банківських карток чи криптогаманці.

“Після отримання коштів та спливу певного проміжку часу, підозрювані повідомляли потерпілим неправдиву інформацію про арешт товару або затримки у перевізників. Згодом їм говорили, що постачальник – шахрай” — повідомили в Офісі Генпрокурора.

На таких махінаціях зловмисники привласнили 45 млн грн, потерпіли — 92 людини. Серед них волонтери, військовослужбовці та представники громадських і благодійних організацій, які хотіли закупити квадрокоптери та передати їх до підрозділів ЗСУ.

Як уточнили в Нацполіції, в лютому цього року слідчі провели 7 обшуків в помешканнях підозрюваних на території Києва, Волинської та Одеської областей. Під час обшуків у них вилучили банківські картки, мобільні телефони, компʼютери, реєстраційні номери та документи, які використовували шахраї. Окрім цього, конфіскували майно вартістю 4,5 млн грн та арештували 28,6 млн грн на банківських рахунках. До слова, окрім схеми з дронами, шахраї виманювали гроші в людей і в період блекаутів та бензинової кризи:

“В період блекаутів вони продали та не поставили 40 старлінків, а в період бензинової кризи реалізовували недійсні паливні талони. За даними провадженням у 2023 році слідчі Нацполіції вже оголосили їм про підозри і скерували обвинувальні акти в суд для розгляду справи по суті,” — повідомили в пресслужбі Нацполіції.

Наразі організаторкам схеми та їхньому спільнику оголосили про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах організованою групою. Одна з організаторок переховується закордоном. Поліцейські планують оголосити її в міжнародний розшук. Зловмисникам загрожує позбавлення волі терміном 5 до 12 років з конфіскацією майна.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності