• Головна
  • Україна
  • Під час візиту Байдена з повітряного простору Польщі за Україною стежили американські літаки-розвідники — ЗМІ

Під час візиту Байдена з повітряного простору Польщі за Україною стежили американські літаки-розвідники — ЗМІ

Під час візиту Байдена з повітряного простору Польщі за Україною стежили американські літаки-розвідники — ЗМІ

Джо Байден прибув до Києва о 8 ранку в понеділок, 20 лютого.

Джо Байден провів в українській столиці більше п’яти годин, зустрівшись із Зеленським у Маріїнському палаці, вшанувавши загиблих воїнів та поспілкувавшись із співробітниками посольства США.

Про це пише AP NEWS

У розмові з Зеленським Байден нагадав про побоювання, які були майже рік тому, що російські війська можуть швидко взяти місто.

 «Через рік Київ стоїть, — сказав Байден, - І Україна стоїть. Демократія стоїть. Американці підтримують вас, і світ підтримує вас».

У Києві Байден оголосив про додаткову допомогу США на півмільярда доларів — на додаток до вже наданих понад 50 мільярдів — включаючи снаряди для гаубиць, протитанкові ракети, радари повітряного спостереження та іншу допомогу, але без нової передової зброї.

Зеленський сказав, що вони з Байденом говорили про «зброю великої дальності та зброю, яка все ще може постачатися в Україну, хоча раніше її не постачали». Але жодних нових зобов'язань він не уточнив.

«Наші переговори були дуже плідними», – додав Зеленський.

Місія Байдена під час візиту до Києва, який відбувається напередодні запланованої поїздки до Варшави, має підкреслити, що Сполучені Штати готові триматися України «стільки, скільки буде потрібно», щоб дати відсіч російським військам.

 «Я вважав критично важливим, щоб не було жодних сумнівів щодо підтримки США Україною у війні», — сказав Байден.

Візит Байдена ознаменував собою акт непокори президенту Росії Володимиру Путіну, який сподівався, що його військові швидко захоплять Київ протягом декількох днів.

Хоча західні зенітно-ракетні системи зміцнили оборону України, цей візит став тим випадком, коли президент США відвідує зону конфлікту, де США або їхні союзники не контролюють повітряний простір.

Білий дім не вдавався в подробиці, але сказав, що «базова комунікація з росіянами відбулася для забезпечення розв’язання конфлікту» незадовго до візиту Байдена, намагаючись уникнути будь-яких прорахунків, які могли б привести дві ядерні країни до прямого конфлікту.

Збройні сили США не присутні в Україні, окрім невеликого загону морських піхотинців, які охороняють посольство в Києві, що робить візит Байдена більш складним, ніж інші нещодавні візити попередніх лідерів США до зон бойових дій.

Поки Байден був в Україні з повітряного простору Польщі над Києвом стежили американські літаки-розвідники, зокрема бортовий радар E-3 Sentry та електронний літак RC-135W Rivet Joint.

Тижнями з’являлися припущення про те, що Байден відвідає Україну близько 24 лютого - річниці російського вторгнення. Але Білий дім неодноразово заявляв, що візит президента в Україну не планується, навіть після того, як на початку цього місяця було оголошено про візит до Польщі.

У Білому домі планування візиту Байдена до Києва було засекречено — відносно невелика група помічників була проінформована про плани — задля безпеки. Президент подорожував із невеликим оточенням - лише з кількома старшими помічниками та двома журналістами, щоб зберегти секретність.

Байден тихо вилетів із об’єднаної бази Ендрюс поблизу Вашингтона о 4:15 ранку в неділю, зробивши зупинку на авіабазі Рамштайн у Німеччині, перш ніж відправитися в Україну. Він прибув до Києва о 8 ранку в понеділок.

Нагадаємо, несподіваний візит Байдена відбувся лише за день до запланованої промови президента Росії Путіна у вівторок, 21 лютого, під час якої очікується, що російський лідер розповість про військові зусилля своєї країни на тлі ознак того, що весняний наступ на Україну вже триває.

Байден назвав мету війни Путіна проти України. За словами президента США, попереду ще важкі дні, тижні та роки, а мета Путіна – «стерти Україну з карти». За словами американського президента, військова кампанія Путіна провалюється, а російські війська втратили половину територій, які вони захопили і зазнають важких людських втрат.

Додамо, президенти України Володимир Зеленський та Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден провели переговори тет-а-тет і з делегаціями.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності