Байден у Києві: головне про візит президента США в Україну

Байден у Києві: головне про візит президента США в Україну

Джо Байден оголосив про виділення пів мільярда доларів додаткової допомоги Україні

У понеділок, 20 лютого, президент США Джо Байден прибув з неоголошеним візитом до Києва. Раніше повідомлялося, що Джо Байдена відвідає Польщу 20-22 лютого. Втім американський лідер прибув у столицю України та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Детальніше про те, де був Байден та що він робив в Україні, читайте у матеріалі LVIV.MEDIA.

Де був Байден

Перші кадри, які потрапили у мережу, свідчили про те, що Зеленський та Байден разом були на Михайлівській площі у центрі столиці. У цей час по всій Україні розпочалась повітряна тривога, однак лідерів двох країн це не зупинило.

Згодом президент України Володимир Зеленський опублікував відео, де було продемонстровано прибуття Байдена на зустріч із ним.

Так, Байден прибув до Києва о 8 ранку за місцевим часом, повідомляють журналісти, які подорожували з ним по Україні.

«Приємно повернутися в Київ», — сказав Байден, коли прибув. Його привітала посол США в Україні Бріджит Брінк.

Кортеж Байдена прибув до Маріїнського палацу лише після 8:30 ранку за місцевим часом. На вході його зустріли Зеленський і його дружина Олена Зеленська.

Відповідаючи на питання про важливість перебування в Києві, Байден зазначив, що це його восьмий візит до міста.

«Кожного разу все важливіше», — сказав Байден.

Він додав, що метою його візиту було донести до Зеленського, що США «тут, щоб залишитися».

«Ми не підемо», — сказав Байден.

Крім Байдена в Україні прибув і його радник з нацбезпеки Джейк Салліван, який поспілкувався з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком. Тоді як Байден зустрівся з українськими міністрами та топчиновниками.

Також Байден відвідав Михайлівський Золотоверхий собор та зустрівся з митрополитом Київським і всієї України, настоятелем Православної церкви України Епіфанієм. Водночас американський лідер вшанував пам’ять українських героїв, які загинули під час Революції Гідності та внаслідок російської агресії.

Про що говорив Байден

Президент США Джо Байден оголосив про виділення пів мільярда доларів додаткової допомоги Україні. У спільній заяві з президентом України Володимиром Зеленським Байден сказав, що пакет допомоги включатиме більше військового обладнання, в тому числі артилерійські боєприпаси, більше реактивних снарядів і гаубиць.

«Оскільки ми наближаємося до річниці жорстокого вторгнення Росії в Україну, я сьогодні в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України», — написав Байден у Twitter.

Він додав, що Путін розпочав вторгнення майже рік тому, оскільки вважав, що Україна слабка, а Захід розділений, однак президент РФ помилився.

«Він думав, що зможе пережити нас. Але він глибоко помилявся. За останній рік Сполучені Штати створили коаліцію країн від Атлантики до Тихого океану, щоб допомогти захистити Україну, надаючи безпрецедентну військову, економічну та гуманітарну підтримку — і ця підтримка триватиме», — наголосив Байден.

Президент США також анонсував нові санкції проти російської еліти та компаній.

«Пізніше цього тижня ми оголосимо про додаткові санкції проти еліт і компаній, які намагаються ухилитися від участі в російській військовій машині або засипати її», — цитує слова президента Білий дім.

За словами американського президента, військова кампанія Путіна провалюється, а російські війська втратили половину територій, які вони захопили і зазнають важких людських втрат. А багато хто їде з Росії, щоб не повертатися, бо не бачать там майбутнього.

«Російська економіка падає, вона ізольована і стикається з труднощами», - наголосив президент США та додав, що раніше Україна була слабкою, а Захід - розділеним, і на цьому ґрунтувався розрахунок Путіна.

Байден також анонсував рішення західних партнерів про те, що Україна загалом отримає 700 танків та тисячі бронемашин.

«Разом із понад 50 країнами-партнерами ми направили на захист України понад 700 танків та тисячі бронемашин», — сказав президент США.

Натомість Зеленський сказав, що вони з Байденом говорили про далекобійну зброю і зброю, яка може бути поставлена в Україну, навіть якщо вона не постачалася раніше. У своєму виступі Байден також говорив про стійкість українського опору, оскільки війна триває вже другий рік.

«Ми провели переговори з паном Президентом США у форматі тет-а-тет, а потім у розширеному форматі. Це була розмова, яка дійсно наближає нашу спільну перемогу в цій війні. Ми можемо і маємо зробити так, щоб саме цей рік, 2023-й, став роком перемоги», — зазначив Зеленський.

Як організовувався візит Байдена та в чому його особливість

Поїздка президента Байдена до Києва в понеділок була оповита таємницею, що є віддзеркаленням гострого занепокоєння безпекою відвідування зони активних бойових дій. Публічний графік Байдена не відображав цю поїздку, і офіційні особи Білого дому неодноразово заявляли минулого тижня, що візит в Україну не планується. Проте у суботу ввечері, 19 лютого, перед від'їздом, Байден пішов на вечерю з дружиною у Вашингтоні. Його більше не бачили на публіці до прибуття до Києва в понеділок вранці.

Україна є зоною активних бойових дій, яку американські військові не контролюють, тому візит Байдена в Україну відрізняється від попередніх президентських поїздок до Іраку чи Афганістану. Представники Білого дому неодноразово виключали візит на початку року.

Байден подорожує з відносно невеликим оточенням, включаючи радника з національної безпеки Джейка Саллівана, заступника керівника апарату Джен О'Меллі Діллон і особистого помічника Енні Томазіні.

Президент Зеленський вперше запросив Байдена відвідати Київ рік тому, коли російські війська скупчувалися на кордоні. Нещодавно минулого тижня Зеленський заявив, що його запрошення Байдену відвідати Україну залишається відкритим, навіть якщо він визнав, що у них є інші способи поговорити. 

До цього Байден шість разів відвідував Україну як віцепрезидент. Його останній візит до Києва був у січні 2017 року, за кілька днів до відставки. До понеділка цей візит залишався останнім візитом найвищого рангу в Україну, оскільки ні віцепрезидент Пенс, ні президент Трамп ніколи не відвідували.

Водночас несподіваний візит Байдена відбувся лише за день до запланованої промови президента Росії Путіна у вівторок, 21 лютого, під час якої очікується, що російський лідер розповість про військові зусилля своєї країни на тлі ознак того, що весняний наступ на Україну вже триває.

Байден також має зустрітися з президентом Польщі Анджеєм Дудою у вівторок, 21 лютого, вранці та виголосити  промову у Варшаві.  

Додамо, що до приїзду в Україну президента США в Києві на Алеї сміливості встановили дошку з ім’ям Джо Байдена.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності