Байден у Києві: текстовий онлайн

Байден у Києві: текстовий онлайн

У рамках цього візиту Байден анонсував пів мільярда доларів допомоги Україні

Президент США Джо Байден 20 лютого прибув з офіційним візитом у Київ. Він вже зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським.

Раніше анонсувався візит Джо Байдена до Польщі та промова президента США перед поляками, яка запланована на вівторок, 21 лютого. Натомість про візит Байдена в Україну не повідомлялося.

Востаннє президент США відвідував Україну у 2008 році. Тоді Джордж Буш закликав НАТО відкрити для України та Грузії дорогу до Північноатлантичного альянсу

Натомість Джо Байден декілька разів відвідував Україну з офіційними візитами у статусі віцепрезидента США. Чотири поїздки він здійснив лише за час Революції Гідності. Також він був присутнім на інавгурації президента Петра Порошенка і приїжджав до Києва у грудні 2015 та в січні 2017 – за пʼять днів до завершення його роботи на посаді віцепрезидента.

Детальніше про новий візит Байдена читайте у текстовій онлайн-трансляції LVIV.MEDIA.

11:52

Джо Байдена та Володимира Зеленського помітили на Михайлівській площі столиці.

11:53

Водночас Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сімонс також підтвердила візит американського лідера.

12:01

У мережі з’являється все більше фото та відео зустрічі Зеленського та Байдена

12:04

Згодом Володимир Зеленський подякував у соцмережах американському лідеру за візит та зазначив, що це важливий прояв підтримки для всіх Українців

12:05

За даними західних журналістів, Байден прибув до Києва вранці 20 лютого та зустрівся з Зеленським і кількома високопоставленими міністрами. Візит скоро закінчиться, а заява щодо нової допомоги США Україні очікується пізніше 20 лютого.

12:11

Також з’явилися перші слова Байдена щодо його візиту у Київ.

«Оскільки ми наближаємося до річниці жорстокого вторгнення Росії в Україну, я сьогодні в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України», - написав Байден у Twitter.

12:14

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак наголосив, що Україна сьогодні - це серце демократії, яке веде боротьбу за свободу.

«Хочу подякувати раднику Джо Байдена з нацбезпеки Джейку Саллівану, з яким ми працювали, зокрема і над питанням візиту. Дуже радий конструктивній співпраці з Джейком, яка завжди дає потужний результат. Повірте, візит Джо Байдена - стратегічний. Вирішуються чимало питань і будуть пришвидшені ті, які підвисли. Наша спільна мета - перемога України над Росією і тріумф українських воїнів та західної зброї», - зазначив глава ОП.

12:18

Як повідомляє CNN, Байден анонсував пів мільярда доларів допомоги Україні. У спільній промові разом із президентом України Зеленським Байден сказав, що пакет включатиме більше військового обладнання, включаючи артилерійські боєприпаси, більше гаубиць. Зеленський сказав, що вони з Байденом говорили про «зброю великої дальності та зброю, яка все ще може постачатися в Україну, хоча раніше її не постачали». У своєму виступі Байден говорив про стійкість українського опору, коли війна вступає в другий рік.

12:21

Відреагував на візит Байдена у Київ заступник керівника Офісу Президента України Михайло Подоляк. Він зазначив, що американський президент дав чіткий сигнал: «Росія обов'язково програє. Путін та його оточення підуть під трибунал. Україна отримає всю необхідну зброю. Жодних компромісів».

12:27

У мережі з’явилося спільне фото Джо Байдена та Володимира й Олени Зеленських.

12:29

Президент США Джо Байден заявив, що відвідав Київ, щоб підтвердити «непохитну» підтримку Сполученими Штатами України, оголосивши про нову військову допомогу та новий ряд санкцій під час історичної поїздки.

«Поки світ готується відзначити річницю жорстокого вторгнення Росії в Україну, я сьогодні перебуваю в Києві, щоб зустрітися з президентом Зеленським і підтвердити нашу непохитну та непохитну відданість демократії, суверенітету та територіальній цілісності України», — сказав Байден у заяві, оприлюдненій Білим домом.

«Коли Путін розпочав своє вторгнення майже рік тому, він вважав, що Україна слабка, а Захід розділений. Він думав, що зможе пережити нас. Але він глибоко помилявся», — додав Байден.

Також він підтвердив виділення ще одного пакету військової допомоги та сказав, що пізніше цього тижня його уряд «оголосить про додаткові санкції проти еліт і компаній, які намагаються ухилитися від російської військової машини або заповнити її».

12:32

Президенти України Володимир Зеленський та Сполучених Штатів Америки Джозеф Байден провели переговори тет-а-тет і з делегаціями.

«Ми провели переговори з паном Президентом США у форматі тет-а-тет, а потім у розширеному форматі. Це була розмова, яка дійсно наближає нашу спільну перемогу в цій війні. Ми можемо і маємо зробити так, щоб саме цей рік, 2023-й, став роком перемоги», - зазначив Зеленський, повідомляє Укрінформ.

12:35

Під час переговорів із президентом Володимиром Зеленським у Києві в понеділок Джо Байден виклав своє обґрунтування для візиту до української столиці, оскільки війна вступає в другий рік, повідомляє CNN.

«Я вважав критично важливим, щоб не було жодних сумнівів щодо підтримки США Україною у війні», — сказав президент США.

Байден підкреслив, що у Вашингтоні є широка двопартійна підтримка української справи, навіть якщо деякі республіканці відмовляються надавати подальшу допомогу.

«Попри всю розбіжність, яку ми маємо в нашому Конгресі з деяких питань, є значна згода щодо підтримки України. Йдеться не лише про свободу в Україні… Це про свободу демократії в цілому», — сказав він.

12:42

Байден назвав цілі Путіна в Україні. За словами президента США, попереду ще важкі дні, тижні та роки, а мета Путіна - «стерти Україну з карти». Проте військова кампанія Путіна провалюється, а російські війська втратили половину територій, які вони захопили та зазнають важких людських втрат, а багато хто їде і не повернуться, тому що не бачать у Росії майбутнього.

«Російська економіка падає, вона ізольована і стикається з труднощами», - наголосив президент США, пише «РБК-Україна».

13:00

Президент Зеленський заявив, що він та союзники повинні зробити все, щоб 2023 рік став роком перемоги.

13:13

Президент Зеленський опублікував відео візиту Байдена у Київ.

13:14

Поїздка президента Байдена до Києва в понеділок була оповита таємницею, що є віддзеркаленням гострого занепокоєння безпекою відвідування зони активних бойових дій, повідомляє кореспондент CNN Кевін Ліптак.

Air Force One вилетів з об’єднаної бази Ендрюс о 4:15 ранку за східним часом у неділю. Репортерам на борту літака не дозволили брати з собою пристрої. Публічний графік Байдена не відображав цю поїздку, і офіційні особи Білого дому неодноразово заявляли минулого тижня, що візит в Україну не планується.

У суботу ввечері, 19 лютого, перед від'їздом, Байден пішов на вечерю з дружиною у Вашингтоні. Його більше не бачили на публіці до прибуття до Києва в понеділок вранці.

Україна є зоною активних бойових дій, яку американські військові не контролюють, тому візит Байдена в Україну відрізняється від попередніх президентських поїздок до Іраку чи Афганістану. Представники Білого дому неодноразово виключали візит на початку року.

Байден подорожує з відносно невеликим оточенням, включаючи радника з національної безпеки Джейка Саллівана, заступника керівника апарату Джен О'Меллі Діллон і особистого помічника Енні Томазіні.

Президент Зеленський вперше запросив Байдена відвідати Київ рік тому, коли російські війська скупчувалися на кордоні. Нещодавно минулого тижня Зеленський заявив, що його запрошення Байдену відвідати Україну залишається відкритим, навіть якщо він визнав, що у них є інші способи поговорити.

Байден шість разів відвідував Україну як віцепрезидент. Його останній візит до Києва був у січні 2017 року, за кілька днів до відставки. До понеділка цей візит залишався останнім візитом найвищого рангу в Україну, оскільки ні віцепрезидент Пенс, ні президент Трамп ніколи не відвідували.

13:18

Дошку з ім’ям Джо Байдена встановили на Алеї сміливості у Києві.

13:28

Джо Байден заявив, що загалом Україна отримає 700 танків та тисячі бронемашин від союзників.

«Разом ми зібрали 700 танків та тисячі бронемашин, тисячу артилерійських систем та понад 2 млн артилерійських боєприпасів, понад 50 ракетних систем, засоби ППО» — сказав Байден

13:44

Байден відвідав Київ напередодні важливої промови Путіна.

Байден прибув до столиці України в ключовий момент війни. Як пише The New York Times, несподіваний візит Байдена відбувся лише за день до запланованої промови президента Росії Путіна у вівторок, 21 лютого, під час якої очікується, що російський лідер розповість про військові зусилля своєї країни на тлі ознак того, що весняний наступ на Україну вже триває. Байден також має зустрітися з президентом Польщі Анджеєм Дудою у вівторок, 21 лютого, вранці та виголосити промову у Варшаві.

«Вторгнення Росії в Україну перетворилося на тривалий, жорстокий процес, коли українські війська за підтримки Сполучених Штатів та інших західних союзників ведуть запеклу боротьбу, особливо на сході. Але сили пана Путіна, підкріплені армією рядових солдатів, призваних на службу, почали новий наступ на ці позиції, навіть коли Росія продовжує свою практику бомбардування цивільної інфраструктури в містах по всій Україні», - йдеться у повідомленні видання.

Візит Байдена до Києва нагадав секретні місії президентів Джорджа Буша та Барака Обами до Іраку та Афганістану під час розпалу воєн у цих країнах, пише The New York Times. Також зазначається, що поїздка Байдена в Україну була особливо складною. Минулого року американські чиновники, які їздили до Києва, вирішили не летіти туди безпосередньо через небезпеку від ракет.

14:18

Джо Байден покинув столицю України, завершивши історичну подорож.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності