• Головна
  • Війна
  • США попереджають Україну про переломний момент війни — велика стаття Washington Post

США попереджають Україну про переломний момент війни — велика стаття Washington Post

США попереджають Україну про переломний момент війни — велика стаття Washington Post

США попереджають Україну про переломний момент війни, а також розуміють, що з наближенням першої річниці повномасштабного вторгнення Білий дім побоюється, що потік зброї буде важче знайти.

Про це пише Washington Post.

Далі — стаття репортерів WP Ясмін Абуталеб та Джона Хадсона.

З наближенням першої річниці вторгнення Росії в Україну американські офіційні особи кажуть українським лідерам, що вони зіткнулися з критичним моментом для зміни траєкторії війни, посилюючи тиск на Київ, щоб досягти значних успіхів на полі бою в той час як зброя та допомога від Сполучених Штатів і його союзники зростають.

Попри обіцянки підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно», офіційні особи Байдена кажуть, що останні пакети допомоги від Конгресу та союзників Америки є найкращим шансом Києва рішуче змінити хід війни. Багато консерваторів у Палаті представників під керівництвом республіканців пообіцяли припинити підтримку, і довгостроковий апетит Європи щодо фінансування військових зусиль залишається незрозумілим.

Декілька офіційних осіб відзначили потужну двопартійну підтримку, яка супроводжувала кожен пакет для України, додавши, що Конгрес дав Білому дому більше, ніж він просив, але вони визнали, що це було під керівництвом демократів та Сенату.

«Ми продовжуватимемо намагатися переконати їх, що ми не можемо робити все і все вічно», — сказав один високопоставлений чиновник адміністрації, маючи на увазі лідерів України.

Чиновник, який говорив на умовах анонімності для обговорення чутливих дипломатичних питань, додав, що адміністрація «дуже твердо вважає», що буде важко продовжувати отримувати той самий рівень безпеки та економічної допомоги від Конгресу.

«Скільки це займе» — це кількість конфлікту», — додав чиновник. «Це не стосується суми допомоги».

Останніми місяцями війна на сході України йде повільно, і жодна зі сторін не бере верху. Представники Байдена вважають, що критичний момент настане цієї весни, коли очікується, що Росія розпочне наступ, а Україна розпочне контрнаступ, намагаючись повернути втрачені території.

Підкреслюючи важливість цього моменту для адміністрації, віце-президент Харріс, держсекретар Ентоні Блінкен і міністр внутрішньої безпеки Алехандро Майоркас їдуть на великий саміт з питань безпеки в Німеччині цього тижня, а президент Байден наступного тижня їде до Польщі для виступу та зустрічей на першу річницю.

Адміністрація Байдена також працює з Конгресом, щоб схвалити ще одну пряму бюджетну допомогу Києву в розмірі 10 мільярдів доларів, і очікується, що наступного тижня оголосить про ще один великий пакет військової допомоги та приблизно в той же час запровадять додаткові санкції проти Кремля.

Вищі посадовці Байдена, включно з заступником радника з національної безпеки Джоном Файнером, заступником держсекретаря Венді Шерман і заступником міністра оборони Коліном Калом, усі вони відвідали Україну минулого місяця, уже прямо заявили Києву про критичний характер наступних кількох місяців.

Директор ЦРУ Вільям Дж. Бернс відвідав країну за тиждень до цих офіційних осіб, де він поінформував президента України Володимира Зеленського про свої очікування щодо того, що Росія планує у військовому плані найближчими місяцями, і наголосив на невідкладності моменту.

У той же час Байден і його помічники прагнуть уникнути будь-яких ознак дезертирства або послаблення рішучості західних союзників напередодні річниці 24 лютого, сподіваючись дати сигнал президенту Росії Володимиру Путіну, що підтримка України не слабшає.

Але деякі аналітики попереджають, що ні Росія, ні Україна навряд чи отримають вирішальну військову перевагу в осяжному майбутньому.

«Таке відчуття, що ми граємо на довгу війну», — сказала Андреа Кендалл-Тейлор, директор Програми трансатлантичної безпеки в Центрі нової американської безпеки. «Я думаю, що це суперечить тому, на що так багато людей сподівалися, що ми насправді намагаємося допомогти Україні перемогти у військовій сфері».

Вона додала: «Це схоже на момент дійсно високої невизначеності».

Байден і його головні помічники кажуть, що вони налаштовані підтримувати Україну якомога довше і повніше. Але вони попереджають, що політичний шлях стане жорсткішим, коли Україна вичерпає поточний пакет Конгресу, що може статися вже цього літа.

Деякі західні лідери висловлювали застереження щодо відправки певних типів важкого озброєння в Україну, стурбовані прямою конфронтацією з Росією, особливо після того, як Путін заявив про готовність застосувати ядерну зброю.

Але гучне публічне лобіювання Зеленського, а потім тихе закулісне укладання угод офіційними особами США, змінило динаміку. Байден і Блінкен провели більшу частину грудня та січня, працюючи над тим, щоб переконати союзників допомогти Україні танками та ракетами — хоча навіть Білий Дім місяцями опирався відправці такого озброєння Києву.

Помічники Байдена заохочували Нідерланди, наприклад, допомогти Сполученим Штатам створити критично важливі системи ППО. 20 грудня представники Ради національної безпеки зустрілися з високопосадовцями Нідерландів і підкреслили важливість, яку Сполучені Штати надають протиповітряній обороні, за словами високопоставленого чиновника адміністрації, знайомого з зустріччю, який говорив на умовах анонімності, щоб розкрити деталі приватних дискусій.

Чого чиновники не знали, так це те, що Сполучені Штати працюють над тим, щоб наступного дня привезти Зеленського до Вашингтона, де Байден оголосить, що він схвалює ракетну батарею Patriot, що є головним запитом Зеленського щодо допомоги в захисті від нападів Росії на цивільну інфраструктуру. Батарея потребувала пускової установки — в ідеалі, яка б уже була в Європі, — тому голландські чиновники працювали протягом свят, щоб побачити, як вони можуть допомогти Сполученим Штатам, сказав чиновник.

У січні Байден запросив прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте відвідати Білий дім, і голландці знайшли рішення. Під час візиту Рютте 17 січня він сказав, що Нідерланди нададуть Україні дві пускові установки Patriot Missile і ракети.

Але Байден зіткнувся з проблемами й на інших фронтах. У той час як Великобританія оголосила, що постачатиме танки в Україну, Німеччина відмовилася надіслати свої власні танки Leopard 2 або дозволити іншим країнам передавати свої власні Leopard — якщо Сполучені Штати не погодяться відправити свої цінні танки M1 Abrams в Україну.

Більшу частину січня представники Пентагону та Білого дому наполягали, що танки M1 Abrams не підходять для українських військ, оскільки вони дуже складні в експлуатації та обслуговуванні. Але Байден хотів уникнути появи тріщини в західному альянсі.

Наприкінці січня кабінет Байдена запропонував Сполученим Штатам оголосити про надання танків M1 Abrams, що заспокоїло б Німеччину, навіть якщо американські танки не прибудуть щонайменше через кілька місяців. Наступного дня Байден дав добро.

Зараз, коли Сполучені Штати готуються надіслати 31 найкращий танк у середньостроковій перспективі, Європа швидко збирає два танкових батальйони Leopard у найближчій перспективі — що еквівалентно щонайменше 70 танкам — таким кроком, який може значно змінити баланс сил на полі бою.

Проте публічна демонстрація єдності спростовує основну напругу щодо того, як Україні слід зосередити свої ресурси в найближчі місяці.

Відверті дискусії в Києві минулого місяця відобразили зусилля адміністрації Байдена привести цілі України у відповідність до того, що може витримати Захід, оскільки війна наближається до річної позначки.

Протягом місяців Україна витрачала значні ресурси та війська на оборону Бахмута на сході Донбасу. Американські військові аналітики та планувальники стверджують, що нереально одночасно захищати Бахмут і розпочати весняний контрнаступ, щоб відвоювати те, що Сполучені Штати вважають більш критичною територією.

Водночас Зеленський надає Бахмуту символічне значення, заявили двоє високопоставлених чиновників адміністрації, і вважає, що втрата міста буде ударом по моральному духу України. У п’ятницю Зеленський заявив, що сили його країни «боротимуться стільки, скільки зможуть», щоб утримати охоплене боями місто, яке Росія на межі захоплення.

Хоча офіційні особи США заявили, що вони поважають Зеленського, який знає, як найкраще згуртувати свою країну, вони висловили занепокоєння, що якщо Україна продовжуватиме воювати всюди, куди Росія надсилає війська, це буде на користь Москві.

Натомість вони закликали Україну визначитися з пріоритетом у визначенні часу та проведенні весняного контрнаступу, особливо тому, що Сполучені Штати та Європа тренують українських бійців на складнішій зброї, яка на шляху на поле бою.

«Загалом ми вважаємо, що їм слід приділяти достатньо часу, щоб отримати користь від того, що ми надаємо у вигляді матеріалів і навчання», — сказав високопоставлений чиновник адміністрації.

Якщо Росія візьме Бахмут, сказав чиновник, це «не призведе до будь-яких істотних стратегічних змін на полі бою. Росіяни намагатимуться претендувати на це як таке, [але] це крапка на карті, на яку вони витратили надзвичайну кількість крові та грошей».

Крім Бахмута, Зеленський неодноразово об’єднував свою країну для військової кампанії з повернення всієї окупованої Росією України, включаючи Крим, півострів, який Росія анексувала в 2014 році.

Минулого місяця головний помічник Зеленського Андрій Єрмак повторив, що перемога над Росією означає відновлення міжнародно визнаних кордонів України, «включаючи Донбас і Крим». Усе менше є «абсолютно неприйнятним», — сказав він на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

Однак представники розвідки США дійшли висновку, що відбити потужно укріплений півострів зараз не під силу українській армії, за словами офіційних осіб, обізнаних із цією справою, які говорили на умовах анонімності для обговорення делікатних питань. Ця протверезна оцінка була повторена багатьма комітетами на Капітолійському пагорбі протягом останніх кількох тижнів.

Ця невідповідність між цілями та можливостями викликала занепокоєння в Європі, що конфлікт в Україні триватиме нескінченно довго, перевантажуючи Захід, оскільки він бореться з іншими проблемами, включаючи вперто високу інфляцію та нестабільні ціни на енергоносії.

На цьому тлі помічники Байдена кажуть, що вони дотримуються найкращого курсу дій: надають Україні можливість повернути собі якомога більше території в найближчі місяці, перш ніж сісти з Путіним за стіл переговорів.

Ці зусилля сприятимуть надходженню ракет Patriot, пускових установок HIMARS і ряду бронетехніки. Оптимісти бачать шлях, яким Україна зможе запобігти подальшим російським вторгненням на сході, відвоювати території на півдні та змусити Росію домовитися про припинення війни до кінця року.

Але скептики стурбовані тим, що час не на боці України, оскільки Росія кидає на поле бою сотні тисяч нових військ, у тому числі засуджених, напередодні очікуваного весняного наступу. За оцінками західних і українських розвідників, Росія зараз має понад 300 000 військових в Україні, порівняно зі 150 000 на початку, з планами додати ще сотні тисяч.

Російська кампанія навесні може призвести до того, що сили перекинуться через білоруський кордон і перекриють лінії постачання в західній Україні, які Київ використовував для посилення своїх військових.

Навіть досвідчені військові експерти бачать широкий спектр можливих результатів у найближчі місяці, підкреслюючи, наскільки нестійкою є ситуація.

«Незрозуміло, чим це закінчиться. Чи завершиться це врегулюванням шляхом переговорів? Чи це затягнеться, і ми побачимо якусь версію заморожених конфліктів, які бачимо деінде?» сказав Сет Джонс, директор програми міжнародної безпеки в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень.

«Зараз ви маєте достатню підтримку, і українці готові воювати, тому є сильна логіка отримати Україну якомога більше», — сказав Джонс. «Як довго ви можете продовжувати це робити, питання відкрите».

Нагадаємо, видання New-York Times опублікувало статтю, що детально описує — яким може бути наступний етап війни в Україні та як спробують наступати російські окупаційні війська та Сили оборони України.

Зазначається, що обидві сторони готуються до наступу після кількох місяців зниження інтенсивності бойових дій. NYT розібрали, як кожна з сторін намагається окреслити критично важливий наступний етап війни.

Війна

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності