• Головна
  • Україна
  • Вибух на Кримському мосту та вбивство патрульної у Чернівцях: підсумки тижня

Вибух на Кримському мосту та вбивство патрульної у Чернівцях: підсумки тижня

Вибух на Кримському мосту та вбивство патрульної у Чернівцях: підсумки тижня

Тиждень, що минає, подарував українцям мить, на яку всі чекали дуже тривалий час: у Криму стався вибух на мосту через Керченську протоку, що сполучає тимчасово окупований півострів з рф. Та були цього тижня й події, які збурили суспільство в негативному сенсі, зокрема російська армія знову вдарила ракетами по цивільних у Запоріжжі, а в Чернівцях педофіл застрелив поліцейську. Ці та інші події варто згадати, тож LVIV.MEDIA підготувало матеріал про головне, що відбулося цього тижня.

Вибух на Кримському мосту

Вранці 8 жовтня на Кримському мосту пролунав потужний вибух. Спершу про це стало відомо з дописів у соцмережах. Місцеві жителі скаржилися, що вибух був настільки потужним, що вони навіть відчули вібрацію стін власних помешкань. Згодом російські пропагандистські ЗМІ стали писати, що на одній із ділянок Кримського мосту на окупованому росією півострові горить «цистерна з паливом у хвості вантажного потяга». Глава окупаційної адміністрації Криму Сергій Аксьонов повідомив, що на Кримському мосту зруйновано два прольоти автомобільного полотна. Згодом у Національному антитерористичному комітеті росії повідомили, що пожежа та руйнування Кримського мосту трапилися через «підрив вантажного автомобіля». Тим часом всеросійська спілка страховиків оцінила збитки від руйнувань на Кримському мості в 200-500 мільйонів рублів. Відреагував на події в Криму і радник Голови офісу президента Михайло Подоляк. Він зазначив, що це лише початок. Тим часом у соцмережах почало ширитися відео моменту вибуху на Кримському мосту, а користувачі соцмереж почали активно обговорювати цю подію. Тоді як гендиректор “Укрпошти” Ігор Смілянський анонсував вихід нової марки. Вже у неділю, 9 жовтня, перед Кримським мостом утворилася 6-кілометрова черга автівок охочих залишити півострів, а сам міст тепер посилено охороняють. Крім того, у цей день путін назвав вибух «терактом» і звинуватив у його вчиненні спецслужби України.

Теракт росіян у Запоріжжі

Уночі 9 жовтня російська армія обстріляла ракетами місто Запоріжжя. Росіяни влучили у багатоквартирні та приватні будинки. Загалом нарахували близько десятка прильотів. Внаслідок атаки відомо про 13 загиблих, серед них 1 дитина. Поранено 89 мирних жителів, серед них 11 дітей. За попередніми даними, 20 будинків приватного сектору та близько 50 багатоповерхівок пошкоджено. Також ушкоджено 4 освітніх заклади. На ці дії росіян відреагував президент Володимир Зеленський. Він впевнений, що росіян, винних у теракті в Запоріжжі 9 жовтня, чекає покарання.

Вбивство патрульної у Чернівцях

3 жовтня Чернівці та всю Україну сколихнула жахлива новина: у місті чоловік вбив 22-річну молодшу лейтенантку поліції Таїсію Татарин та поранив ще одного поліцейського. Подія трапилася на вулиці Воробкевича біля школи №27. Екіпаж Таїсії Татарин та Олександра Гуцула прибув на виклик про розбещення неповнолітніх. Заявниця повідомила, що біля школи невідомий чоловік показує статеві органи дітям. Патрульні розшукали чоловіка, втім виявилось, що він мав із собою зброю та раптово здійснив низку пострілів. Поліцейська отримала смертельне вогнепальне поранення, а її напарника шпиталізували, наразі йому надається вся необхідна медична допомога. Спеціальна поліцейська операція з пошуку підозрюваного проходила у Чернівцях два дні - 5 жовтня чоловіка затримали. Під час цього він застосував зброю, тож поліцейські відкрили вогонь у відповідь, внаслідок чого затриманого було поранено, а невдовзі він помер. Зазначається, що підозрюваному було 53 роки. Уродженець АР Крим був зареєстрований у Житомирській області.

Путін затвердив анексію чотирьох областей, але не змінив статусу ”спецоперації”

5 жовтня, російський президент владімір путін затвердив спробу анексії чотирьох областей України. Він підписав злочинні “закони” про “входження” цих територій до складу рф. Також він доручив передати Запорізьку АЕС в управління росії (9 жовтня українські фахівці відремонтували високовольтну лінію зв'язку Запорізької АЕС, тож станцію знову підключили до енергосистеми України). Втім очікуваного виступу про зміну статусу “спецоперації” він так і не зробив. Водночас президент України Володимир Зеленський указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про “неможливість проведення переговорів” із путіним. Додамо, що LVIV.MEDIA підготувало матеріал, як на це відреагували різні російські діячі та що вони кажуть про переговори з Україною.

Обурливі заяви Ілона Маска

Гендиректор Tesla Ілон Маск потрапив у скандал, запропонувавши підписникам у Twitter опитування, в якому висвітлив свою позицію щодо вирішення питання приналежності анексованого росією Криму. Згодом він додав ще кілька опитувань, зокрема щодо псевдореферендумів, чим ще більше збурив спільноту. А у соцмережах люди почали відповідати Маску: хтось глузує з нього, а хтось жорстко ставить на місце. Тож LVIV.MEDIA зібрало підбірку найвлучніших реакцій на недолугі пропозиції Ілона Маска, з якою можна ознайомитись тут. Втім вже за кілька днів Маск зачепив своїми заявами ще й Тайвань: він рекомендував створити там спеціальну адміністративну зону.

Верховна Рада призначила нового очільника НБУ

4 жовтня голова Національного банку України Кирило Шевченко подав у відставку. Він очолював відомство з 16 липня 2020 року. Шевченко сказав, що йде через проблеми зі здоров’ям, але пізніше заявив, що потрапив під зовнішній тиск. Але сталося це вже після того, як Національне антикорупційне бюро повідомило йому про підозру. Справа стосується періоду, коли Шевченко очолював «Укргазбанк». Натомість Верховна Рада призначила нового керівника Національного банку України. Ним став Андрій Пишний. Повну біографію нового голови НБУ читайте за посиланням.

Лукашенко визнав участь Білорусі у війні проти України

Білоруський диктатор олександр лукашенко визнав участь Білорусі у російській агресії проти України. Відповідну заяву самопроголошений білоруський президент зробив на нараді з питань військової безпеки. Він заявив, що вони цього "не ховають", але при цьому "нікого нікуди не посилають" і "нікого не вбивають". Також він сказав, що участь країни полягає в тому, щоб не допустити поширення цього "конфлікту" на територію Білорусі. Водночас білоруські війська спільно з російською армією "готові захищати Союзну державу", бо Захід на території України готує збройні угруповання, у яких на меті "повалення влади у Білорусі".

У Львові почали подачу опалення

ЛМКП "Львівтеплоенерго" вже подає опалення до деяких бюджетних установ на основі листів-звернень. Об'єкти теплопостачання вже готові до роботи у зимовий період. Зокрема, внутрішньобудинкові системи заповнені водою, а договори на постачання газу підписані. Також за відповідної температури комунальники готові подавати тепло до будинків, однак поки що опалювальний сезон у місті розпочинати не будуть. Тоді як плата за доставку газу залишиться незмінною — 2,028 грн з ПДВ.

У Львові відкрили вулицю Івана Вакарчука

7 жовтня, у Львові відкрили вулицю Івана Вакарчука. Вона сполучає вулиці Яна Матейка та Устияновича, що біля парку Франка. Раніше ця вулиця носила ім’я Кіндрата Рилєєва — російського поета-декабриста. Крім того, згодом у місті планують встановити пам’ятник Івану Вакарчуку. Його син Святослав у своїй промові розповів про досягнення свого батька. Він наголосив, що саме завдяки ініціативі Івана Вакарчука як тогочасного ректора у Франковому університеті з’явились нові факультети та кафедри, зокрема факультет міжнародних відносин, філософський факультет, факультет культури і мистецтв та інші. Також саме за ректорства Івана Вакарчука на фронтоні головного корпусу університету з’явилася фраза «Patriae decori civibus educandis» — «Батьківщину прикрашають освічені люди».

Іспанія, Португалія та Україна претендують на проведення Чемпіонату світу з футболу-2030

Україна приєдналася до спільної заявки Іспанії та Португалії на проведення Чемпіонату світу з футболу у 2030 році. Умови участі України у заявці будуть обговорені та визначені згодом. Кандидатури Португалії, Іспанії та України відповідатимуть всім критеріям та дедлайнам подання заявки до ФІФА. Окрім спільної заявки Іспанії, Португалії та України, на проведення мундіалю подані ще 6 заявок: (Уругвай, Аргентина, Парагвай, Чилі), (Марокко та Туніс), (Єгипет), (Велика Британія та Ірландія), (Греція, Болгарія, Румунія та Сербія), (Південна Корея, Північна Корея, Китай та Японія). А що стосується збірної України, то вона отримала суперників у відборі на Чемпіонат Європи з футболу 2024. Наша команда позмагається за вихід на Чемпіонат Європи з футболу 2024 зі збірними Англії, Італії, Північної Македонії та Мальти. Щоб вийти у фінальну стадію, Україні потрібно посісти перше або друге місце в групі, втім букмекери вважають явними фаворитами у групі збірні Англії та Італії.

«Євробачення 2023» відбудеться у Ліверпулі

Пісенний конкурс «Євробачення 2023» проведуть у Великій Британії, в місті Ліверпуль. Півфінали конкурсу відбудуться 9 і 11 травня 2023 року, а великий фінал 13 травня 2023 року. Ліверпуль було обрано після конкурсу, під час якого досліджувалися:

  • об’єкти на місці;
  • здатність прийняти тисячі делегацій, екіпажів, уболівальників і журналістів;
  • інфраструктура;
  • культурна пропозиція приймаючого міста у відображенні перемоги України у 2022 році.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності