• Головна
  • Новини
  • Повернення понад 200 українських захисників та мобілізація в рф: підсумки тижня

Повернення понад 200 українських захисників та мобілізація в рф: підсумки тижня

Повернення понад 200 українських захисників та мобілізація в рф: підсумки тижня

Тиждень, що минає, подарував українцям різний спектр емоцій. Чергові божевільні плани путіна змусили українців понервувати, але буквально в той же день сталося те, чого українці добивалися багато місяців – захисники Маріуполя повернулися додому. Проте було й багато інших яскравих подій, які варто згадати, тож LVIV.MEDIA підготувало матеріал про головні події тижня.

Україна повернула понад 200 захисників, половина з них — “азовці”

Україна повернула додому 215 захисників, з яких 108 — бійці полку “Азов”. Російській стороні передали 55 окупантів та Віктора Медведчука. Загалом додому повернули військових, прикордонників, поліцейських, моряків, нацгвардійців, ТрОшників, митників, цивільних, вагітних жінок-військових. Повернення додому командирів з “Азовсталі” Дениса Прокопенка, Сергія Волинського, Святослава Паламара, Дениса Шлеги, Олега Хоменка — це результат особистих домовленостей президента Зеленського з президентом Ердоганом. 5-ро українських командирів перебуватимуть у Туреччині під особистими гарантіями захисту і безпеки Ердогана. Також серед звільнених — 10 іноземців, які воювали за Україну і яким погрожували смертю. Вони вже в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія. Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими опублікував повний список усіх звільнених з полону під час поточного обміну. Одним із символів звірства росіян та їх жахливого ставлення до українських полонених став стан бійця 36-ї окремої бригади морської піхоти ЗСУ Михайла Діанова. Втім небайдужі фінансово допомагають захиснику, тож залишається сподіватись на його якнайшвидше одужання.

Путін оголосив мобілізацію в росії

Президент рф владімір путін оголосив часткову мобілізацію в росії. Відповідний указ він підписав 21 вересня. Також він вніс зміни до Кримінального кодексу рф які ухвалили після оголошення мобілізації. Поправки стосуються дезертирства, мародерства і здачу в полон. Цього ж дня почалися мобілізаційні заходи. Таке рішення він аргументував великою протяжністю фронту та тим, що російська армія “протистоїть не лише українським військовим, а й всій військовій машині колективного Заходу”. Крім того, під час своєї промови президент рф владімір путін вкотре пригрозив світові ядерною зброєю. Одразу після нього виступив міністр оборони рф сергєй шойгу, який заявив, що у ході “спеціальної військової операції” в Україні загинуло майже шість тисяч російських бойовиків. Зазначається, що у рф обговорюють можливість введення воєнного стану і заборони виїзду чоловіків за кордон. Звернення путіна до Федеральних зборів 30 вересня буде проведено за аналогією 2014 року.

Як проходить мобілізація в рф та яка реація світу на дії путіна

Після того, як президент рф владімір путін оголосив мобілізацію, росіян охопила масова істерія. Втім, це більше стосується їх висловлювань в інтернеті та намагання втекти за кордон. Ті ж невеликі акції протестів, які відбуваються у російських містах, не мають особливого ефекту, адже з ними швидко розбирається поліція. Тоді як у мережі з’явилося чимало відео цікавих подробиць перших мобілізаційних заходів в різних регіонах росії. В Україні ж наразі не планують проводити додаткові мобілізаційні заходи. Збройні Сили України будуть поповнювати новими мобілізованими тільки після аналізу рішення путіна щодо набору до ЗС рф додаткових 300 тисяч громадян для війни. Також LVIV.MEDIA зібрало заяви світових лідерів, які вже відреагували на рішення путіна.

На тимчасово окупованих українських територіях розпочався “референдум”

На тимчасово окупованих територіях України у п’ятницю, 23 вересня, розпочався псевдореферендум про їх входження у склад рф. Він триватиме до 27 вересня, а вже 28 вересня мають оголосити “результати”. Окупаційна влада пропонує українцям голосувати вдома, на вулиці, на новостворених виборчих дільницях. Разом з так званими членами виборчих комісій до місцевих приходять озброєні люди. Також у планах розширити “електоральну базу” та залучити до участі у псевдореферендумі неповнолітніх українців. Використовувати планують дітей у тому числі з дитячих будинків. Та виявилося, що “проголосувати” на цих “референдумах” можна не тільки на тимчасово окупованих територіях України, а й на території рф. Так, “голосування” почалося в Сахалінській області. Згодом “підключились” Якутія та інші регіони. Зазначається, що псевдореферендуми проводять лише для створення потрібної картинки на телебаченні. Насправді ж результати “референдумів” загарбники підготували ще на початку вересня.

Верховна Рада підтримала добровільний військовий облік жінок

Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт щодо добровільного військового обліку жінок. Нове формулювання статті щодо обліку означатиме, що жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, визначеною в переліку, затвердженому Міністерством оборони України, та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, за власним бажанням можуть бути взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Водночас жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю, беруться на військовий облік військовозобов’язаних. Законопроєкт буде готуватися до другого читання за скороченою процедурою.

У Львові пройшов Всеукраїнський форум місцевого самоврядування

У Львові 22 вересня пройшов IX Всеукраїнський форум місцевого самоврядування. На панельних дискусіях форуму цьогоріч говоритили про стратегію та повноваження громад під час війни, фінансування та економічний розвиток громад, про енергетичну безпеку, про майбутні зміни в ЗУ “Про службу в органах місцевого самоврядування”. Також розповідали про те, як міста допомагають українцям в умовах війни. Регіони України збираються поділити на 4 типи: фронтові, опорні, деокуповані та тилові. Крім того, в Україні створять Фонд відновлення. Перш за все, він працюватиме над відбудовою критичної інфраструктури країни. На форумі виступив й голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він висунув пропозицію, що обсяг фінансування громад має залежати від кількості внутрішньо переміщених переселенців, яких там прийняли.

У ДСНС повідомили про завершення тестування системи оповіщення

ДСНС успішно завершила тестування сучасної системи інформування населення Cell Broadcast. Ця система — це світовий досвід інформування населення про загрози для їхнього життя. Надалі ця система перейде в дослідну експлуатацію і буде використовуватись для надсилання реальних сигналів про загрози для українців. Окрім цього, ДСНС у взаємодії з виробниками мобільних телефонів працює над підвищенням охоплення абонентів та розширенням кількості пристроїв, які можуть отримувати сповіщення.

У МОЗ розповіли, чи повернуть обов’язкове носіння масок та локдауни через зростання захворюваності на COVID-19

Попри зростання кількості хворих на COVID-19 в Україні, Міністерство охорони здоров’я не планує вводити контроль за наявністю COVID-сертифікатів та обов’язкове носіння захисних масок у громадських місцях. Також Україна відмовилася від постачання вакцин проти коронавірусу виробників AstraZeneca та Moderna. В країні після оголошення воєнного стану через повномасштабне вторгнення росії скасували карантинні обмеження і повертати їх на загальнонаціональному рівні не збираються. Водночас місцева влада, за необхідності, буде застосовувати профілактичні обмеження. Наразі носити маски через різке зростання захворюваності вже рекомендували у Києві та Івано-Франківську. Крім того, якщо на Львівщині посиляться обстріли інфраструктури та збільшиться кількість хворих на коронавірус, цілком ймовірно, що школярі вчитимуться на дистанційній формі навчання.

У Львові провели відкриття Пластового року

У Львові відбулось відкриття Пластового року. Цю акцію щороку проводять пластуни, щоб підбити підсумки таборового літа, відзначити волонтерів та зустріти пластових друзів. Щоб провести захід, пластуни Львова об’єдналися з членами Пласту Львівської округи (окремих пластових осередків в області — Стрий, Старий Самбір, Дрогобич, Сокаль, Червоноград, Буськ, Золочів та інші). Загалом захід об’єднав молодь з 28-ми пластових осередків та зібрав 1365 учасників. Організатори підготували окремі елементи програми для всіх вікових категорій (уладів) пластунів — пташат, новацтва, юнацтва та дорослих волонтерів. Акція проводилася у розважальному форматі і поєднувала обов’язкову офіційну частину співання гімну та молитви, відзначення досягнень пластунів у Пласті та поза ним і подяки волонтерам.

В Україну прийшло похолодання: які основні правила та вимоги для безпечного користування пристроями для обігріву приміщення

З настанням перших холодів чимало українців до початку опалювального сезону починають користуватися різними пристроями для обігріву приміщення. Водночас у працівників ДСНС більшає роботи, адже використання обігрівальних приладів неналежним чином часто створює небезпечні пожежні ситуації. Тож LVIV.MEDIA зібрало основні правила і вимоги безпечного користування обігрівачами та пічками.

Стало відомо, хто представить Україну на дитячому Євробаченні

У фіналі Національного відбору Дитячого пісенного конкурсу Євробачення-2022 перемогла 13-річна Злата Дзюнька з міста Рава-Руська, що на Львівщині. Вона виконувала авторську пісню “Незламна”. Дівчина є учасницею та лауреаткою багатьох конкурсів і фестивалів, зокрема Prague Art Festival (Чехія), Zvaigzdziu sonata 2022 (Литва), Vistula Sounds 2022 (Польща). Вона представлятиме Україну на 20-му Дитячому пісенному конкурсі Євробачення, який відбудеться 11 грудня в Єревані (Вірменія).

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності