• Головна
  • Новини
  • Спроба анексії чотирьох областей та Україна подала заявку на вступ до НАТО: підсумки тижня

Спроба анексії чотирьох областей та Україна подала заявку на вступ до НАТО: підсумки тижня

Спроба анексії чотирьох областей та Україна подала заявку на вступ до НАТО: підсумки тижня

Тиждень, що минає, був неймовірно насиченим на події. На тимчасово окупованих територіях України провели псевдореферендуми, після чого рф спробувала анексувати чотири області, а путін вкотре довів усьому світу, що втрачає останні рештки здорового глузду. Відповідь української влади не забарилася: президент Зеленський підписав заявку на вступ до НАТО. Крім того, попри війну, області України, зокрема й Львівщина, готуються до приходу холодів та роблять все, щоб опалювальний сезон пройшов настільки успішно, наскільки це можливо в цих реаліях. Ці та інші події варто згадати, тож LVIV.MEDIA підготувало матеріал про головне, що відбулося цього тижня.

Путін оголосив про спробу анексії чотирьох областей України

30 вересня президент рф владімір путін оголосив про спробу анексії Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей. Путін та гауляйтери окупаційних адміністрацій цих чотирьох областей підписали відповідні документи про “приєднання чотирьох нових суб’єктів до рф”. Також путін закликав Україну “негайно припинити бойові дії і повернутися за стіл переговорів”. Водночас, ще раніше у москві заявили, що розглядатимуть можливі удари ЗСУ по тимчасово окупованих росією територіях як акт агресії проти росії. LVIV.MEDIA зібрало заяви світових лідерів, які відреагували на рішення путіна, та реакцію соцмереж на спробу анексії українських територій.

Реакція України на спробу анексії чотирьох областей: подача заявки на вступ у НАТО та санкції

Українська влада блискавично відреагувала на шизофренічні заяви путіна. Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у пришвидшеному порядку. Він назвав це “визначальним кроком для безпеки для усієї спільноти вільних народів”. За підсумками Ставки Верховного Головнокомандувача та засідання РНБО прийнято такі рішення:

  1. Тільки шлях вигнання окупантів з української території.
  2. Продовжувати переговори з росією при президенті путіну — неможливо. Україна готова до діалогу з росією, але вже з іншим президентом.
  3. Україна юридично зафіксує те, що вже досягла фактично. “Де-факто Україна та НАТО вже союзники, де-факто Україна вже пройшла свій шлях в НАТО та довела взаємосумісність зі стандартами Альянсу”.

Також Зеленський анонсував нові санкції України проти громадян рф, які підтримали війну. Водночас секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що у списку, зокрема, “великий пакет російських олігархів”. Крім того, Міністерство закордонних справ України закликало вжити рішучих і невідкладних дій для захисту міжнародного права через спробу рф анексувати тимчасово окуповані українські території. У відомстві закликають пришвидшити надання Україні усієї необхідної військової, економічної та фінансової допомоги, а також запровадити жорсткі санкції проти росії.

НАТО відреагувало на заявку України на вступ та на дії путіна

Ввечері 30 вересня Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зробив низку важливих заяв на тлі спроби анексії росією українських територій та підписання Зеленським заяви про пришвидшений вступ України до НАТО. Він ухилився від прямої відповіді на питання, чи підтримує Альянс заявку України на пришвидшений вступ до НАТО. При цьому, він підкреслив, що двері НАТО для України відкриті, а рішення буде прийматися консенсусом всіма 30-ма членами НАТО. Також Генсек Альянсу заявив, що НАТО не є стороною конфлікту, тобто війни в Україні. Водночас, він зазначив, що ядерна риторика путіна — безрозсудна, а шантаж не зупинить підтримку України. За словами Столтенберга, спроба анексії росією українських територій — це найбільша анексія територій Європи з часів Другої світової війни. У НАТО закликали путіна припинити війну, адже він відповідальний за її початок, і від нього залежить закінчення війни.

Росіяни обстріляли гуманітарну колону у Запоріжжі

Збройні сили країни-агресора нанесли ракетного удару по Запоріжжю 30 вересня приблизно о 7:30. Вони обстріляли цивільну гуманітарну автоколону із мирними жителями на виїзді з міста в районі авторинку. Одразу в день атаки було відомо про 25 загиблих, втім, жовтня їх побільшало — казали вже про 30. Натомість наразі відомо про 31 загиблу особу внаслідок обстрілу, серед яких 2 дитини, травми отримали 92 людини. За словами директора Запорізької обласної клінічної лікарні Ігоря Шишки, всі травми мінно-вибухового характеру, множинні з ураженням грудної та черевної порожнини. 5 пацієнтів перебувають в реанімації у важкому стані, 1 людина померла на операційному столі. 1 жовтня у Куп’янському районі, що на Харківщині, виявили ще одну обстріляну колону з автомобілями, де перебували цивільні. За даними правоохоронців, цю евакуаційну колону розстріляли 25 вересня. В авто загинули 24 людини. Серед загиблих — 13 дітей та вагітна жінка.

Мобілізація в рф: самоспалення, розстріл, підпали та спроби втечі за кордон

Після оголошення президентом рф владіміром путіним мобілізації тисячі росіян почали штурмувати кордони, аби втекти з країни та не йти на фронт. Втім, у більшості країн їм не раді. Ті ж, хто не втікає, знаходять інші оригінальні способи, як уникнути мобілізації. Зокрема, у військкоматі Усть-Ілімська Іркутської області російської федерації сталася стрілянина. Там поранили начальника призовної комісії. Також у рф відбуваються масові підпали військкоматів та самоспалення.

В Україні скасували осінній призов на строкову службу

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який скасовує осінній призов на строкову службу. Водночас, згідно з текстом указу, Зеленський відклав демобілізацію тих, хто має вищу освіту і закінчив термін військової служби. Військовослужбовців, які вислужили встановлені терміни строкової військової служби, може бути звільнено в запас, “але не раніше оголошення в установленому порядку демобілізації”. Крім того, чоловікам призовного віку дозволили виїжджати за кордон до осіб з інвалідністю, до осіб, які потребують постійного догляду, або до дітей з інвалідністю, яких вони доглядають. Втім, вони мають повернутися з-за кордону не пізніше, ніж люди, яких вони супроводжують.

Львівщина готова до опалювального сезону майже на 100%

На Львівщині затвердили Комплексний план проходження осінньо-зимового періоду 2022/23. У цьому документі передбачено алгоритм дій у разі ушкоджень об’єктів теплоенергетики, водопостачання, водовідведення, електропостачання та газопостачання. Наразі підготовлено резерв труб різних діаметрів, мобільних електростанцій, бензинових генераторів, дизпалива та бензину. На теплопостачальних підприємствах області в резервах є котли. Щодо Львова, то місто повністю готове до початку опалювального сезону. Наразі об’єкти теплопостачання до роботи у зимовий період готові, внутрішньобудинкові системи заповнені водою, договори на постачання газу підписані. Крім того, у Львові побудують нову котельню на біопаливі, що зможе обігріти чверть будинків у місті з центральним включенням. Також Львівський виконком погодив зміни до тарифів ТОВ “Теплоінвестсервіс” та розділив його на дві частини. Тим часом, LVIV.MEDIA підготувало список, що потрібно придбати вже зараз на випадок, якщо ваше помешкання залишиться без опалення.

В Україні очікують зростання захворюваності на COVID-19: чи будуть вводити карантин на Львівщині

МОЗ закликає людей вакцинуватися якнайшвидше, адже в Україні очікується зростання захворюваності на коронавірус на початку жовтня. Наразі зафіксували зростання захворюваності в Україні на 20%. Щодо Львівщини, то щотижня в області фіксують до 2 тисяч випадків захворювань на Covid-19. Про це у коментарі LVIV.MEDIA розповів голова Львівської ОВА Максим Козицький. Він зазначив, що якщо ситуація з кількістю хворих не покращиться, карантин в області можуть ввести. Натомість змушувати вакцинуватися людей бустерною дозою вакцини наразі не планують, однак все може змінитися у залежності від епідемічної ситуації.

В Україні запрацював “митний безвіз”

1 жовтня в Україні запрацював “митний безвіз”. Зокрема, набрали чинності положення Конвенції про процедуру спільного транзиту. Тож для бізнесу відкрилась можливість міжнародного переміщення товарів з 35 іншими країнами-учасницями за одним транзитним документом. Це дозволить Україні швидше переміщувати товари між країнами Європейського регіону, буде менше бюрократії на самій митниці, менше можливостей для зловживань та обмін даними в режимі реального часу із сусідніми митницями.

Українцям піднімуть пенсії

В Україні проведуть перерахунок пенсій. Одна з причин перерахунку — зміна розміру мінімальної заробітної плати. Її піднімуть з 6 500 грн до 6 700 грн. Це є підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли 65-ти років і більше та які мають страховий стаж: чоловіки — не менше 35 років, жінки — не менше 30 років. Деталі можна дізнатись за посиланням.

В Україні змінилася система виплат субсидій та пільг

В Україні почалася поетапна передача функцій адміністрування житлових субсидій та пільг Пенсійному фонду України. Тепер ПФУ буде виплачувати призначені субсидії та пільги. Виплати будуть проводитись незалежно від того, чи є субсидіант або пільговик пенсіонером, чи ні. Всі дані для виплат надійдуть до фонду в електронному вигляді. Прийом документів від громадян та призначення виплат у жовтні-листопаді продовжують здійснювати органи соціального захисту населення. А від 1 грудня 2022 року звертатись за оформленням житлових субсидій та пільг слід до органів Пенсійного фонду України, які працюють за принципом екстериторіальності.

У Львові перейменували ще 8 вулиць

Цього тижня на сесії Львівської міської ради погодили перейменувати ще 8 місцевих вулиць. Відтак, вул. Софії Ковалевської стане вул. Академіка Катерини Ющенко (винахідниці та кібернетикині), вул. Миколи Лобачевського — вул. Союзу Українок, а вул. Івана Айвазовського— вул. Софії Караффи-Корбут. Крім того, частина вулиці від пр. Т. Шевченка до вул. В. Стефаника називатиметься вул. Мирослава Скорика. Частина вулиці від вул. Стефаника до Львівської Цитаделі носитиме назву вул. Цитадельна.

Перейменували також:

  • вул. Володимира Філатова — вул. Ігора Дашка;
  • вул. Володимира Короленка — вул. Тараса Бобанича “Хаммера”;
  • вул. Антона Чехова — вул. Патріарха Димитрія Яреми;
  • вул. Василя Жуковського — вул. Василя Кука.

Також робоча група підтримала пропозиції щодо найменування просторів на честь Романа Іваничука та Артемія Демида. Підготовлені пропозиції затвердять на наступній сесії. Перейменування відбувається в межах деколонізації топоніміки Львова. Загалом в межах деколонізації вже перейменували 53 вулиці у Львівській міській територіальній громаді.

У Львові облаштують сім нових майданчиків для паркування

У Львові з’являться сім нових платних майданчиків для паркування загальною кількістю 112 машиномісць. Нові паркувальні майданчики будуть розміщені за такими адресами:

  • вул. О. Карпінського — 28 паркомісць;
  • вул. Архітекторська — 18 паркомісць;
  • вул. М. Щепкіна — 10 паркомісць;
  • вул. Академіка А. Люльки — 7 паркомісць;
  • вул. Патріарха Димитрія Яреми — 25 паркомісць;
  • вул. Студентська — 9 паркомісць;
  • вул. Замарстинівська, 171 — 15 паркомісць.

Щоб визначити оператора паркування на цих локаціях, оголосять конкурс. Також вирішили збільшити кількість паркомісць з 25 до 66 на майданчику для платного паркування, що на вул. Хоткевича, 10. Перелік усіх майданчиків для паркування можна переглянути на Геопорталі Львова.

Усиновлення дітей в Україні: що потрібно знати про процедуру та як взяти дитину в родину

30 вересня в Україні щорічно відзначають День усиновлення, який запровадили “враховуючи суспільну значущість усиновлення в забезпеченні права кожної дитини на виховання в сім’ї, з метою підтримки та розвитку національного усиновлення”. Тож до Дня усиновлення в Україні LVIV.MEDIA поспілкувалося з начальником служби у справах дітей Львівської ОВА Володимиром Лисом про те, скільки дітей у Львівській області потребують усиновлення та як взяти дитину у родину. Додамо, що починаючи з 2012 року, у Львові щорічно на облік потрапляє в середньому понад 90 дітей, які потребують опіки та піклування. Втім, з початку повномасштабного вторгнення рф кількість дітей, які потребують влаштування у сімейні форми виховання, лише зростає.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності