• Головна
  • Новини
  • Успіхи ЗСУ на Харківщині та обшуки у волонтерів: підсумки тижня

Успіхи ЗСУ на Харківщині та обшуки у волонтерів: підсумки тижня

Успіхи ЗСУ на Харківщині та обшуки у волонтерів: підсумки тижня

Українські військові деокупували більше територій за останні п’ять днів, ніж росіяни захопили з квітня

Цього тижня всі українці невпинно стежать за контрнаступом ЗСУ на Харківщині та інших ділянках фронту. Тим часом світ сколихнула звістка про смерть Єлизавети ІІ, яка 70 років очолювала британський престол. Але було й багато інших цікавих та яскравих подій, які варто згадати. Тож Lviv.Media підготувало матеріал про головні події тижня.

Контрнаступ ЗСУ

Українські військові деокупували більше територій за останні п’ять днів, ніж росіяни захопили з квітня. Загалом за останні дні ЗСУ звільнили більше двох тисяч квадратних кілометрів української території та прорвали російські позиції на глибину до 70 кілометрів у деяких місцях. Найбільшими перемогами наших захисників цього тижня вважаються звільнення Балаклії та Куп’янська. Також українські військові вже зайшли в Ізюм та низку інших населених пунктів, насамперед у Харківській області, але також є успіхи у Донецькій та Херсонській областях. Наступ ЗСУ у цих регіонах, звільнення десятків населених пунктів і поразки росармії пропагандисти пояснюють просто: так і було задумано, наче це така “тактична хитрість”. Проте у Міноборони закликають до інформаційної гігієни, адже частина населених пунктів, про які згадують у мережі, лише частково контролюються ЗСУ, і там тривають бої. Також українці обговорюють ті міста чи села, звільнення яких немає у найближчих планах.

Обшук у волонтера Святослава Літинського

8 вересня київські правоохоронці провели обшук у помешканні львівського волонтера Святослава Літинського. Він фігурує у справі щодо незаконних продажів автомобілів, які призначались для українських військових. Відомо, що до складу угруповання входило троє осіб, прізвища яких не повідомляють, котрі для прикриття своєї злочинної діяльності використовували наліпки громадських організацій. Наразі правоохоронці розслідують цю справу. Вона на контролі на найвищому рівні, адже нею цікавиться президент Володимир Зеленський, а також з роз’ясненням щодо обшуків у Святослава Літинського виступив голова Нацполіції Ігор Клименко. Поки що зарано говорити про те, чим закінчиться ця справа, але прослідковується тенденція, що відомі волонтери все частіше потрапляють у поле зору правоохоронців.

Жінок ставитимуть на військовий облік у 2023 році

Міністерство оборони України відтермінувало до 1 жовтня 2023 року взяття жінок на військовий облік. Передбачається, що взяття на військовий облік жінок має бути виключно добровільним. За словами заступниці міністра Ганни Маляр, це було зроблено для того, аби Верховна Рада змогла зараз доопрацювати та ухвалити відповідні зміни до законодавства. Тим часом у Генштабі заявили, що на сьогодні в державі немає гострої потреби збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Протести польських перевізників на кордоні з Україною

На початку тижня, що минає, польські перевізники перекрили дорогу до пункту пропуску “Дорогуськ — Ягодин”, що на кордоні з Україною. Вони вимагали пришвидшити перевірку водіїв, які з України повертаються до Польщі. Така ситуація на кордонах була спричинена низькою пропускною здатністю митниці з польської сторони. В підсумку, Україна та Польща домовилися відкрити ще один пункт пропуску на кордоні для водіїв порожніх вантажівок. Відтепер вони зможуть виїхати через пункт “Устилуг — Зосін”. Крім того, згідно з двостороннім меморандумом, мінімальний показник пропуску вантажівок становить 300 автомобілів за зміну, яка триває 12 годин. Утім планується ці ліміти максимально збільшити. Тож польські перевізники поки що припинили протести на кордоні.

Померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ

8 вересня увесь світ сколихнула новина: померла королева Великої Британії Єлизавета ІІ. Їй було 96 років, з яких 70 вона правила Сполученим Королівством. Із дня смерті королеви оголосили 10-денну жалобу, яка завершиться церемонією поховання у Віндзорському замку. Труна королеви буде виставлена на загальний огляд, люди зможуть до неї підійти і попрощатися. Єлизавета ІІ стала монархом, який найдовше правив в історії Великої Британії. Тепер її син Чарльз став найстаршим у британській історії монархом, який зійшов на престол (йому 73 роки). Зазвичай оголошення відбувається упродовж 24 годин після смерті попереднього правителя. Але цього разу церемонія відбулася дещо пізніше. Крім того, король вирішив, що заяву Ради вперше транслюватимуть по телебаченню. Офіційне проголошення Чарльза монархом відбулося в Сент-Джеймському палаці в Лондоні.

Ліз Трасс очолила уряд Сполученого Королівства

За кілька днів до смерті королеви Єлизавети ІІ у Великій Британії відбулися інші зміни у владі країни. Новою прем’єр-міністеркою Сполученого Королівства стала Ліз Трасс. У фінальному турі виборів глави партії консерваторів вона обійшла за кількістю голосів колишнього міністра фінансів Британії Ріші Сунака: 81 326 голосів членів партії проти 60 399 голосів. Риторика Ліз Трасс є проукраїнською. Зокрема, вона обіцяла посилити військову допомогу Києву та гарантувала непохитну підтримку України у війні проти росії.

“Нафтогаз” знову судитиметься із “Газпромом”

НАК “Нафтогаз України” подала прохання про арбітраж до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торгово-промисловій палаті в Парижі щодо дій “Газпрому”. Українська компанія вимагає від росіян кошти за організацію транспортування природного газу територією України. Зазначається, що “Газпром” затримав платежі та сплатив їх не у повному обсязі. Арбітраж має відбутися у Швейцарії, у місті Цюрих.

На Львівщині не у всіх школах навчання розпочалося очно

За час незалежності України освітній процес на Львівщині вперше розпочався в умовах воєнного стану. У форматі очного навчання працюють лише 645 закладів освіти Львівщини із 1118-ти. За словами начальниці Управління Державної служби якості освіти у Львівській області Валентини Загревої, 60 шкіл Львівщини відновили навчання віддалено. Посадовиця розповіла, що продовжується вивчення готовності закладів освіти до нового навчального року. Спільно з фахівцями Головного управління ДСНС України у Львівській області проводяться зустрічі з керівниками закладів освіти щодо створення безпечного освітнього простору у закладах освіти.

У “Дії” запрацювала послуга реєстрації кандидатом на всиновлення дитини та дозволили одружуватись із документами з додатка

У “Дії” стала доступна послуга реєстрації кандидатом на всиновлення дитини. Подання заяви триває не більше 30 хвилин, а сама послуга безоплатна. 5 робочих днів служба у справах дітей перевірятиме заяву. Як подати цю заявку, можна прочитати тут.  Крім того, тепер українці в органах ДРАЦС під час замовлення та отримання адмінпослуг можуть показати електронний паспорт у додатку “Дія” та поділитися цифровою копією документа.

Єврокомісія офіційно запропонувала призупинити спрощений візовий режим для росіян

Європейська комісія офіційно запропонувала повністю призупинити дію Угоди про спрощення візового режиму між ЄС та росією. Це означатиме:

  • вищий візовий збір. Він зросте з 35 євро до 80 євро для всіх заявників;
  • збільшений час розгляду. Стандартний кінцевий термін прийняття консульствами рішення щодо візових заявок збільшиться з 10 до 15 днів. Цей період може бути продовжений максимум до 45 днів в окремих випадках, коли необхідний додатковий розгляд заявки;
  • більш обмежувальні правила щодо багаторазових віз. Заявники більше не матимуть легкого доступу до віз, дійсних для багаторазових в’їздів до Шенгенської зони;
  • довший перелік підтверджувальних документів. Заявники повинні будуть надати повний перелік підтверджувальних документів під час подання заяви на отримання візи.

У Єврокомісії додали, що ЄС залишатиметься відкритим для певних категорій заявників, які подорожують з основними цілями, зокрема членів сімей громадян ЄС, журналістів, дисидентів та представників громадянського суспільства. Натомість Естонія, Латвія, Литва та Польща з 19 вересня закривають в’їзд для росіян, зокрема тих, хто має шенгенські візи, видані третіми країнами.

Обрали фільм, який представлятиме Україну на “Оскарі-2023”

Український Оскарівський Комітет обрав фільм, який представлятиме Україну серед претендентів на премію “Оскар” Американської академії кінематографічних мистецтв та наук. Це буде стрічка “Клондайк” режисерки Марини Ер Горбач. Її представлять у категорії “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”. Фільм розповідає історію родини, яка опинилася в епіцентрі подій авіакатастрофи рейсу MH17 Malaysia Airlines 17 липня 2014 року в селі Грабове Донецької області. У національному відборі, окрім стрічки “Клондайк”, брав участь фільм “Снайпер. Білий ворон” режисера Мар’яна Бушана. Додамо, що кожна країна обирає свого претендента на номінацію на премію “Оскар”. Далі академія визначає з усіх претендентів п’ять номінантів, яких оголосять у січні. А з них уже оберуть переможця, якого оголосять під час церемонії вручення “Оскара” 12 березня 2023 року.

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності