• Головна
  • Новини
  • Жахливі злочини росіян в Ізюмі та мандри депутатів Львівської облради у Європі: підсумки тижня

Жахливі злочини росіян в Ізюмі та мандри депутатів Львівської облради у Європі: підсумки тижня

Жахливі злочини росіян в Ізюмі та мандри депутатів Львівської облради у Європі: підсумки тижня

Тиждень, що минає, запам’ятався різними цікавими та водночас трагічними подіями. Україна та світ отримали чергове підтвердження того, яким злом є росія, адже ця країна та її представники несуть лише біль та смерть. Тим часом депутати Львівської облради цікаво провели час у Європі (їхали за волонтеркою, але нічого не привезли), тому залишили відкритим питання — чи доцільно робити такі мандрівки у час, коли в країні війна? А також в Україні виявили перший офіційно підтверджений випадок мавпячої віспи. Але було й багато інших яскравих подій, які варто згадати, тож LVIV.MEDIA підготувало матеріал про головні події тижня.

Жахливі злочини росіян в Ізюмі

11 вересня українські військові підняли прапор над деокупованим Ізюмом у Харківській області. Захисники раділи своїй звитязі, місцеве населення тепло та із величезною вдячністю зустріло воїнів, а підтримати їх усіх та надихнути на подальші успіхи до міста приїхав президент Володимир Зеленський. Проте вже у перші дні перебування ЗСУ у місті почали з’являтися свідчення жахливих злочинів росіян на українській території. Місцеві жителі розповідали страшні історії про катування та вбивства, у місті знаходили покалічених людей та тварин. Але апогеєм та лякаючим дежавю (у пам'яті всплили жахливі кадри з Бучі, Бородянки та інших міст, де побували російські солдати) стала знахідка на окраїні міста — масове захоронення українців, як цивільних, так і військових. Загалом на місці масового поховання нарахували орієнтовно 445 могил. У цю цифру загиблих не враховували масові поховання, звідки тіла ще не ексгумовані. Ці тіла було закопано з березня. Тепер же залишається чекати належної реакції на злочини росіян з боку міжнародної спільноти, адже не можна допускати, щоб окупанти продовжували безкарно чинити звірства.

Катівні на Харківщині

На деокупованих територіях Харківської області правоохоронці виявили 10 катівень, шість із них — в місті Ізюм. Одна з катівень була розташована в Балаклії — у відділенні місцевої поліції, де в камерах утримували близько 40 осіб. Зазначається, що людей до 48 днів тримали у жахливих умовах, над ними знущалися та катували. Інша катівня з нелюдськими умовами утримання знаходилася в приміщенні друкарні. Серед постраждалих від рук окупантів, які знущалися з місцевого населення, є іноземні громадяни —  семеро громадян Шрі-Ланки, студенти медичного коледжу. Ще одну катівню правоохоронці знайшли у суботу, 17 вересня, у Козачій Лопані. Наразі в Харківську область додатково направлено понад 1000 поліцейських. На звільнених територіях додатково розгорнуто 16 пунктів контролю та 21 блокпост, де несуть службу працівники поліції, працює понад 30 слідчих груп. За останній тиждень відкрито 204 кримінальні провадження, які пов’язані з воєнними злочинами росії.

Кабмін схвалив проєкт бюджету України на 2023 рік

Кабінет Міністрів схвалив проєкт Державного бюджету України на 2023 рік. Тепер його направлять на розгляд Верховної Ради. Як повідомив перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, понад 1,1 трлн грн, або майже 50% всього бюджету буде спрямовано для сектору безпеки й оборони. Прогнозований ВВП на 2023 рік закладено як 6371,3 млрд грн (зростання ВВП на +2,5% відносно 2022 року (де прогнозоване падіння -33,1%)). Водночас інфляція складе +30%. Детальніше читайте у матеріалі.

Депутати Львівської облради покатались по Європі як волонтери

Низка депутатів Львівської обласної ради 6 вересня відвідали економічний форум у польському місті Карпачі. Аби виїхати за кордон, їх за поданням голови ЛОР Ірини Гримак було внесено до системи “Шлях” як волонтерів. Про це виданню LVIV.MEDIA стало відомо із листа Львівської обласної ради про сприяння у перетині державного кордону, пропозиції щодо виїзду за межі України водіїв в умовах правового режиму воєнного стану та коментарів депутатів. Усі вони, згідно з поданням, планували поїздки до країн ЄС з метою перевезення гуманітарних вантажів до України. Натомість у коментарі журналісту LVIV.MEDIA депутати ЛОР повідомили, що після відвідування форуму жодної гуманітарної допомоги до України не привезли. Про деталі депутатських мандрівок можна дізнатись тут.

В Україні зафіксували перший випадок мавпячої віспи

Віспа мавп дісталася й України. Перший випадок лабораторно підтвердили 15 вересня. Як зазначають медики, у пацієнта хвороба перебігала легко, однак його все ж госпіталізували до медзакладу. У хворого спостерігається підвищена температура та висип на тілі. Підтвердити захворювання вдалось завдяки специфічному ПЛР-дослідженню. Епідеміологічний випадок наразі розслідують лікарі. У МОЗ також інформують, що область реєстрації випадку не розголошують з метою збереження комфорту пацієнта. Лікарі застерігають, що мавпяча віспа іноді може призводити до неврологічних ускладнень, таких як енцефаліт (запалення головного мозку), сплутаність свідомості або судоми.

Конфлікт між Вірменією та Азербайджаном сплахнув з новою силою

Вночі 13 вересня, близько опівночі, між Вірменією та Азербайджаном поновились активні бойові дії, яких не було від 2020 року. Населення місцевих сіл на кордоні евакуйовують, а прем’єр Вірменії Нікол Пашинян зателефонував путіну та звернувся по допомогу до росії та ОДКБ. Останній у свою чергу проігнорував прохання, тож тепер у Вірменії піднялася хвиля протестів щодо виходу країни з ОДКБ, мовляв путін та інші країни зрадили їх. В той же час держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що у рф, ймовірно, хочуть “розбурхати” конфлікт між Вірменією та Азербайджаном, щоб відволікти увагу від війни в Україні.

У МОН розповіли, скільки шкіл працюють очно, дистанційно та змішано

З початку навчального року в Україні 12904 школи розпочали освітній процес. Водночас 1289 шкіл перебувають на тимчасово окупованих територіях. Від початку навчального року 424 школи перейшли з очного на дистанційне навчання через прямі обстріли артилерії. Водночас десятки шкіл повертаються до очного навчання. Зміни стосовно навчального формату вносять залежно від безпекової ситуації. Загалом станом на 12 вересня 2022 року українські школи працюють так:

  • 3116 шкіл — в очному форматі;
  • 5713 — в онлайн-режимі;
  • 4075 — за змішаною формою.

Крім того, за кордоном наразі перебуває 488 045 дітей шкільного віку, хоча станом на 1 вересня їх було 492 077. Також за останні кілька тижнів до України повернулося понад 4 тисячі дітей. Щодо Львова, то на базі школи №77 сформували 5 дистанційних класів для дітей, батьки яких надали перевагу дистанційній формі навчання. Загалом на таке навчання подали 45 заявок.

У Мінреінтеграції розповіли, скількох українців евакуювали за місяць із небезпечних регіонів

За останній місяць із небезпечних і тимчасово окупованих рф територій евакуювали понад 80 тисяч українців. Вони дедалі свідоміше підходять до евакуації, цінують життя своє та своїх рідних. В межах обов’язкової евакуації з Донеччини виїхало понад 17 тисяч наших співвітчизників, з них приблизно три тисячі — діти. З особливо небезпечних регіонів Херсонщини евакуювали понад 24 тисячі осіб, з Харківщини —  понад п’ять тисяч людей, із Запорізької області виїхало понад 30 тисяч громадян.

Громадяни Польщі тепер можуть перебувати в Україні 18 місяців

16 вересня, набрав чинності Закон України “Про встановлення додаткових правових та соціальних гарантій для громадян Республіки Польща, які перебувають на території України” від 28 липня 2022 року. Громадяни Польщі, їх подружжя та діти (незалежно від громадянства), які в’їхали в Україну з території Республіки Польща для тимчасового перебування, а також їх діти, які народилися на території України, мають право перебувати на території України на законних підставах протягом 18 місяців. Вони також мають право продовжити строк свого законного перебування в Україні у разі наявності відповідних підтверджувальних документів.

На Львівщині запрацював перший в Україні медичний хаб

У Львові запрацював перший медичний хаб та найбільший медичний центр в Україні — “MonoDoctor”. Завдяки об’єднанню клінік, які залучені у цей проєкт, в області створять близько 800 робочих місць. У центрі “MonoDoctor” є 24 амбулаторні напрями та працює понад 120 спеціалістів. Місцеві жителі та потребуючі зможуть отримати більше ніж 200 медичних послуг. Із переліком безкоштовних послуг у медичному хабі “MonoDoctor” можна ознайомитись тут.

Предстоятель ПЦУ Епіфаній відвідав Львівщину

Предстоятель Православної Церкви України Епіфаній прибув на Львівщину з Першосвятительським візитом. Зустріли його митрополит Львівський і Сокальський Димитрій та духовенство єпархії. Митрополит Епіфаній очолив Божественну Літургію на цілющому джерелі присілка Заглина (с. Монастирок) — місці чудесного явлення Божої Матері. Крім того, він відвідав міську лікарню святого Пантелеймона Першого медичного об’єднання Львова. Медики цього закладу пролікували вже понад 5 тисяч українців з травмами внаслідок війни. Предстоятелю ПЦУ розповіли й показали, як працює Перше медичне об’єднання міста. Блаженніший поспілкувалася з пацієнтами й лікарями різних відділень та подякував медикам за невтомну працю. Також Митрополиту Епіфанію розповіли про будівництво нових корпусів клініки й презентували проєкт Національного реабілітаційного центру “Незламні” (UNBROKEN).

Новини

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності