День преподобної Макрини: 1 серпня в церковному календарі

День преподобної Макрини: 1 серпня в церковному календарі

В народі вимова імені і назва свята часто спотворювалася і вимовлялося як Мокрина

1 серпня Церква вшановує пам'ять преподобної чудотворниці Макрини Каппадокійської.

 LVIV.MEDIA розповідає про життя святої та народні традиції, пов’язані із цим днем.

Історична довідка

Свята Макрина народилася в Кападокії в час царювання Костянтина Великого. Батьками її були Василь та Емілія. Макрина ж була першою дитиною в сім’ї і була сестрою Василія Великого, Григорія Ніського та інших братів і сестер, всього в сім'ї було четверо синів ті шість дочок. Коли мати Макрини була нею вагітна,  їй було видіння у сні: вона побачила, що носить на руках ненароджене немовля, і до неї підійшов благочестивий чоловік і 3 рази назвав дитя Феклою, давши знати, що своїм життям дитя буде наслідувати цнотливе життя святої мучениці Фекли. Прокинувшись після цього сну, Емілія народила дитя і назвала його Феклою, але родичі вирішили, що Макрина буде кращим іменем для немовляти. Отже в святої було подвійне ім’я. Але всі настільки звикли називати її Макриною, що і не всі знали її перше ім’я.

Макрину з ранніх років привчали відвідувати служби і читати молитви, навчили рукоділлю і веденню домашнього побуту. Коли вона підросла, батьки за своїм рішенням заручили дівчину з благочестивим хлопцем, однак, наречений трагічно помер, не доживши до весілля. Багато хто мріяв взяти Феклу в якості дружини, але свята обрала інший шлях — вона прийняла чернечий постриг і обрала незаймане життя.

Макрина вмовила матір розпустити рабів і господарство, піти разом з нею в монастир, і Емілія погодилася. Варто зауважити, що деякі з рабинь наслідували цей приклад. З цього моменту вони все робили разом — молилися, виконували роботу в храмі, жили в одній келії. Після смерті матері керівництво обителлю лягло на плечі Фекли. За цей час вона встигла здобути авторитет серед сестер по вірі.

За непохитну віру і твердість духу Каппадокійська діва була удостоєна дару зцілення і чудотворення. У віці близько 55 років велика свята віддала душу Богу. До останнього подиху славила вона Творця і невпинно дякувала йому за дані благодіяння і отриманий дар. Тіло померлої поховали в одній могилі з батьками.

Народні традиції 1 серпня

Цього дня починали прибирати овес з полів, а ще обов'язково йшли по гриби. Якщо літо було ясним, посушливим, а день теплим, то наші предки проводили обряд "мокрин", щоб накликати дощів.

Існувало чимало цікавих прикмет на цей день: 

  • Полетів вже пух з осики — йдіть в ліс за підосичниками.
  • Сонячний та теплий день — до тривалого "бабиного літа".
  • Пройшов теплий дощ — добре вродять горіхи.
  • Якщо дощ затягнувся — буде неврожай.
  • Павуки почали ховатися по кутках — йде похолодання.
  • Дме східний вітер — до грози.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності