• Головна
  • Релігія
  • Вшанування пам'яті преподобного Афанасія Афонського та ікони Божої Матері «Домобудівниця»: 18липня в церковному календарі

Вшанування пам'яті преподобного Афанасія Афонського та ікони Божої Матері «Домобудівниця»: 18липня в церковному календарі

Вшанування пам'яті преподобного Афанасія Афонського та ікони Божої Матері «Домобудівниця»: 18липня в церковному календарі

У народі день отримав назву «Афанасіїв день»

18 липня християни східного обряду вшановують пам'ять преподобного Афанасія Афонського. Саме цей святий заснував перший та головний монастир на горі Афон. А також історія дня пов’язаною з іконою Божої Матері «Домобудівниця».

 LVIV.MEDIA розповідає життя святого та народні прикмети дня.

Історична довідка

Преподобний Афанасій, в святому хрещенні Авраамій, народився в місті Трапезунді в благочестивій християнській родині. Він рано осиротів і на виховання його взяла добра благочестива черниця. Авраамій наслідував прийомну матір у навиках чернечого життя, посту і молитві. Навчання давалося йому легко і зовсім скоро він перевершив у науках своїх однолітків.

Подальшу освіту святий продовжив у Візантії. Досконало оволодівши різними науками, він став наставником юнацтва. Згодом залишивши мирську суєту, святий віддалився у Кимінський монастир в Малій Азії, де прийняв чернечий постриг з ім’ям Афанасій. У обителі преподобний старанно виконував монастирський послух, а у вільний час займався переписуванням Священних Книг. Відомо, що він переписав Четвероєвангеліє та Апостол. Преподобний Афанасій досяг такої досконалості, що святий ігумен благословив його на подвиг безмовності у відокремленому місці недалеко від монастиря. Пізніше, покинувши Кимін, преподобний обійшов багато пустинних і відокремлених місць і прийшов на місце, зване Мелана, на самому краю Афона. Тут преподобний побудував собі келію і почав трудитися у працях і молитві. Через якийсь час преподобний заснував на Афоні монастир зі строгим уставом, де і був ігуменом. Слава про обитель та її ігумена-подвижника поширилася всюди, навіть архієреї та ігумени багатьох монастирів бажали бути простими ченцями в лаврі преподобного Афанасія.

Зараз гора Афон вважається святим місцем для всіх православних християн. Афанасій Афонський будував там обителі аж поки не помер під час будівництва. За переказами, тіло святого три дні пролежало не похованим, проте воно ніяк не змінилось – не набрякло чи не потьмяніло. А під час похорону з ноги святого пішла кров. Ченці, які її зібрали, отримали зцілення від важких хвороб.

Також вважається, що Афанасію Афонському кілька разів являлась Богородиця, обіцяючи свій захист. За життя святий мав дар зцілення та міг передбачати майбутнє.

Народні обряди

У цей день було прийнято відзначати свято Місяця, і всі прикмети та обряди пов'язані з цим нічним світилом. Свято вважалося чоловічим, тому вночі старі виводили молодих хлопців на вулицю «дивитися, як грає місяць, сили чоловічі збирати». Дивлячись на місяць, люди просили подарувати їм здоров'я, щастя і благополуччя.

З місяцем було пов'язано і безліч прикмет. Якщо місяць «грає», то урожай буде хорошим. Якщо молодий місяць яскраво світить, то восени буде переважно суха і тепла погода. Якщо місяць великий і яскравий, то погода буде сонячною. Маленький і блідий місяць - до затяжних дощів. Якщо в цей день повний місяць, то наступної весни потрібно чекати повені.

Ікона Божої Матері «Домобудівниця»

Історія ікони Божої Матері «Домобудівниця» тісно пов’язана із горою Афон. На горі в один із років почався голод. Особливо сильно він відчувався в новоствореній лаврі. І, хоча ченці були загартовані строгістю життя в обителі, не всі змогли перенести тяготи, піддалися спокусі і стали розходитися один за одним. Настав день, коли в обителі залишився тільки її засновник – старець Афанасій. Велика була його скорбота, і найдовше він терпів тяготи, але в один з днів все ж вирішив покинути лавру. З сумом у серці він крокував з посохом в руках по дорозі, що веде в місто Карей – столицю святої гори Афон. Через дві години він відчув втому і вирішив присісти на камінь, що лежить біля дороги, щоб перепочити. І раптом перед ним виникло дивне бачення – назустріч йому йшла Жінка, загорнувшись в легке блакитне покривало. Ігумен не повірив своїм очам – звідки на Святій горі могла з’явитися жінка – адже всі знають, що перебувати тут можуть тільки чоловіки.

Жінка підійшла до старця і запитала куди він прямує. На що вражений чоловік відповів:

– Хто ти і як зайшла сюди? Навіщо тобі знати, куди я йду? Адже ти бачиш, що я сяйдешній чернець.

– Якщо ти чернець, то і відповідати повинен не так, як звичайні люди, і бути довірливим, скромним і простодушним, – відповіла йому Незнайомка. – Я знаю твоє горе і хочу допомогти тобі, але спочатку хочу знати, куди ти прямуєш.

І святий старець розповів Жінці про своє горе, на що вона відповіла:

– І тільки це тебе турбує? Ти, чернець, заради шматка хліба готовий кинути святу обитель, яка повинна прославитися? Хіба цей вчинок гідний твоєї віри і твого чернецтва? Повернися, і я допоможу тобі – ти все отримаєш в надлишку. Тільки більше не покидай лаври, бо їй уготована доля стати першою на Афоні.

Здивуванню старця не було меж, і він знову запитав у Жінки, хто Вона така, на що отримав відповідь:

– Я Та, імені Якої ти присвятив свою обитель. Я Матір Господа Твого.

Святий Афанасій знову засумніватися в словах Незнайомки і запитав:

– Як зможеш ти довести Свою правоту?

Тоді Жінка вказала старцю камінь, на який він хотів присісти.

– Вдар по ньому своїм посохом, і ти дізнаєшся, Хто зараз з тобою говорить. І знай, що відтепер Я назавжди залишуся «Економіссой» (Домобудівницею) твоєї обителі.

Як тільки посох торкнувся каменю, той з шумом разверзся і з нього забив потік води, що вирушивши по схилу гори прямо в море.

Святий Афанасій в благоговінні обернувся, бажаючи з молитвою припасти до ніг Божої Матері, але дивовижне видіння зникло. Старець поспішив повернутися в свою обитель, де з подивом виявив, що комори повні різних припасів. Дізнавшись про диво, ченці поспішили повернутися в покинуту лавру, і незабаром покинута обитель знову ожила.

Образ Божої Матері «Економісса» або «Домобудівниця» був створений на згадку про чудовий порятунок лаври від загибелі незабаром після появи Богородиці старцю Афанасію. Іконописець зобразив Богоматір, яка сидить на престолі і тримає на руці Богонемовля. Зліва від престолу знаходиться старець Афанасій. На його долонях зображена лавра – символ турботи і заступництва Богородиці про обитель. Праворуч від Пречистої Діви – преподобний Михайло Синадський.

На тому місці біля дороги до столиці Афона, де відбулося чудове явище Божої Матері, до сих пір б’є чудове джерело. Через деякий час там побудували храм в ім’я Живоносного Джерела. Головна святиня цієї невеликої церкви – ікона, на якій зображена зустріч ігумена Афанасія з Царицею Небесною. Перед святим образом цілодобово жевріє вогник лампади.

З трепетним шануванням до ікони Божої Матері «Економісса» ставилася найбагатша людина XX століття – Аристотель Онассіс. Неодноразово на Святій горі бував і принц Чарльз, англіканець за віросповіданням.

Молитва іконі “Економіса” (Домобудівниця) Богородиці

О Пречиста Діва Богородиці, Премилостива Владичице, вища Ангел і Архангел, Цариці небеса і землі, країни наші православні тверде огородження, благочестивим владою нашим покрові і захистіння, всякого дому і сімейства християнського благоустрою, трудящихся в благоустрій годувальниці, що діють чистоту і славу, матерів тиху веселість, юнаків мудрості і навчання, наставників і дітоводів досконалий розумі! Віруємо у державний Твій покров над православною Батьківщиною нашою і над найменшим із нас, викупленим божественною кров’ю Сина Твого. Віруємо, що в цій іконі Твоєї, в благословення від святі гори Афонські нам Данією, Сама Ти низсилеш Твоє Метернє благословення весям нашим і кожному дому на Тебе надію, що має. Також з благоговійним трепетом і з вдячним серцем схиляємося перед цим новим знаменням великі любові Твоєї, Владичице, до нас негідним. Згадуючи ж Твоє чудесне явище преподобному Афанасію Афонському, колись у злиднях і скорботах колишнього і, як перебувати пристойна домобудівниця його обителі, від Тебе милостива обіцянка, що прийняла, смиренно молимося Тобі: о Премилосердя Мати роду! Буди й нам грішним і недостойним рабом Твоїм мудра домобудівниця, життя наше добре влаштовує. Благочестива влада наша сповни довготою днів і фортецею сил, поспіш їм у влаштуванні миру і правди в Державі нашій. Будь-яке ж суспільство, всякий дім і сімейство у благочесті та православ’ї, однодумності, послуху та достатку дотримайся, помилки на шлях правої настави, старість піддріж, немовлята виховай, всіх навмисно щиро підкорятися уставленим від Бога владою і вся наказана дотримуватися. Полегши і встав знемагаючі, збережи люди Твоя від усякої нужди, хвороби, гладу, згуби, граду, вогню, від усякого злого становища та усякого небудування. Дому цьому й усякій душі християн і всієї країни нашої виходжуй мир і велику милість, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності