• Головна
  • Релігія
  • День мученика Якинта та святого Анатолія: 16 липня в церковному календарі

День мученика Якинта та святого Анатолія: 16 липня в церковному календарі

День мученика Якинта та святого Анатолія: 16 липня в церковному календарі

У народі день прозвали Маковим

У неділю, 16 липня, Церква вшановує мученика Якинта, святого Анатолія, патріарха Царгорода. 

 LVIV.MEDIA розповідає життя святих та прикмети дня.

Історична довідка

Святий Якинт був родом з Кесарії Кападокійської. У молодому віці його віддали на службу при царському дворі. Він був слугою імператора Траяна, стелив ліжко і прислуговував при столі. Одного разу Траян пішов разом з іншими придворними приносити своїм божкам жертви, а Якинт, який був християнином, замкнувся у своїй кімнаті і став голосно молитися. Підслухав це інший слуга і доніс імператорові, що Якинт є християнином. Траян наказав покликати юнака, тоді Якинту виповнилося двадцять років. Святий навіть чути не хотів про те, щоб зректися Ісуса Христа. Імператор велів його бити. Потім, закованого в тяжкі кайдани, його кинули до в’язниці, а крім того, на ноги набили ще й колоду. Наступного дня на суді святий Якинт на всі запитання та погрози відповідав одним реченням: “Я християнин, і за Христа Спасителя мого готовий знести всі муки”. Він помер у 458 році.

Святитель Анатолій, Патріарх Константинопольський, народився в Олександрії у другій половині IV століття. Святий Анатолій прийняв священний сан і був дияконом при святителі Кирилі Олександрійському.

Святий Анатолій залишався дияконом в Олександрії і після спочинку святителя Кирила, коли кафедру архієпископа Константинопольського зайняв Діоскор, який дотримувався іншої єресі, поширюваної Євтихієм, який стверджував, що Божественна природа у Христі повністю поглинула людську. Це псевдовчення підривало саму основу церковного вчення про спасіння і спокутування людства. У 449 році Діоскор зі своїми прихильниками зібрав в Ефесі "розбійницький" єретичний собор, який отримав, проте, підтримку імператора. Поборник Православ'я, Патріарх Константинопольський, святий Флавіан, був позбавлений влади і позбавлений сану.

Обраний на Константинопольську кафедру святий Анатолій ревно взявся за відновлення чистоти Православ'я. Вже в 450 році на Помісному Соборі у Константинополі святитель Анатолій піддав осуду єресь Євтихія і Діоскора. Спочилого у вигнанні Патріарха-сповідника Флавіана було зараховано до лику святих і мощі його перенесені до столиці.

Народні обряди та прикмети

У народі день прозвали Маковим, тому що 16 липня проводили перший збір маку. З ним і пов'язана велика частина традицій цієї дати.

З самого ранку в Маків день чоловіки вирушали на косовицю, а жінки на збір маку. Дітвору не можна було брати з собою, бо в народі існувало повір'я — мак на полях із битв і боїв росте, харчуючись із землі кров'ю убитих воїнів, може він і з малюків всю кров висмоктати.

Жінки такої забобони теж боялися, тому вранці йдучи з будинку, пили обов'язково святу воду і тричі читали «Отче наш». Збирали мак в повній тиші і дуже швидко.

Коли жінки додому приходили, сипали мак перед вхідними дверима, захищаючи таким чином оселю від нечисті. Вірили, що якщо відьми з відьмаками в будинок надумають пробратися, то переступивши через макове насіння, заснуть і не пройдуть.

Прикмети дня 16 липня:

  • Мошки і комарі в’ються колами – прикмета того, що в найближчі сім днів встановиться гарна погода
  • Павук виходить з гнізда і тче нову довгу павутину — на гарну погоду
  • Комарі літають роєм – на гарну погоду

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності