• Головна
  • Релігія
  • Гарнізонний храм у Львові 12 липня відзначає своє храмове свято: історія святині

Гарнізонний храм у Львові 12 липня відзначає своє храмове свято: історія святині

Гарнізонний храм у Львові 12 липня відзначає своє храмове свято: історія святині

Церква святих апостолів Петра і Павла у Львові — це перший Гарнізонний храм в Україні

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла 12 липня відзначає своє храмове свято. Церкві вже майже 400 років. Це перша барокова скульптура у Львові. Тут у Єзуїтській колегії навчався Богдан Хмельницький. У 2011 році церква стала першим Гарнізонним храмом в Україні.

Історію святині розповів  настоятель храму отець Тарас Михальчук.

Храм пережив різного роду історію, випробування, зміну багатьох настоятелів. Багато років був гарнізонним храмом під час Австро-Угорської імперії. Церква вистояла дві світові війни та довгий час слугувала книгосховищем. Храм знову відкритили на День збройних сил України12 років тому.

“Коли вперше прийшли до храму все приміщення було у книгах. Тут налічувалося майже 3 млн книг. Очевидно це зумовлено тим, що молитва тут не відбувалася, доступ був дуже обмежений, лише бібліотекарі мали можливість сюди приходити.На початку перші наші прихожани, їх було кілька десятків молилися в підземеллях нашої церкви. Через рік нам вдалося мовби вийти з підпілля і ввійти до храму”, каже отець Тарас Михальчук.

Зараз у церкві триває реставрація. Вже відновлено фрески і фасад. 

Церква святих апостолів Петра і Павла є Гарнізонним храмом. Тут військові беруть шлюб та охрещують дітей. А з 24 лютого 2022 року тут майже щодня прощаються з Героями.

“Коли в один день тобі доводиться бути на похороні захисника України, а через годину чи дві ти охрещуєш дитятко захисників, а ще через годину можливо вже є свята Тайна вінчання також захисників України, то це говорить про те, що життя триває. І наше завдання стати тими людьми, які навіть оцю останню земну дорогу захисника України допоможуть родині пройти якнайкраще, з найбільшою почестю і з щирою молитвою”.

Також у храмі допомагають захисникам і їх родинам.

“Ми нині можемо допомогти тим, хто того потребує. Тобто жити  тут і тепер, любити тут і тепер, радіти тут і тепер, і посміхатись тут і тепер. Але що найважливіше —  підтримувати захисників вже і негайно. І це ми маємо робити незважаючи ні на що. Тому що хтось сьогодні є в окопі, хтось жертвує набагато більше ніж ми. І вони є наші рідні люди. Як ніколи треба пам'ятати, що сила є в великій любові”, — зазначає отець Тарас.

(За матеріалами Львівської міської ради)

Нагадаємо, LVIV.MEDIA поспілкувався зі священником Павлом Дроздяком, який розповів про життя святих верховних апостолів Петра і Павла та їх значення в утвердженні Христової Церкви.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності