• Головна
  • Релігія
  • Вшанування святих безсрібників Кира та Йоана: 11 липня в церковному календарі

Вшанування святих безсрібників Кира та Йоана: 11 липня в церковному календарі

Вшанування святих безсрібників Кира та Йоана: 11 липня в церковному календарі

У народному календарі 11 липня – кропив’яні заговини

У вівторок, 11 липня, Церква вшановує пам’ять ранньо-християнських мучеників Кира та Йоана.

LVIV.MEDIA розповідає життя святих та народні обряди, що пов’язані із датою.

Історична довідка

Святі Кир та Йоан були ранньо-християнськими святими мучениками, безсрібниками.

Кир жив у III ст. в єгипетському місті Олександрії за часів правління імператора Діоклетіана, жорстокого гонителя християн. Він був побожним лікарем, який не брав жодної винагороди, а закликав людей не грішити, бо недуги часто є наслідком грішного життя. Згодом він вступив до монастиря в Аравії. Бог дав йому чудесний дар лікувати недужих молитвою. Пізніше до нього долучився колишній вояк Йоан, який прийняв св. Хрещення.

Довідавшись про ув'язнення побожної християнки Атанасії та трьох її малолітніх дочок у єгипетському Канопі, Кир та Йоан вирушили, щоб підтримати їх на дусі. Але святих також ув'язнили та жорстоко мучили, схиляючи до відступництва від Христової віри. Невинним дівчатам і їх матері відрубали голови, а Кира та Йоана убили мечем. Сталося це 311 року.

Побожні християни поклали мощі святих у церкві св. Марка. При мощах діялися численні дива. Через століття Олександрійський патріарх св. Кирило переніс частину святих мощей в єгипетське місто Менуту. Згодом у Менуті на честь святих Кира й Йоана збудували величну церкву.

Народні обряди та прикмети

У народному календарі 11 липня – Кропив’яні заговини. За народним повір'ям, виткане перед днем Петра і Павла кропив’яние полотно або виплетений кропив’яний рушник допомагають від болю в попереку. У селах останній раз варили борщ з кропиви, тому що після цього дня рослина втрачає свою цілющу силу, та й смак у страви вже буде не той.

Прикмети на 11 липня:

  • Якщо зозуля кувати перестала, то зима буде рання.
  • Погода безвітряна, а ліс шумить – до дощу.
  • Клен «плаче» ‒ через 3-4 дні випадуть опади.
  • Вода в річках і колодязях прибуває – до негоди.
  • Якщо в цей час почався ранній листопад, то у вересні всі дерева будуть стояти без листя.
  • Часто з’являються вихори – до посухи.

Нагадаємо, 11 липня завершується Петрів піст, який цьогоріч почався 12 червня. Загалом це не дуже строгий піст і присвячений він двом першоверховним апостолам: Петру і Павлу, пам’ять яких вшановується 12 липня. Тривалість посту в різні роки — різна, адже початок посту починається у понеділок після Неділі Всіх Святих, яка відраховується від дати святкування Пасхи, а завершення посту припадає на один і той самий день.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності