• Головна
  • Релігія
  • День пам'яті мучеників Прокла та Іларія: церковне свято 25 липня

День пам'яті мучеників Прокла та Іларія: церковне свято 25 липня

День пам'яті мучеників Прокла та Іларія: церковне свято 25 липня

У давні часи Прокла називали плакальником

У вівторок, 25 липня, Церква вшановує пам’ять мучеників Прокла та Іларія.

 LVIV.MEDIA розповідає про життя святих та народні прикмети, що пов’язані з датою.

Життя святих

Святі мученики Прокл і Іларій, уродженці селища Каліпта поблизу Анкари (сучасна столиця Туреччини) постраждали під час гоніння за імператора Траяна (98–117).

Першим взяли під варту святого Прокла. Правитель змушував святого поклонитися язичницьким богам, але той витримав всі тортури. Та ще й предрік правителю, що той скоро визнає силу Христа. Прокла змусили бігти за колісницею, але Бог зупинив її, а сановник, який сидів там, скам'янів.

Осоромлений язичник жорстоко помстився святому Проклу: після страшних катувань він наказав вивести його за місто і, прив’язавши до стовпа, розстріляти з луків. Воїни, які вели святого Прокла на страту, умовляли чоловіка підкоритися і тим зберегти своє життя, але святий сказав, щоб вони виконали те, що їм наказано.

По дорозі до місця вбивства їх зустрів племінник святого Прокла Іларій, який зі сльозами обняв дядька-мученика і теж визнав себе християнином. Воїни затримали його і кинули до в’язниці. Святий мученик Прокл під градом стріл молився за своїх мучителів і в молитві віддав свою душу Богові.

Святий Іларій, поставши перед судом, з такою ж безстрашністю, як святий Прокл, визнав себе християнином і після катувань був засуджений до смерті. Мученику зв’язали руки і за ноги волочили по місту, а потім обезголовили. Сталося це через 3 дні після смерті його дядька, святого мученика Прокла. Християни поховали їх разом в одній могилі.

Народні прикмети дня

У давні часи Прокла називали плакальником, тому що з 25 липня починали випадати великі роси. До слова, роса, що випала на Прокла, вважалася цілющою. Нею умивалися та протирали очі, вірили, що після цього поліпшується зір, обличчя стає красивим. Цією ж росою обтирали маленьких дітей, щоб уберегти від злих сил.

За погодою на 25 липня судили, якою буде осінь.

  • Якщо день сонячний, то золотий сезон теплим буде.
  • Якщо йде дощ, то осінь буде дощовою.
  • Якщо ж день не по-літньому прохолодним видався, то зима буде ранньою і суворою.
  • Гриби з'явилися в лісі – до похолодання.
  • Якщо вночі немає роси, а в низинах туману не видно, буде негода.
  • Листя на верхівках дерев пожовкли – до ранньої осені.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності