• Головна
  • Релігія
  • День вшанування преподобних Фоми і Акакія: церковне свято 20 липня

День вшанування преподобних Фоми і Акакія: церковне свято 20 липня

День вшанування  преподобних Фоми і Акакія: церковне свято 20 липня

За народним календарем день називається Фома-чорничник

20 липня святкується два православні свята – вшановується пам'ять Фоми Малеїна і преподобного Акакія Синайського. До преподобного Фоми віруючі звертаються з молитвами про допомогу в боротьбі з хворобами, до Акакія звертаються за прощенням найстрашніших гріхів.

 LVIV.MEDIA розповідає про життя святих та народне свято пов’язано із цією датою.

Історична довідка

Преподобний Фома Малеїнський до прийняття чернецтва був воєначальником. Брав участь у багатьох битвах, приносив перемоги своїм співвітчизникам, за що користувався славою і повагою. Але, прагнучи всім серцем до Бога, Фома залишив світ з його почестями і прийняв чернечий постриг. З великим смиренням він відвідував старців-ченців, просячи у них керівництва у духовному житті. Через кілька років Фома отримав благословення на відокремлене пустинницьке життя.

Святий Акакій жив в VI столітті і був послушником в монастирі. Він був покірним та терплячим, завжди беззаперечно слухав свого наставника. В останнього був дуже тяжкий характер, тому він змушував Акакія працювати надто багато, нещадно бив та морив голодом. Однак преподобний всі страждання стійко переносив і лише дякував за них Господу. Невдовзі святий Акакій помер, а його наставник навернувся і став лагідним.

Народні обряди та прикмети

З 20 липня, як правило, вже можна збирати поспілу чорницю. Звідси й пішла народна назва дати — Фома-чорничник.

Добре, якщо під час збору ягід, вам попадеться на шляху міцний і могутній дуб. Обов'язково посидьте біля нього кілька хвилин, таким способом сьогодні можна вилікуватися від різних хвороб.

Прикмети дня:

  • Якщо багато птахів кружляють над землею, то до негоди.
  • Якщо у цей день дощова погода, то вона затримається надовго.
  • Якщо каштани пожовтіли, то незабаром спека посилиться.

Релігія

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності