• Головна
  • Новини Львівщини
  • “Не вандалізм, а прикрий інцидент”: комунальники у Дрогобичі пошкодили три польські старовинні надгробки

“Не вандалізм, а прикрий інцидент”: комунальники у Дрогобичі пошкодили три польські старовинні надгробки

Цвинтар на Трускавецькій у Дрогобичі

Цвинтар, на якому комунальники пошкодили три старовинні польські надгробки, є найстарішим у місті. Його заснували лише на 4 роки пізніше, ніж Личаківське кладовище у Львові

У Дрогобичі комунальні служби міста при видаленні аварійних дерев пошкодили старовинні польські надгробки на кладовищі на вулиці Трускавецькій. Роботи із впорядкування території та видалення аварійних дерев на кладовищі проводило КП “Служба муніципального управління” (“СМУ”). Про це 19 квітня повідомили у Дрогобицькій міській раді.

Підвело обладнання

Володимир Суда, керівник КП “СМУ” зазначив, що пошкодження нагробків трапилося через те, що комунальників підвело обладнання: під час робіт не витримав трос, тож зрізане дерево впало та пошкодило надгробки.

Так, стався дуже прикрий випадок, за що ми приносимо свої вибачення перед польською громадою міста і одразу зазначаємо – надгробки буде відновлено. Ситуація, що трапилась – це прикрий інцидент, а не акт вандалізму. Під час робіт підвело обладнання. Оскільки, на територію кладовища неможливо завезти кран – то для видалення аварійних дерев на цьому кладовищі доводиться послуговуватись послугами фахівців арбористів. Під час робіт не витримав трос, тож зрізане дерево впало та пошкодило надгробки. Цю ситуацію уже обговорено із представниками польської громади міста. Подальші роботи, наразі, призупинено. Однак, на території кладовища є ще чимало старих дерев, які можуть не витримати елементарного погіршення погодних умов і наробити ще більшого лиха. Таку ситуацію ми мали кілька років тому”, – сказав Володимир Суда.

Пошкоджено три надгробки

У Департаменті міського господарства зазначили, що в результаті робіт пошкоджено три пам’ятники:

  • в одному зігнувся та частково зламався залізний хрест,
  • в другому – розколовся бетонний надгробок,
  • третій – частково пошкоджений.

Їх відновлять найближчим часом із залученням фахівців від міжнародної фундації.

Цвинтар на Трускавецькій

Цвинтар на вулиці Трускавецькій є найдавнішим цвинтарем у Дрогобичі. Польське Товариство національної спадщини та організація “Спільнота польська” відновлюють та впорядковують цвинтар, де поховані австрійці, німці, поляки, українці та євреї. Цвинтар заснований 1790 року. Цей некрополь лише на чотири роки молодший від львівського Личаківського цвинтаря і є приблизним ровесником відомих цвинтарів – Повонзок у Варшаві та Раковіц у Кракові (Польща), Россі у Вільнюсі (Литва), Пер Ляшез у Парижі (Франція). До цього ще можна додати, що дрогобицький цвинтар на 44 роки старший за Байкове кладовище у Києві.

Нагадаємо, у Львові у січні 2023 року близько 2-ї години ночі п’яний водій в’їхав у зачинену браму Личаківського кладовища та пошкодив її.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності