• Головна
  • Україна
  • Різниця між юліанським та новоюліанським календарями  — пояснення ПЦУ

Різниця між юліанським та новоюліанським календарями  — пояснення ПЦУ

Різниця між юліанським та новоюліанським календарями  — пояснення ПЦУ

Новоюліанський календар позбавлений недоліку юліанського календаря і є більше наближеним до астрономічних подій

У липні, Помісний Собор Української Православної Церкви має затвердити рішення про календарну реформу в Україні, в результаті чого відбудеться перехід з юліанського на новоюліанський календар свят. 

Про відмінності між календарями та дати відзначення церковних свят розповіли в Православній церкві України.

Відмінності між юліанським та новоюліанським календарями

Проблема юліанського («старого») календаря полягає в тому, що кожні 128 років в ньому є розбіжності в одну добу між астрономічним (сонячним) і календарним (вирахуваним за формулою) рівноденням. Зараз розходження складає вже 13 днів.

У 1582 році на зміну юліанському календарю Римським папою Григорієм XIII було запроваджено астрономічно більш сучасний календар, названий григоріанським. У зв’язку з цим Католицька Церква і низка країн Європи у XVI столітті перейшла на цей оновлений календар.

“Однак спосіб впровадження цього календаря, коли його прийняття чи неприйняття пов’язувалося з визнанням найвищого релігійного авторитету Римських пап, став однією з причин спротиву григоріанській календарній реформі серед православних і протестантів. Тому східні Православні Церкви і надалі послуговувалися традиційним, юліанським календарем”,  — пояснюють у ПЦУ.

Щоб виправити календарну неточність, у 1923 році на Синаксі представників Православних Церков в Константинополі було схвалено оновлений, так званий новоюліанський календар. Цей календар є більше наближеним до астрономічних подій, ніж григоріанський. Тож новоюліанський календар – це вдосконалена форма юліанського календаря, де «пропускається» 7 діб на 900 років (тоді як у григоріанському – 3 доби на 400 років). У період від 1 березня 1600 року до 28 лютого 2800 року новоюліанський календар повністю збігається з григоріанським.

Як зміняться дати свят? 

Збережуться правила для обрахунку дати Великодня і залежних від нього – рухомих свят, як-от Вознесіння Христового або П’ятидесятниці. 

Водночас зміняться дати святкувань нерухомих свят (Різдва, Стрітення, Покрови Пресвятої Богородиці та інших) – на 13 днів назад.

Отже, коли відповідне рішення Архієрейського Собору про календарну реформу буде затверджене Помісним Собором, що скликається у липні, то Українська Православна Церква виправить календарні неточності і відзначатиме церковні свята разом з більшістю інших Помісних Православних Церков світу.

“Водночас ті громади, які надалі схочуть дотримуватися старого календаря, можуть це зробити, з дотриманням визначеної соборно процедури - після рішення кваліфікованої більшості складу громади”,  — зазначили в ПЦУ.

Нагадаємо, З 1 вересня 2023 року Українська Греко-Католицька Церква в Україні переходить на новий стиль для нерухомих свят зі збереженням чинної Пасхалії. Ті парафії, які не готові до переходу, можуть залишатися на юліанському календарі

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності