Битва за директорське крісло: скандал у львівській школі №96

Битва за директорське крісло у львівській школі №96

Колишня директорка школи не погоджується із програшем, а нова керівниця не може братися до виконання обов’язків, бо вчителі та батьки не допускають її до роботи.

На початку березня у директорки львівської середньої загальноосвітньої школи № 96, яка розташована на вул. Довженка, 13, на Сихові закінчився дворічний контракт. Відтак міське управління освіти влаштувало конкурс на посаду нового керівника. В конкурсі взяли участь дві кандидатки, зокрема й тодішня директорка Галина Михайлик. Її конкуренткою була Ярина Нечепурна, яка до конкурсу працювала вчителькою в Ліцеї міжнародних відносин ім. В. Стуса.

За результатами конкурсу Ярина Нечепурна перемогла, набравши 43,2 бала. Натомість Галина Михайлик набрала 38,8 бала, але з таким результатом вона не погодилася і станом на 28 березня готує позов до суду, аби оскаржити результати. Тим часом Ярина Нечепурна не може приступити до своїх обов’язків новоспеченої директорки, а нещодавно вона заявила, що через конфлікт навколо посади їй розбили авто.

LVIV.MEDIA спробував розібратися у цій ситуації.

“Вони не хочуть, щоб я була директоркою”, — Галина Михайлик

Ексдиректорка школи № 96 переконана, що підрахунок балів під час конкурсу був непрозорий. Вона певна, що в управлінні освіти просто не хочуть, аби вона керувала школою. Проте чому саме не знає.

Вони не хочуть, щоб я була директором цієї школи. За два роки своєї діяльності я багато зробила для цієї школи. До розвитку я підключила батьківську громаду, залучила меценатів. Все робилося прозоро, кожна робота звітувалась. Все виставлено на сайті школи. З вчительським колективом напрацьована стратегія до 2027 року” — розповіла Галина Михайлик.

Галина Михайлик здивована, чому іншим директорам шкіл продовжують контракти, а їй — ні. За її словами, кілька місяців тому, у грудні 2023 року, вона звітувала перед депутатською комісією за два роки своєї діяльності і комісія була цілком задоволена її результатами роботи. Проте через кілька днів ситуація змінилася.

9 січня 2024 року до мене прийшов начальник відділу освіти Сихівського та Личаківського районів і повідомив, що зі мною не буде підписаний контракт. Причини я не знаю й досі. До мене за два роки не було жодних доган чи конфліктів. Всю свою діяльність я робила відкрито, без дорікань і з перевіркою. Мені просто відповіли, що вони мають право і все” — розповіла ексдиректора школи № 96.

За словами Галини Михайлик батьківський комітет та вчителі підтримують її позицію. Вчитель захисту вітчизни в 96-й школі Петро Куликовець розповів LVIV.MEDIA, що перед конкурсом на посаду нового директора була презентація кандидатів і тоді у вчителів було багато запитань саме до Ярини Нечепурної.

Ми запитували чому вона захотіла стати директором нашої школи і чому не переговорила з колективом до того. На ці запитання вона відповіла, що просто хоче бути директором і все. Відбувся конкурс і колектив шокований результатами. Ми кілька разів писали листи управлінню освіти, щоб з нами переговорив хтось з управлінців. Ніхто не відгукнувся” — розповів шкільний вчитель.

Ярина Нечепурна не готова спілкуватися

LVIV.MEDIA намагався поспілкуватись з новоспеченою директоркою Яриною Нечепурною кілька днів. Проте пресслужба ЛМР не дала контактів директорки, мовляв, Ярина Нечепурна ще не готова спілкуватися із журналістами.

Варто сказати, що 22 березня Ярина Нечепурна на своїй Facebook сторінці опублікувала фото розбитої каменем машини. За її словами, невідомі розбили лобове скло її авто. “Дуже сподіваюсь, що ця ситуація не повʼязана з моїм призначенням на посаду директора СЗШ 96. Протягом минулого тижня група людей, захищаючи колишню директорку, не допустили мене до робочого місця. Я щиро сподіваюсь, що ці дві ситуації ніяк не повʼязані. Але оскільки поліція все це додала до матеріалів справи, то вважаю правильним повідомити тут публічно” — йдеться у пості Ярини Нечепурної.

Позиція управління освіти Львівської міської ради

LVIV.MEDIA звернувся до міського управління освіти, аби дізнатися чи обговорювалися кандидатури на посаду директора школи із педагогічним колективом та батьками. Адже ті категорично проти заміни Михайлик на Нечепурну.

Між Галиною Михайлик та управлінням освіти уклали строковий трудовий договір терміном на два роки. У зв’язку із закінчення строку його дії трудові відносини припинено та оголошено конкурс на посаду директора СЗШ №96” — зазначили у письмовій відповіді від управління освіти.

Варто додати, що начальник відділу освіти Сихівського та Личаківського районів Віктор Давнюк приходив до школи вже після проведення конкурсу, щоб поговорити з батьками та вчителями щодо представлення нової директорки. Проте зустріч перетворилася на сварку і не дала жодних результатів. Спільної мови ані батьки, ані освітяни не знайшли.

Хто керує школою зараз

За законом львівською школою №96 повинна керувати переможниця конкурсу — Ярина Нечепурна. Проте вчителі шантажують управління освіти й не дозволяють їй узятися за виконання своїх обовʼязків.

Начальник управління освіти ЛМР Андрій Закалюк наголосив, що Ярина Нечепурна повинна приступити до виконання своїх обов’язків для того, щоб ніхто з працівників школи не став заручником ситуації.

Мова зараз суто про юридичні питання: підписання документів, кошторисів, підсумкового наказу про атестацію тощо. Людина має виконувати свої посадові обов’язки. Паралельно з цим можуть тривати всі правові процеси” — зазначив Андрій Закалюк.

Андрій Закалюк зазначив, що ніхто не забороняє Галині Михайлик оскаржувати результати конкурсу у суді. Ексдиректорка Галина Михайлик таки збирається йти до суду, але поки не може цього зробити, бо управління освіти ще не надало їй протоколи конкурсу.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності