• Головна
  • Новини Львова
  • У Львівській ОВА розповіли, що робити у випадку витоку радіації: пункти збори та засоби захисту

У Львівській ОВА розповіли, що робити у випадку витоку радіації: пункти збори та засоби захисту

Нашкодити може навіть кондиціонер для волосся

Цікавий факт: під час аварії не можна користуватись навіть кондиціонером для волосся

У Львівській обласній державній адміністрації провели тренінг щодо радіаційної безпеки. Зокрема, розповіли, як діяти у разі виникнення радіаційної небезпеки, як користуватися засобами захисту та як вберегтися від потенційної загрози.

Відеозаписом тренінгу Львівська обласна державна адміністрація поділилась на своїй сторінці у Facebook.

Види надзвичайних ситуацій та порядок дій

За словами начальника навчально-методичного центру цивільного захисту і безпеки життєдіяльності у Львівській області Андрія Рагулі, надзвичайні ситуації класифікують відповідно до природи їх походження. Викремлюють чотири види НС:

  • техногенного характеру;
  • природного характеру;
  • соціального характеру;
  • воєнного характеру.

З усіма цими надзвичайними ситуаціями можна зіштовхнутися кожного дня. Фактично, Україна живе в умовах воєнної надзвичайної ситуації.

Для сповіщення про надзвичайні ситуації є спеціальні звукові сигнали. Зокрема, сирени. Тривалість такого сигналу — до 5 хвилин. У разі виникнення радіаційної небезпеки лунає відповідний сигнал, який супроводжуватиметься словами: «Увага всім! Радіаційна небезпека».

Порядок дій у разі виникнення радіаційної небезпеки

У першу чергу, потрібно зберігати спокій та не піддаватися паніці. Крім цього, потрібно поінформувати сусідів та допомогти людям з інвалідністю. Також необхідно знати, де у вашому населеному пункті пункт збору мешканців для евакуації, адже органи місцевого самоврядування можуть прийняти рішення про переправлення людей до безпечного місця.

«На базі загальноосвітніх закладів середньої освіти організовані збірні пункти. Ваше місце збору — найближча школа», — розповідає Рагуля.

Також потрібно постаратися обмежити потрапляння радіаційних речовин у квартиру: не відкривати вікна та двері, робити декілька разів на день вологе прибирання.

Засоби захисту

Засоби захисту поділяються на найпростіші, фільтрувальні та ізолюючі. На прикладі протигазу Андрій Рагуля продемонстрував структуру засобу захисту, матеріал з якого він зроблений, та пояснив, що завдання протигазу — якомога сильніше захистити людину від впливу радіаційних речовин з повітря.

Він наочно продемонстрував, як правильно його надягати та знімати, це можна побачити на записі. Зазначимо, головне правило аварії на ЗАЕС — вчасне реагування та слідування інструкціям від влади та ДСНС.

Якщо аварія сталася:

  1. Увімкніть засоби зв’язку, уважно слухайте та виконуйте інструкції від ДСНС чи влади
  2. Зробіть запас їжі та води в щільно закритих контейнерах та пляшках, поставте їх у холодильник чи інше охолоджене місце.
  3. Залишайтеся в оселі або в укритті.
  4. Заберіть додому домашніх тварин.
  5. Щільно закрийте двері та вікна, вентиляційні отвори закрийте вологою тканиною.
  6. Робіть вологе прибирання декілька разів на добу, адже радіація розповсюджується у вигляді пилу.
  7. Якщо ви виходили надвір і на вас міг потрапити радіоактивний пил, зніміть одяг та лишіть його поза межами оселі, вимийтеся з милом.

Цікавим є те, що при ядерній аварії жінкам та чоловікам не варто користуватися кондиціонером для волосся через специфіку його дії: він може нашкодити.

Нагадаємо, 29 червня розпочалися масштабні навчання, які готують екстренні служби до ймовірного теракту на Запорізькій атомній електростанції. Заходи проходять на території Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської та Херсонської областей.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності