Половина кредитів на «зелену» енергетику стали непрацюючими – НБУ

Через недоотримання доходів, пошкодження та втрату потужностей компанії не здатні обслуговувати свої кредити

Третина потужностей «зеленої» енергетики в Україні побудовані за кредитні кошти. Через недоотримання доходів, пошкодження та втрату потужностей деякі компанії не здатні обслуговувати свої борги. Відтак половина кредитів на «зелену» енергетику стали непрацюючими.

Про це йдеться у звіті Національного банку про фінансову стабільність за червень 2023 року.

Банки активно кредитувати «зелену» генерацію, а частка кредитів у валовому кредитному портфелі становить майже 4%.

«Цей показник значно вищий для державних банків, яким належить понад три чверті кредитів галузі. У окремих банках частка портфеля досягає 13%», - йдеться у звіті.

Зазначається, що проблеми «зеленої» генерації тривають роками, а війна їх поглибила. Зокрема, криза почалася ще декілька років тому. Обсяги виробництва з відновлювальних джерел зростали, однак надходжень від продажу електроенергії не вистачало для сплати генерації за високим «зеленим» тарифом.

Тоді були змінені правила роботи сектору, і продаж електроенергії за «зеленим» тарифом відбувався через ДП «Гарантований покупець». Однак проблеми це не вирішило.

«Заборгованість зростала, що призвело до віхи нових домовленостей між державою та виробниками ВДЕ. Передбачалося збереження дещо зниженого «зеленого» тарифу та поступове погашення боргів», - йдеться у звіті.

Вже весною минулого року виробникам ВДЕ обмежили виплати за електроенергію від 15% до 60% «зеленого» тарифу залежно від виду генерації.

«Вже з червня 2022 року передбачався перерахунок виробникам усіх коштів, що ГарПок отримав від продажу електроенергії – це підвищило надходження виробників», - зазначають у НБУ.

На сьогодні виробники у середньому отримують близько половини «зеленого» тарифу, а накопичений борг за куплену електроенергію становить 18,6 млрд гривень.

Серед іншого, близько 20% об’єктів сонячної енергетики та 80% об’єктів генерації ВЕС зазнали руйнувань, знищені або окуповані. Відновити такі об’єкти проблематично, адже власні ресурси обмежені, а кредитування майже зупинилося.

Через недоотримання доходів, пошкодження та втрату потужностей компанії не здатні обслуговувати свої кредити. Частка непрацюючих кредитів зросла до 51%. Окрім того, рівень виплат за «зеленим» тарифом залишається низьким, а перспективи сектору непевними.

Нагадаємо, Уряд Великої Британії виділив 10 млн фунтів стерлінгів для фінансування кращих проєктів, що запропонують інновації для української «зеленої» енергетики. Йдеться про конкурс проєктів, які будуть спрямовані на розвиток інновацій у «зеленій» енергетиці та одночасно повоєнну відбудову України, з назвою Innovate Ukraine Competition. Детальніше читайте за посиланням.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності