• Головна
  • Енергетика
  • Україна стане енергетичним хабом Європи: в «Укренерго» розповіли, що для цього потрібно

Україна стане енергетичним хабом Європи: в «Укренерго» розповіли, що для цього потрібно

енергетика
Фото: Freepik

Україні потрібно відновити генеруючі потужності

Україна стане енергетичним хабом Європи та задовольнить потреби країн ЄС в енергоресурсах, однак це досить важкий та тривалий шлях.

Про це під час круглого столу «Експорт та імпорт електроенергії: проблеми та перспективи» розповів директора з управління ОЕС України – головний диспетчер НЕК «Укренерго» Віталій Зайченко.

За словами Віталія Зайченка, для досягнення таких цілей українській енергетиці потрібно відновити генеруючі потужності.

«Всі розуміють, що ми втратили ЗАЕС, вона не працює й у якому стані вона буде після повернення. Також не можна гарантувати, що вона за місяць чи в пів року почне працювати стабільно. Тому основна мета нашої енергосистеми буде відновлення генеруючих потужностей», - розповів директор з управління ОЕС України.

Зокрема, енергосистема повинна розвиватися за новим принципом, йдеться про скорочення генерації викопних джерел. Попри це, Україна ще тривалий час не зможе відмовитися від них, адже викопні джерела також забезпечують надійність роботи енергосистеми і їх треба чимось замінити.

Серед іншого Віталій Зайченко наголосив, що необхідно буде розвивати атомну галузь, будувати потужні АЕС та після того та розповсюджувати технології малих атомних реакторів.

Окрім того, аби забезпечити надійну роботу енергосистеми необхідно будувати високоманевровну генерацію, адже в українській енергосистемі не вистачає гнучкості.

«Саме вона обмежує можливості нашої енергосистеми з забезпечення стійких графіків для наших зовнішніх колег, або досить таких гнучких графіків, щоб можна було підлаштовуватися під умови європейських ринків, які досить гнучкі», - сказав Віталій Зайченко.

Нагадаємо, розвиток відновлювальної енергетики в Україні є ключем до майбутньої енергетичної безпеки. Загальний технічний потенціал України з відновлюваної енергетики становить 874 ГВт

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності