• Головна
  • Енергетика
  • Лихоманка у вітроенергетиці: які виникли ризики для перспективного ринку

Лихоманка у вітроенергетиці: які виникли ризики для перспективного ринку

Лихоманка у вітроенергетиці: які виникли ризики для перспективного ринку

Промисловість пережила кілька важких років

Проблеми у підрозділі вітряних турбін Siemens Energy, вирішення яких може коштувати понад мільярд євро (1,09 мільярда доларів), похитнуло довіру інвесторів до галузі. Зокрема, минулого тижня стався розпродаж акцій вітряних компаній.

За останні два десятиліття галузь швидко розвивалася, знизивши витрати на технології до рівня або навіть дешевше, ніж викопне паливо в деяких частинах світу, і підвищила ефективність завдяки все більшим і більшим турбінам, пише Reuters.

Згідно зі звітом Statistical Review of World Energy, світова вітрова та сонячна енергетика зросла до рекордної частки у 12% виробництва електроенергії минулого року, перевершивши ядерну. Раніше цього року Глобальна вітроенергетична рада заявила, що очікується, що до 2027 року буде встановлено рекордні 680 гігават (ГВт) вітроенергетичних потужностей. Але раніше промисловість пережила кілька важких років.

Ланцюги постачання

Пандемія COVID-19 у 2020 році призвела до карантину, зниження промислової активності та зниження глобального попиту на енергію.

У вітровому секторі, як і в інших галузях промисловості, обмеження пересування спричинили порушення ланцюгів постачання та затримки будівництва проєкту.

Так, обмеження на кількість працівників, дозволених на об’єкті, і затримки компонентів із Китаю та інших країн призвели до того, що деяким розробникам вітряків довелося відкласти або навіть скасувати проєкти.

За даними Міжнародного енергетичного агентства, деякі фірми також пропустили «терміни політики», що означало, що вони втратили державну підтримку або субсидії, на які раніше мали право.

Також війна в Україні створила проблеми з логістикою та ланцюгом поставок, які в деяких випадках погіршилися впливом санкцій.

Економіка

Попри тиск, що зростає, щодо боротьби зі зміною клімату шляхом переходу на відновлювані джерела енергії, фінансування проєктів було проблемою.

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну минулого року призвело до зростання цін на енергоносії, що сприяло зростанню інфляції та процентних ставок.

Але очікувані доходи тих, хто планує будувати вітрові турбіни, не зросли одночасно. За словами аналітиків Wood Mackenzie, багато урядів індексують ціни, сплачені за енергію вітру, як правило, через аукціони, які часто є занадто низькими.

Зростання цін на товари, такі як сталь, також підвищило ціни на вітряні турбіни до 40% за останні два роки. Відтак виробники вітрових турбін, не маючи змоги перекласти вищі витрати на клієнтів, які розмістили замовлення два-три роки тому, намагалися пом’якшити вплив високої інфляції та тиск на норми прибутку шляхом підвищення цін.

Конкуренція

Оскільки все більше урядів оголошують амбітні кліматичні цілі, посилюється тиск на компанії щодо збільшення розвитку відновлюваних джерел енергії.

Зокрема, відомі виробники вітряків, які вже конкурують між собою за зниження витрат на компоненти та технології й підвищення ефективності вітрових електростанцій за допомогою величезних турбін, також стикаються з новими дійовими особами.

Традиційні розробники вітрових проєктів, такі як комунальні підприємства, дедалі частіше стикаються з конкуренцією з боку великих нафтогазових компаній, які прагнуть диверсифікувати свої портфелі, які часто переграють їх на тендерах та аукціонах щодо вітрової енергетики.

Однак деякі нафтогазові компанії також борються з низьким прибутком від відновлюваних джерел енергії, тоді як прибутки від нафти та газу досягли рекордних рівнів у відповідь на високі ціни на енергоносії.

Компоненти

Серед проблем, які виникають під час роботи вітрових турбін, знос лопатей турбіни з часом може призвести до ерозії. Також збільшення розміру лопатей на турбінах підвищує ризик ударів блискавки та ремонту. Крім того, офшорним вітрякам суворі погодні умови можуть призвести до корозії фундаментів або турбіни.

У 2020 році провідний виробник вітряних турбін Vestas помітив проблеми з якістю лопатей турбін у своєму наземному флоті та виділив додаткові 600 мільйонів євро на їх усунення. Його акції впали більш ніж на 6% минулого тижня, тоді як акції Siemens Energy, другого за величиною виробника вітрових турбін, впали на 37%.

Більшість проблем вітрової установки Siemens Gamesa компанії Siemens Energy стосуються парку наземних турбін, де група виявила проблеми з якістю певних компонентів, включаючи лопаті ротора та підшипники.

Так, Siemens Energy заявила, що 15%-30% автопарку можуть постраждати від проблем, які були виявлені під час огляду, в якому відзначено «ненормальну вібрацію деяких компонентів» і невизначені проблеми в дизайні продукту.

Водночас розв'язання цих проблем може коштувати понад 1 мільярд євро.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності