• Головна
  • Енергетика
  • Китай споруджує найбільші у світі вітрову турбіну та сонячну електростанцію

Китай споруджує найбільші у світі вітрову турбіну та сонячну електростанцію

Китай споруджує найбільші у світі вітрову турбіну та сонячну електростанцію

Китай впроваджує революційні ідеї у сонячній та вітровій енергетиці

У південно-східній китайській провінції Фуцзянь розпочалося встановлення гігантської морської вітрової турбіни потужністю 16 мегаватів. Очікується, що роботи буде завершено за кілька днів.

Маточина колеса вітряної турбіни має висоту 152 метри, що дорівнює висоті 50-поверхового будинку, і на 34 метри вище, ніж у стандартних морських вітрових турбін потужністю 10 мегаватів, пише CGTN.

Як працюватиме вітрова турбіна

Оснащений лопатями довжиною 123 м, вітрогенератор може очистити площу близько 50 000 квадратних метрів, що дорівнює семи стандартним футбольним полям.

При роботі на номінальній потужності турбіна виробляє 34,2 кіловат/годину електроенергії за один оберт, що може забезпечувати сім'ю з трьох осіб протягом тижня. Загалом вона може генерувати понад 66 мільйонів кіловат/годину чистої електроенергії на рік, задовольняючи річні потреби в електроенергії 36 тисяч домогосподарств.

Особливість технології

Система виробництва електроенергії, яка відповідає за перетворення енергії вітру, що вловлюється крильчаткою, в електрику, є однією з найважливіших частин морських вітрових турбін. Генератор морської вітрової турбіни потужністю 16 мегават власної розробки зменшив вагу приблизно до 20 тонн, що стало технологічним проривом у мініатюризації генераторів великої потужності. Водночас його великий підшипник головного вала та наддовгі, легкі леза також виробляються в країні.

Сотні датчиків також охоплюють вітрову турбіну разом із лазерним радаром, який може вимірювати температуру, вологість і швидкість вітру для відстеження робочого стану. Завдяки інтелектуальним системам він може автоматично регулювати кут нахилу та регулювати потужність у суворих погодних умовах.

Застосування цифрових та інтелектуальних систем покращує адаптивність вітрової турбіни до навколишнього середовища, що робить можливим її широке застосування на південно-східному узбережжі Китаю.

Зазначається, що платформа, яка використовувалася для монтажних робіт, відома як Baihetan, це китайська морська вітроенергетична платформа четвертого покоління вантажопідйомністю 2000 тонн. Зокрема, це одна з найдосконаліших у країні самопідйомних і самохідних платформ для установки вітрової енергії, яка може працювати на глибині до 70 метрів під водою.

Найбільша у світі сонячна електростанція

Тим часом у неділю, 25 червня, до китайської мережі в префектурі Кардзе на південному заході провінції Сичуань було підключено першу у світі гідро-сонячну електростанцію потужністю 1 мільйон кіловатів. Вона гарантує електропостачання регіону Сичуань-Чунцін у розпал літнього сезону.

Фотоелектрична електростанція Kela Phase I є першим етапом гібридного проєкту Lianghekou Hydropower уздовж річки Ялонг, з максимальною висотою 4 600 метрів і встановленою потужністю 1 мільйон кіловатів, пише YiCai Global.

Як найбільший і високогірний гібридний гідро-сонячний проєкт у світі, його перша фаза може генерувати в середньому 2 мільярди кВт електроенергії на рік. Це дозволить заощаджувати понад 600 тисяч тонн вугілля та скорочуючи викиди вуглекислого газу більш ніж на 1,6 мільйона тонн на рік.

У проєктах гідро-сонячної енергетики як джерело енергії використовується як сонячне світло, так і вода, тим самим згладжуючи коливання вироблення сонячної енергії для більш стабільного електропостачання. Ця комбінація також дозволяє мережі отримувати більше фотоелектричного доступу до енергосистеми та поглинати більше нової енергії.

Басейн річки Ялун є не тільки основною енергетичною базою для стратегії передачі електроенергії Китаю із заходу на схід, але також має ключове значення для власного енергопостачання Сичуані.

Після того, як завод Kela запрацює на повну потужність, Yalong Hydro, як найбільша компанія з виробництва електроенергії в Сичуані, матиме встановлену потужність понад 20 мільйонів кВт, що становитиме п’яту частину загальної встановленої потужності чистої енергії в провінції.

Відповідно до плану, в басейні річки Ялонг буде створено чисту енергетичну базу потужністю понад 100 мільйонів кВт, включаючи близько 30 мільйонів кВт гідроенергії, понад 60 мільйонів кВт вітрової та сонячної енергії, а також понад 10 мільйонів кВт гідроакумулюючої електроенергії.

Нагадаємо, за даними Міжнародного енергетичного агентства, світові витрати на виробництво сонячної енергії у 2023 році вперше в історії перевищать витрати на видобуток нафти: 380 млрд $ на сонячну енергію проти 370 млрд $ на нафту.

Енергетики

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності