Розвиток відновлювальної енергетики в Україні є ключем до майбутньої енергетичної безпеки

вітрові електростанції

Загальний технічний потенціал України з відновлюваної енергетики становить 874 ГВт

Ключем до майбутньої енергетичної безпеки Європи є відновлення інфраструктури України за допомогою відновлюваної енергії.

Про це пише Social Europe.

Війна Росії проти України мала багато згубних побічних ефектів, у тому числі стрімке зростання прибутків для промисловості викопного палива та безпрецедентну енергетичну кризу  Однак серед цих викликів для України, а також для інших європейських країн і Сполучених Штатів є можливість прискорити революційний перехід до відновлюваних джерел енергії.

У випадку України, окрім підтримки існуючої інфраструктури під час боротьби з Росією, терміновими є інвестиції у чисту, децентралізовану та стійку енергетику. Недорогі, швидкі в будівництві та ізольовані від численних ризиків для безпеки, пов’язаних із використанням викопного палива, сонячна та вітрова енергія можуть підвищити стабільність поточного енергопостачання України та сформувати основу її реконструйованої енергетичної системи. Такі проекти потребуватимуть міжнародного фінансування, поки триває війна.

Повністю замінити

Геополітичні потрясіння, спричинені жорстоким вторгненням Росії, призвели до значного впровадження відновлюваної енергії в Європейському Союзі. У травні минулого року ЄС запустив свій план REPowerEU , спрямований на зменшення залежності від російського викопного палива.

План спрямований на підвищення частки відновлюваних джерел енергії в загальному кінцевому споживанні енергії до 45% до 2030 року. У 2022 році сонячна та вітрова енергія становила понад п’яту частину (22%) електроенергії в ЄС, перевершуючи викопний газ (20%). ) вперше. Недавній звіт Оксфордського університету показав, що ЄС може повністю замінити російський газ відновлюваною енергією та тепловими насосами до 2027 року та компенсувати до 90% вартості.

Минулого вівторка в Лондоні на паралельному заході, що супроводжує конференцію з відновлення України, спільно з провідними експертами та високопосадовцями Razom (Together) We Stand представили новий звіт , у якому окреслено потенціал України у сфері відновлюваної енергетики та її роль у майбутній енергетичній безпеці Європи. і як це сприятиме реалізації Європейської зеленої угоди.

Сфера для розширення

Синхронізацію енергосистеми України з країнами-сусідами по ЄС відбулося 23 лютого 2022 року, за години до вторгнення. Додаткову пропускну здатність між Польщею та Україною було встановлено у квітні цього року через лінію електропередачі Жешув–Хмельницький, і є подальші перспективи для з’єднання. Аналіз, проведений Ember у травні, показує, як з’єднання від Естонії до Болгарії створить дешевшу та стабільнішу електромережу з можливістю спільного використання вітрової, сонячної, гідро- та атомної енергії.

До вторгнення атомна енергія забезпечувала майже 60% електроенергії в Україні. Виробництво з використанням викопного палива становило приблизно чверть, тоді як на сонячну, вітрову та гідроелектростанцію припадало 15%. Існує багато можливостей для розширення відновлюваної генерації, зокрема сонячної, яка виробляє лише 5% електроенергії в Україні, і вітру, що становить близько 1%.

Сонячна енергія особливо швидка в розгортанні та може забезпечити децентралізоване енергопостачання, яке вкрай необхідно на тлі перебоїв у роботі мережі через російську агресію. Поточні ініціативи щодо оснащення лікарень, водонасосних станцій та інших комунальних закладів в українських містах сонячними батареями та батареями є гарними прикладами реагування на надзвичайні ситуації в поєднанні з інвестиціями в довгострокову стійкість критичної інфраструктури.

Український уряд зараз наполегливо працює над створенням умов для інвестицій у відновлювану енергетику та впроваджують реформи, щоб уможливити відновлення та екологічну трансформацію енергетичної системи. Відповідний законопроект (№9011-д) пройшов перше слухання у травні, наступного місяця очікується його друге слухання та підписання закону президентом Володимиром Зеленським.

Сценарії відновлення

З початку війни Україна встановила більше наземних вітрових електростанцій (114 МВт), ніж, скажімо, Англія (1 МВт). Ця нова потужність забезпечила достатньо чистої електроенергії для живлення близько 200 тис. будинків, розташованих лише за 60 миль від лінії фронту, у південному регіоні Миколаєва. Прискорене впровадження сонячної та вітрової енергетики допоможе Україні досягти цільового показника використання відновлюваної енергії на рівні принаймні 30% до 2030 року. Стратегічні інвестиції можуть збільшити частку відновлюваних джерел енергії в структурі енергетичного балансу, привівши її у відповідність з амбіціями багатьох європейських країн із вищими цільовими показниками. .

Нещодавні дослідження показують , що реконструкція економіки після війни з пріоритетом декарбонізації, порівняно з подальшою залежністю від викопного палива, вимагала б лише на 5% більше капіталовкладень за дуже консервативних припущень. Це було б того варте, враховуючи незліченні переваги для економіки, клімату та здоров’я, які принесе зелений шлях.

Інститут економіки та прогнозування НАН України змоделював два сценарії відновлення. Один передбачає відновлення довоєнної економічної системи, заснованої на викопному паливі, тоді як інший передбачає повну декарбонізацію економіки до 2050 року, як зазначено в Європейській зеленій угоді. Це усуне залежність України від імпорту викопного палива, що призведе до позитивного впливу на платіжний баланс. Крім того, зменшаться викиди токсичної золи з вугільних електростанцій, що призведе до зменшення непрямих втрат, спричинених забрудненням навколишнього середовища, включаючи зниження захворюваності та смертності, які оцінюються в 0,7-1,3% валового внутрішнього продукту або 1,1-2,1 мільярда доларів США. в рік.

Потенціал відновлюваних джерел

Україна має потенціал для виробництва 30% біометану в Європі та сприятливі умови для розвитку сонячних електростанцій. Україна також може похвалитися одним із найвищих потенціалів вітрової генерації, включаючи морські ресурси. За даними Світового банку, лише офшорний вітровий потенціал України становить 251 ГВт. Інститут відновлюваної енергетики НАН України підрахував, що загальний технічний потенціал країни з відновлюваної енергетики становить 874 ГВт.

Мужність українців захищає Європу та світ сьогодні, а завтра, за міжнародної підтримки, ми зможемо побудувати справжню енергетичну безпеку в Європі, засновану на відновлюваних джерелах енергії, енергоефективності та регіональному співробітництві. Щоб досягти мети Європейської зеленої угоди та зробити Європу першим вуглецево-нейтральним континентом, нам потрібно об’єднати зусилля.

Нагадаємо, до 2050 року відновлювальна енергетика може забезпечити енергією майже 80% економіки України. Зараз Україна сильно залежить від викопного палива, на частку якого припадало близько 70% її первинного енергопостачання у 2020 році. Російське вторгнення призвело до окупації (Запорізької атомної електростанції та близько 44% загальних теплових потужностей) та руйнування критичної енергетичної інфраструктури, що спричинило різке зниження загального енергопостачання, тоді як попит на електроенергію до жовтня 40 року впав на 2022%.

Пов’язані публікації

Останні новини
Переглядаючи сайт LVIV.MEDIA ви погоджуєтеся з нашою Політикою конфіденційності